İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı için ihale, Ankara'da gerçekleştirildi. Kıyasıya çekişmenin yaşandığı ihalede en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro'yla Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi. İhale, Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi oldu.
-İlk etapta Makyol İnşaat ihaleden çekildi.
- Açık artırmada ilk olarak TAV Havalimanları fiyatı 20 milyar 50 milyon Euro'ya çıkardı. Ardından diğer firmalar da açık artırmaya katıldı. Fiyat kademe kademe önce 20 milyar 200 milyon Euro'nun üzerine, daha sonra 20 milyar 300 milyona çıktı.
- Üç firma da kıyasıya rekabet halinde...
- Açık artırmanın başlamasında yaklaşık 5 dakika içinde fiyat 20 milyar 360 milyon Euro'ya ulaştı.
- İhalede kıyasıya rekabet sürüyor, Limak 20 milyar 730 milyon Euro, IC-Fraport 20 milyar 740 milyon Euro, TAV 20 milyar 750 milyon Euro önerdi.
-Fiyat 21 milyar Euro'yu aştı.
-TAV Havalimanları mola aldı.
-21 milyar 50 milyon Euro ile IC-Froport en son yüksek teklifi veren şirket oldu.
-Fiyat 20 dakika içinde 1 milyar dolardan fazla arttı.
-TAV aldığı moladan 21 milyar 55 milyon Euro teklifle döndü.
-İhale 15.45 itibariyle 21 milyar 200 milyon Euro'yu geçti.
-İhale saat 15,48 itibariyle 21 milyar 500 milyon Euro'ya doğru gidiyor...
-İhale 21 milyar 500 milyon Euro'yu da geçti... Kıyasıya rekabet devam ediyor...
-Fiyat hızla 22 milyar Euro'ya gidiyor
-Fiyat 22 milyar Euro'yu da geçti... En yüksek son teklif yine IC-Fraport'tan...
-Salonda ikinci mola alındı. Mola süresinin açıklaması Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'dan geldi; 5 dakika...
-İlk molasında 20 dakikayı aşan bir görüşme yapan TAV, ikinci molasında salonda değerlendirmelerde bulunuyor.
-Molanın ardından ihale yeniden başladı.
-16.08 itibariyle, TAV Havalimanları 78. turda ihaleden çekildi...
-22 milyar 130 milyon Euro ile Limak en yüksek son teklifi verdi.
-IC-Fraport ilk molasını aldı ve değerlendirme için salondan ayrıldılar.
-1 saat 20 dakika süren ihale sonuçlandı...
-22 milyar 152 milyon Euro ile havalimanı ihalesi Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun oldu.
90 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ihalenin ardından açıklamalarda bulundu. İhaleye katılan firmaları yürekten kutladığını belirten Yıldırım, “Bu bir yarış, yarışın sonunda herkesin kazanmasına imkan yok. Adil ve şeffaf bir yarış oldu. Bu havalimanı Türkiye'nin belki gelecek 50 yılına hitap edecek” diye konuştu.
Havalimani için toplam yatırım maliyetinin 10 milyar Euro olduğunu dile getiren Yıldırım, "Toplamda yapılacak yatırım 90 milyar Türk Lirası’na ulaşacak" dedi. Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Allah, havalimanını yapanlara güç-kuvvet versin. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun."
'2018'İN SONUNDA HİZMETE SUNACAĞIZ'
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de ihale sonrası açıklamalarda bulundu. Özdemir şöyle konuştu: "Dünyanın en önemli projesini sonlandırdık. İşin başından bugüne kadar ihalenin açık ve hiç bir noktada kötü bi meydan vermeden ihalemizi sonuçlandırık. Hepimiz gördük ki Türkiye'nin en büyük projesi olan bu projeye 4 önemli grup katıldı bu 4 gruptan biz 5 ortak olarak hazırlandığımız ortak girişim grubu ihaleyi kazandı. Şu anda İstanbul'da iki havalimanı var ama yetmiyor.
İnşallah 2018'in sonunda yeni İstanbul'umuzun havalimanını hizmete sunacağız. Büyük ve zor bir proje ama biz 5 ortak bunu kısa zaman ve başarı ile yapacağız. Hepimzin bildiği gibi 22 milyon 152 milyar euro ve KDV ile 25 yıllığına ihaleyi kazandık. 10 milyar 247 milyon yatırım yapacağız. Bunu etap etap yapacağız. Bittikçe etaplar yolcu hizmetlerimizi açılacak.
REKOR RAKAM 25 YILDA ÖDENECEK
Bu rakam 25 yıla bölenecek eşit eşit olarak her taksite de KDV ilave edillecek. Bütün finansman modellerin üzerine çalıştık. Herhangi bir zorluk çekmeyeceğiz. Hem iç pazarımızı hem de dışarıya bakacağız en ekonomik finansman modelini seçeceğiz."
7 milyar Euro'luk üçüncü havalimanı, İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşim yerleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 77 milyon metrekare büyüklüğündeki bir alana yapılacak.
İHALENİN GALİBİ ORTAK GİRİŞİM GRUBU KİMDİR?
TEMELLERİ 40 YIL ÖNCE ATILDI
Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesini kazanan Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon-Kolin OGG (Ortak Girişim Grubu) bünyesindeki şirketlerin ağırlıklı faaliyet alanları, inşaat, enerji, turizm ve çimento sektöründe yoğunlaşıyor. Ortaklıkta yer alan Limak İnşaat’ın temeli 1976’da atıldı. Faaliyetleri, inşaat ve enerjide yoğunlaşan Cengiz İnşaat’ın temeli ise 1980’de atıldı.
Bir diğer ortak MAPA İnşaat ise, MNG Holding bünyesinde yer alıyor. MNG bünyesindeki MAPA’nın kuruluş tarihi ise 1978 olarak kayıtlara yansıdı. Kalyon Grup’un temelini oluşturan Kalyon İnşaat ise 1974’te kuruldu. OGG’nin dördüncü ortağı Kolin İnşaatın temeli ise 1977’de atıldı. Limak-Cengiz-Kolin ortaklığının üstlendiği bir diğer proje ise Yusufeli Barajı. Yusufeli Barajı’nın dünyanın en yüksek 3. Barajı olacağı açıklanmıştı.