Ehliyette yeni dönem olarak geçen "Stajyer ehliyet dönemi" Ocak 2016'da başlayacak. İlk defa ehliyet alacakların stajyerliğe kalmamak için bu tarihten önce yapılacak teorik sınava girmeleri gerekecek. Peki, farklı nedenlerle stajyer ehliyet dönemine kalacakları neler bekliyor? Pek çok sürücü adayının korkulu rüyası olan stajyer ehliyetlerde uygulama nasıl olacak? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, ehliyette yeni döneme kalacak sürücü adayların endişelerine son verecek açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Yelkenci, bazı sürücü derneklerinin sürücü adaylarının ehliyette yeni döneme kalmaması için belli tarihlere kadar sürücü kurslarına kayıt olma çağrısı yaptıklarını ve stajyer ehliyet döneminin mevcut durumdan daha zor bir süreç olduğu algısını yaratmaya çalıştıklarına değindi.
STAJYER EHLİYET SÜRESİ 2 YIL
Bu tür açıklamaların amacının sürücü adaylarını tahrik ederek bir an önce sürücü kurslarına kayıt olmalarını sağlamak olduğunu vurgulayan Yelkenci, stajyerlik süresinin 2 yıl olarak belirlendiğini hatırlattı ve stajyer ehliyetleri tehlikeye atacak durumları açıkladı. Yelkenci, 2 yıllık süre içerisinde stajyer sürücülerin, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı, yaya üstünlüğünü, hız sınırını 3 kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurduklarından stajyer sürücü belgelerinin iptal olacağını söyledi.
STAJYERLERİN YANINDA EHLİYETLİ BİRİ ŞARTI BULUNMUYOR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, yeni ehliyet döneminin belki de en çok merak edilen konusu stajyer sürücülerin yanlarında ehliyetli birinin bulunması zorunluluğu konusuna da değindi. Yelkenci, bu tür bir uygulamanın Almanya, Avusturya gibi ülkelerde uygulandığını ancak ülkemizde sanılanın aksine böyle bir uygulamanın olmayacağını vurguladı. "
"TEKRAR ÖĞRENECEKLER"
Stajyer ehliyet süresinin 2 yıl olduğunu sözlerinde birkaç kez yenileyen Yelkenci, bu süre içerisinde sürücü adayını hatalarının devam etmesi halinde tekrar kayıt olmak zorunda kalacaklarını şu sözlerle ifade etti: "Stajyerlik süresi 2 yıl ve bu 2 yıl içinde stajyerlerin kırmızı ışık, aşırı hız, alkol ve yayalarla ilgili kurallara uymaları gerekiyor. Zaten kurallara uymaları gerekiyor. Trafikte can kaybına sebep olan durumlar bu ihlaller ve bu kurallara dikkat etmeyeceklerse elbette bu sürece girmelidirler. Hatalı başlangıcı düzeltmek bir kişiyi sıfırdan eğitmekten daha zor. Sürücü adayları, araç kullanmayı öğrenmemişlerse tekrar öğrenecekler. Çünkü söz konusu olan insan hayatı."