FİNANS

Deflasyon riski var

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ekonominin önünde enflasyon değil deflasyon riski olduğunu söyledi.

Deflasyon riski var

4 Ağustos'ta beklenmedik şekilde küresel yavaşlama riskini gerekçe göstererek faiz indirimi açıklayan Başçı, küresel ekonominin yavaşladığını, bunun fiyat istikrarı için risk oluşturabileceğini belirtti.

Enflasyon beklentilerinin yükselmesinde petrol fiyatlarının etkili olduğunu söyleyen Başçı, ekonominin önündeki asıl engelin enflasyon değil, enflasyon olduğunu savundu.

Başçı, Temmuz ayında cari açığın 5 milyar dolar, yılın ikinci yarısında ise 27 milyar dolar olarak gerçekleşebileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı, erken faiz indiriminin ekonomik yavaşlamanın etkilerini sınırlandıracağına dikkat çekerek, erken faiz indirim kararının küresel yavaşlamanın Türkiye'ye etkilerini azaltacağını belirtti.

Yatırım harcamalarına da değinen Başçı, "yatırım harcamaları normal düzeye doğru yavaşlayacak" dedi.

Başçı'nın açıklamaları sonrasında faiz 8'in altına geriledi yüzde 7.69'e oldu. Gösterge tahvil Mayıs 15'te 7.95' gerilemişti.

PİYASA OYUNCULARI YORUMU ERKEN BULDU
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, Gazeteport'a yaptığı açıklamada, küresel büyümenin yavaşlamasıyla fiyatların düşeceğini ve enflasyon tehlikesini ortadan kaldıracağını söyledi. Deflasyon riski olduğunu söylemenin biraz abartılı olacağını kaydeden Fertekligil, yıl sonuna doğru enflasyon olmayacağını dile getirdi. Fertekligil, Merkez Bankası'nın senaryosunun doğrulanması halinde petrolün daha da düşeceğini söyledi. Küresel büyümenin kötüleşmesi durumunda yılın 3. çeyreği ve 4. çeyreğinde iç talepteki azalmadan kaynaklı fiyat hareketlerinin düşük seyredeceğini sözlerine ekledi.

Şeker Yatırım Ekonomisti İbrahim Aksoy ise Başçı'nın deflasyon riskini kastettiğini düşünmediğini belirterek şunları kaydetti: ''Sayın Erdem Başçı’nın bahsettiği deflasyon terimi negatif yıllık enflasyon için kullanılırken, dezenflasyon ise enflasyon oranında düşüş anlamına gelmektedir. Merkez Bankası başkanı, dünya ekonomisindeki riski, ekonomik daralma sonucu deflasyon olarak belirtiyor. Türkiye’de deflasyon riskini kastettiğini düşünmüyorum. Merkez Bankası küresel ekonomilerde ikinci bir dip beklentisi ile geçen hafta düzenlediği olağanüstü toplantı ile politika faizini 50 baz puan indirmiş ve başkan daha sonra yaptığı açıklamada faiz indirimlerinin devamının geleceğinin sinyalini vermişti. Erdem Başçı bunun dışında enflasyon raporunda yüzde 6,9 seviyesinde tahmin ettikleri yılsonu enflasyonun son gelişmelerle hedef olan yüzde 5,5’e yakınsama ihtimalinin arttığını belirtmişti. Bono piyasasında zaten gösterge tahvil faizi son bir haftada yarım puandan fazla geriledi. TCMB’nin küresel ekonomiye dair olumsuz görüşünü yansıtması ve bankanın önümüzdeki dönemde yeni faiz indirimlerine gitme ihtimalini desteklediği için açıklama bono faizlerindeki düşüşü destekliyor.''

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler