FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bedelli askerlikte şafak 5 yıl!

Bankalar birbiri ardına bedelli paketlerini açıklarken, yüzde 1.40 faiz üzerinden 60 ay vade mümkün

Bedelli askerlikte şafak 5 yıl!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında, bedelli askerlikle ilgili detayları paylaşırken, bedelli askerlik uygulamasından 30 yaşının üzerindeki kişilerin yararlanabileceğini, bedelli ücretinin de 30 bin TL olacağını açıkladı. Detayların belli olmasıyla birlikte gözler bankalara çevrildi.

Başbakan Erdoğan, paranın yarısının başvuru tarihinde yarısının ise başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde alınacağını dile getirirke, bankalar da kredi yarışına start verdi. Bedellik askerlik yapmak isteyenlere yönelik ihtiyaç kredisi kampanyasında ilk açıklama Şekerbank'tan gelirken, diğer bankaların da bir iki gün içerisinde açıklama yapması bekleniyor. Şekerbank 3 ay ile 60 aya kadar uzayan vadelerde aylık 1.30 ile 1.40 arasında değişen faiz oranlarından ihtiyaç kredisi kullandıracak. Dosya masrafı ise 300 lira olarak belirlendi. İş Bankası, Bedelli Askerlikle ilgili kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından konuya ilişkin kampanyasını duyuracak.

ÜÇ AY SONRA BAŞLIYOR
Bedelli kampanyasının açıklayan diğer bir banka da Denizbank. Yüzde 1.34'ten başlayan oranlarda kredi verecek olan bankanın Perakande Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, 'Ürünümüzü 60 aya varan vade seçenekleriyle, 3 ay ötelemeli olarak sunmayı planlıyoruz. Asker adaylarına masrafsız ve ertelemeli kampanyamız ile hizmet vereceğiz' dedi. Kredi yarışına katılan diğer bir banka olan TEB de, 'Önce TEB Şubesi Sonra Askerlik Şubesi' kampanyasıyla bedelli askerlik yapacaklara özel, yüzde 1.40 faiz imkanı ile 36 ay vadeli kredi sunuyor. TEB'de ödemeler 3 ay sonra başlarken dosya masrafı da alınmıyor.

Tarih tekerrür ederse, devlet 2.8 milyar TL'yi kasaya koyacak
Şu an 30 yaş sınırının üzerinde 400 bin kişi askerliğini yapmamış durumda. Herkes bedelliden faydalanırsa, devletin kasasına da yaklaşık 12 milyar TL girecek. Bundan önceki bedelli dönemlerinde, bedelli yolunu seçenlerin oranı yüzde 20'yi geçmemiş. 460 bin kişinin yüzde 20'si ise 80 bin kişiye denk geliyor. 92 bin kişinin bedelli uygulamasından yararlanması durumunda Türkiye bütçesine 2.76 milyar lira giriyor.

İlk 12 ay 500 TL ödeme fırsatı
GARANTİ Bankası, bedelli askerlik yapmak isteyenlerin ödemesi gereken ücret için uygun kredi imkanları sunuyor.
l GARANTİ, 30 bin lira bedelli askerlik ücreti için, yüzde 1.46 faiz ve 60 ay vadeyle dosya bedelsiz kredi imkanı sunuyor.
l KREDİYİ kullanan müşteriler, ilk yıl sadece 500 TL taksit ödeyecek.
l SONRAKİ yıllarda taksitleri oransal olarak artacak.
l MÜŞTERİ tercihine bağlı olarak eşit taksitli veya kademeli farklı taksit alternatifleri de olabilecek.
l BANKA, dileyen müşteriler için, 60 ay vade, yüzde 1,42 faiz oranı ve 250 lira dosya masrafı seçeneğiyle kredi imkanı da sunacak.

60 ay vade imkanı
BUGÜN ihtiyaç kredilerinde aylık faizler yüzde 1.5 seviyesinde. Bedelli kampanyasında Şekerbank'ın açıkladığı rakamın etrafında oranlar görüleceği beklendiği için şu tahminleri yapmak çok da yanlış olmayacak. l 30 BİN TL'nin tamamı kredi ile ödenirse, yüzde 1.35 faiz üzerinden 12 ay vadeli kredi 33 bin 252 TL olarak geri ödenecek. Bu rakam da aylık 2.771 liraya karşılık gelecek.
l EĞER faiz oranı yüzde 1.40 olan bir paket seçilirse de bankaya ödenecek toplak tutar 33 bin 376 TL, aylık taksidi ise 2.781 TL olacak.
l BANKALARIN yapacağı kampanyalarda vade 60 aya kadar çıkıyor. Bu yönde bir hesaplama yapıldığında ise yüzde 1.40 faiz oranı üzerinden 60 ay vadeli bir kredinin geri ödemesi 47 bin 849 TL olacak. Bu da bedelli askerlik adaylarının 60 ay boyunca her ay 797 TL ödemesi anlamına geliyor.

400 bin kişi yararlanabilir
VAN'da yaptığı temaslar sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bedelli askerlikle ilgili sorular üzerine, bedelli askerliğin yasa tasarısı olarak TBMM'ye sunulacağını ve orada son şeklinin verileceğini söyledi. Geçmişte bedelliden yararlanma oranının yüzde 20'leri geçmediğini ifade eden Bakan Şimşek, şu anda da bedelli askerlikten potansiyel yararlanabilecek olanların sayısının 400 bin civarında olduğunu kaydetti.

Express


En Çok Aranan Haberler