FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Evde 10 kilo altınım var, gelin alın

Bankaların ‘altın harekatı' son 1.5 yılda 13 ton altını kayıt altına çekti.

Evde 10 kilo altınım var, gelin alın

Bunun karşılığı 1.3 milyar TL'yi buluyor. 1.5 ton altını kayda alan bankada ilginç bir hesap açma olayı yaşandı: Bir emekli, altını için “Siz gelin alın” diyerek, hesap açtı. Evde toplam 10 kilogramlık altın çıktı.
Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede başarılı olamayan Türkiye, tasarruf açığını kapatmak için yastık altı yatırımlara yöneliyor. Fonlama maliyetlerinin zorlaştığı dünyada, iç tasarrufların artması için tasarruf sahiplerinin ilgisini çekmeye çalışan bankalar, yastık altı altınlar için yeni ürünler çıkarıyorlar. Altın depo hesabı, altın çeki, altın teminatlı girişimci kadın kredisi çıkaran Garanti Bankası, Altın Salı'sı günlerle son altı ayda 1.5 ton altını sisteme çekti. Garanti Bankası'nı Tuzla'dan arayan emekli bir bayan ise "10 kilo altınım var. Ben size getiremem. Gelin siz alın" diye bankadan yardım istemiş. Garanti Bankası'nın ilgili yöneticileri ise tasarruflarını altına yatıran ve bu altınlarını evinde muhafaza eden emekli bayana zırhlı araç göndererek, 10 kilo altını (1 milyon TL) teslim alarak İstanbul'a getirmişler.

Türklerin altına gösterdiği ilginin bankaların sunduğu altın enstrümanlarıyla değişmeye başladığını belirten Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, 36 ilde 100 şubede Altın Salı'sı günleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

'MEVCUT BİR TASARRUFTUR'
Genç, Türkiye'nin en büyük sorununun tasarruf olduğunu, cari açık konusunun kökünde bunun yattığını belirterek, "Bugün Türkiye'de yastık altında olduğu söylenen altının maddi değeri 280-470 milyar liradır. Zaten bu açığın bir karşılığı ülkemizde var" dedi.

Onur Genç şöyle konuştu: "Sürdürülebilir ve sağlıklı bir ekonomik büyüme için ülke olarak tasarruf etmemiz, altın gibi mevcut tasarrufları sisteme kazandırmamız şart. Giderek güçlenmesini hedeflediğimiz tasarruf alışkanlığı, farklı yatırımlara zemin hazırlarken, cari açığın dengelenmesi konusunda da önemli bir rol üstlenecek. Garanti Bankası olarak tasarruf alışkanlığı ve bilincini yeniden canlandıracak, mevcut tasarrufları ekonomiye kazandıracak çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz."

'ALTINDA MÜŞTERİNİN YÜZDE 70'İ KADIN'
Onur Genç, bankacılık sektörünün yastık altındaki parayı sisteme entegre etme sürecini tetiklemesi gerektiğini dile getirerek, bunun için Altın Salısı uygulamasını başlattıklarını söyledi.

Bu uygulamayla kısa sürede yaklaşık 1 milyon adet çeyrek altına eşdeğer olan 1,5 tondan fazla altını ekonomiye kazandırdıklarına dikkat çeken Genç, "Son reklam kampanyamızın ardından Altın Salısı'na olan ilgi aratarak devam ediyor. Bugün 36 ilde 100'e yakın şubemizde altın toplamaya devam ediyoruz" dedi.
Altının ağırlığının İstanbul, İzmir, Bursa ve Kocaeli'nden geldiğini söyleyen Genç, "Hedefimiz uygulamayı daha geniş bir şube ağına yaymanın yanı sıra, şube dışı kanallara da taşımak ve çok daha geniş bir kitleye dokunarak, reel ekonomiye daha fazla kaynak yaratmak. Ayrıca altın hesaplarında hesap işletim ücreti almıyoruz. Altın çek ürünümüz de çıkacak" bilgisini verdi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, altın getiren müşterinin yüzde 30'unun daha önce bankalarıyla hiç bağı olmadığını, yeni gelen müşterinin de yüzde 70'inin kadının olduğunu söyledi.

BANKALARA 13 TON ALTIN GELDİ
* Son altı ayda Garanti'ye yastık altından 1.5 ton altın geldi.
* Altın hesaplarıyla birlikte bankanın yeni müşteri sayısı yüzde 30 arttı.
* Yeni müşterilerin yüzde 70'i kadın.
* Katılım bankalarıyla birlikte tüm bankacılık sistemine son iki yılda yastık altından gelen altın miktarı 13 ton.
* Yastık altında bulunan altının 3-5 bin ton aralığında olduğu tahmin ediliyor.
* Bu yaklaşık 160-270 milyar dolar, diğer bir deyişle 280-470 milyar TL kaynak anlamına geliyor.
* Bugün bankacılık sistemindeki toplam tasarruf mevduatı 433 milyar TL

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler