FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED Yetkilisi: “Swap Hattı İmkanı Her Ülkeyi Kapsamıyor”

Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında değer kaybederken, ABD Merkez Bankası'ndan (FED) Türkiye’nin swap hattı talebiyle ilgili açıklama geldi. Thomas Barkin, Swap hattı anlaşmalarının ABD ile karşılıklı güven ilişkisine ve en yüksek kredi standartlarına sahip olan ülkelerle yapıldığını söyledi

FED Yetkilisi: “Swap Hattı İmkanı Her Ülkeyi Kapsamıyor”

Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında değer kaybettiği bir dönemde, ABD Merkez Bankası (FED) yetkilisinden Türkiye’nin Swap hattı talebine ilişkin açıklama geldi. FED'in bölge başkanlarından Thomas Barkin “Swap hattı anlaşmalarının ABD ile karşılıklı güven ilişkisine ve en yüksek kredi standartlarına sahip olan ülkelerle yapıldığını” söyledi.

FED’in politika belirleyicilerinden olan ve ABD’de başkent Washington, Virginia ve Maryland eyaletlerini kapsayan FED’in Richmond Bölgesi Başkanı Thomas Barkin, Howard County Ticaret Odası’nın internet üzerinden düzenlediği foruma katılarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Barkin, Türkiye ya da başka ülkelerle Swap hattı açılıp açılmayacağına ilişkin soruyu cevaplarken, ABD Merkez Bankası’nın bu uygulamasının her ülkeyi kapsamadığını söyledi.

Thomas Barkin, “FED ABD ile karşılıklı güven ilişkisine ve yüksek kredi standartlarına sahip olan ülkelerle Swap hattı anlaşması yapıyor” dedi. Barkin, FED’in başka ülkelere sağladığı imkanların amacının kaynak sağlamak değil piyasaları istikrara kavuşturmak olduğunu vurguladı. Türkiye dahil olmak üzere başka ülkelerin daha geniş gecelik repo imkanına erişimlerinin olduğunu belirtti.

Bakan Berat Albayrak Yatırımcılarla Görüştü

FED yetkilisi Thomas Barkin’in bu açıklaması, Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yatırımcılara döviz rezervlerinin azalmasına ilişkin kaygıların yanlış olduğu mesajını verdiği bir döneme rastladı. Yatırımcılarla telekonferans görüşmesi gerçekleştiren Bakan Albayrak, görüşmeye katılanların Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre, FED ile Swap hattı anlaşması konusunda iyimser olduğunu söylemiş ancak ayrıntı vermemişti.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Berat Albayrak Merkez Bankası’nın tampon rezervlerinin yeterli miktarın da üzerinde olduğunu savundu. Albayrak, sermaye kontrolu ihtimali konusunda da Türkiye’nin hiçbir zaman serbest piyasa uygulamalarından sapmadığını vurguladı; önümüzdeki dönemde alınacak her türlü politika tedbirinde bu ilkeye bağlı kalınacağı mesajını verdi. Ancak bu açıklamaların ardından Türk Lirası’nda düşüş devam etti.

2 yıldan daha az bir süre içinde ikinci kez resesyona doğru ilerleyen Türkiye’nin net döviz rezervi bu yıl 40 milyar dolardan 25 milyar dolara düştü. Analistlere göre, Merkez Bankası’nın rezervlerindeki düşüş büyük ölçüde Lira’nın stabilize edilmesi amacıyla kamu bankalarına müdahalenin fonlanmasından kaynaklandı. Türkiye’nin bu yıl içinde ödemesi gereken 170 milyar dolar civarında dış borç maliyeti var.

Maliye Bakanı Berat Albayrak ile telekonferans görüşmesine katılan kıdemli ekonomist Nikolay Markov, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, “Türk Lirası’ndaki değer kaybının ve düşük rezervlerin Türk şirketleri veya bankalarının bazı borç yükümlülüklerini yerine getiremeyecekleri bir krize yol açmasının an meselesi olduğunu” savundu.

Bakan Albayrak ile görüşmede yer alan bazı katılımcılar da Reuters ‘a yaptıkları değerlendirmelerde, bakanın nakit sıkıntısı ve Corona virüsü salgını karşısında ekonomide beklentiler konusunda fazla iyimser olduğu gözlemini paylaştı.

Bir ülkenin ödemeler sıkıntısı, döviz sıkıntısı ile karşılaşmaması için iki ülke kendi paralarını değiş tokuş etmesine ‘’Swap’’ deniyor. ABD bazı ülkelere dolar veriyor o ülkenin ulusal parasını alıyor. Bu şekilde ticaret durmamış, o ülkenin rezervleri sıfırlanmamış oluyor. Bu programa Türkiye dahil edilmedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler