FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düşer gözüyle bakılan altın fırladı

Altının onsunda 2013’ta yaşanan yüzde 28’lik kaybın ardından çok sayıda uzman ‘Düşüş sürer’ tahmininde bulunmuştu. Ancak altının onsu bu yıl yüzde 14 arttı. Altının gramı da 15 ayın zirvesine çıktı.

Düşer gözüyle bakılan altın fırladı

Kriz dönemlerinin “güvenli limanı” olarak görülen altın, geçen yıl yatırımcılarını büyük hayalkırıklığına uğratmıştı. Altının osnsunda 2013’te yaşanan yüzde 28 civarındaki kaybın ardından çok sayıda uzman, düşüşün bu yıl da süreceği tahmininde bulunmuştu.

Uluslararası finans ve yatırım uzmanı Jim Rogers, yılın ilk günlerinde yaptığı açıklamada, 12 yıl aradan sonra yıllık bazda ilk kez kaybettiren altında 2014 yılı için de olağanüstü birşey olmadıkça yükseliş görülmeyeceğini belirmişti.

Rogers, “Büyük bir savaş ya da çok garip bir şey olmadıkça 2014 yılında yeni bir yükseliş görmeyeceğiz. Bu yüzden bu yıl veya gelecek yıl büyük bir satın alma fırsatı olabilir” demişti.

Altında 2014’ün kayıp yıl olacağını düşünen bir başka uzman da Duke Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Campbell R. Harvey’di. Harvey, altının ons fiyatının 1000 doların altına düşebileceği öngörüsünde bulunmuştu. Dünyaca ünlü yatırımcı Marc Faber ise yılın ilk günlerinde altının bu yıl toparlanacağı tahmini ederek şunları söylemişti: “Altın hisselerinden oluşan bir sepet gelecek yıl yüzde 30 değerlenebilir.”

Çarşı’da fiyatlar uçtu

Yılbaşından bu yana geçen sürede altının ons fiyatında yüzde 14’e yakın yükseliş yaşandı. Kapalıçarşı’da ise altın fiyatlarındaki bu yılki değer artışı kurlarda yaşanan hızlı tırmanışın etkisiyle yüzde 22’ye ulaştı.

Dün de altının onsu Kırım’da yapılacak referanduma yönelik kaygılarla 1.385 dolara çıktı. 24 ayar gram altının fiyatı uzun bir aradan sonra yeniden 100 TL sınırına yükseldi.

Altında yükseliş sürer

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, altın fiyatlarının Ukrayna, Kırım, Rusya gerilimi bunun yanında ABD tahvil faizlerinin gerilemesinden kuvvet aldığını belirterek, yakın vadede bu durumun altın fiyatları üzerinde etkili olmaya devam etmesini beklediklerini söyledi. Karabulut, altın fiyatlarının teknik olarak incelendiğinde yükseliş eğiliminin hala korunduğunu ve ons tarafında 1.420-1.450 dolar bandına doğru hareket edebileceğini düşündüklerini kaydederek, daltının gramın yakın vadede 104 TL’ye yükselebileceğine dikkat çekti.
Rusya’nın riski artıyor

Rusya’nın 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti, Batılı ülkelerin olası yaptırımlarının bu ülke üzerindeki etkisine dair endişelerin artmasıyla bugün yaklaşık 2 yılın en yüksek seviyesini gördü. Markit verilerine göre, Rusya’nın 5 yıllık kredi iflas takas (CDS) primi dün 18 baz puanlık artışla 285 baz puana yükseldi. Rusya’da borsa endeksleri, Kırım’da Pazar günü yapılacağı açıklanan ve Batılı ülkelerin yaptırımlarını harekete geçirmesi beklenen referandum öncesinde dün 2009’dan beri görülen en düşük seviyelere geriledi. Rusya’nın MICEX borsa endeksi yüzde 5 üzeri düşüşle Ekim 2009’dan bu yana en düşük noktayı görerek yüzde 4.6 düşüşle 1.191 puan indi.

Altın fiyatları için tıklayın,Çeyrek altın , Cumhuriyet altını

Altın fiyatları için tıklayın

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler