Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı.
Yılmaz konuşmasında şunları söyledi: "Gelişmiş ekonomilere dair aşağı yönlü riskler önemini koruyor, gelişen ekonomilerde iç talep kaynaklı istikrarlı toparlanma sürüyor.
Orta vadeli enflasyon beklentilerin belirgin bir düşüş gösterdi. Enflasyonun ana eğilimi 2010 son çeyrekte hedeflerle uyumlu kaldı.
Daha düşük faiz, daha yüksek zorunlu karşılık en uygun seçenek. Kredi genişlemesini yavaşlatmak için zorunlu karşılıkları kullanıyoruz. Zorunlu karşılık kararları ile piyasadan yaklaşık 22.5 milyar TL çekilmiş olacak. Gösterge kıymetin faizi tarihi düşük seviyede seyretmeye devam etti. Kredi hacmindeki hızlı artış sürdü, önümüzdeki dönemde krediler yakından izlenecek ve makro finansal riskler sınırlanmaya çalışılacak.
Son dönemde aldığımız tedbirler önümüzdeki dönemde iç talebe daha ılımlı bir büyüme patikası getirecek.
Gıda enflasyonu beklenenden olumlu seyir izledi, tarımdaki emtia fiyatlarında görülen artışları göz önüne alarak yüzde 7 düzeyindeki enflasyon tahminini yüzde 7.5'e yükselttik. Bunun 2011 enflasyonu üzerindeki etkisi 15 baz puan olacak. Petrol fiyatlarını 2011 ve sonrası için 95 dolar olarak güncelledik. İthalat fiyatlarının bu yıl yüzde 10.9 artacağını varsaydık. Bu tahminler enflasyonu 35 baz puan yukarı güncelledi.
Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2011 sonunda, orta noktası yüzde 5.9 olmak üzere, yüzde 4.5-7.3 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz.
Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2012 sonunda, orta noktası yüzde 5.1 olmak üzere, yüzde 3.3-6.9 arasında olmasını bekliyoruz.
Kredi genişlemesinin yüzde 20-25 azalacağı varsayımı altında enflasyonun 2011 sonunda hedefe yakın gerçekleşmesini bekliyoruz. Enflasyonun 2012 ortası itibariyle yüzde 5 civarındaki hedeflere ulaşacağını öngörüyoruz.
Küresel enflasyon baskısı oluşursa zorunlu karşılıklar ve politika faiz oranının bir arada artırılması gündeme gelebilir. Artan cari açığın risklerinin sınırlanması için mali disiplinin sürmesi büyük önem taşıyor."