FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'G-20 Zirvesinde neler konuşuldu?' 5 soruda G-20 Zirvesi

Dünya Liderlerinin buluştuğu G-20 zirvesinin yankıları sürmeye devam ediyor. Peki, bu yıl Türkiye'de gerçekleşen G-20 zirvesi nedir, neler konuşuldu? İşte, 5 soruda G-20 Zirvesi'nin ayrıntıları!

'G-20 Zirvesinde neler konuşuldu?' 5 soruda G-20 Zirvesi

G-20 2015 Türkiye Zirvesi kapsamında dünya liderleri Antalya'ya geldiç. Son zamanlarda Türkiye gündeminin en çok konuşulan konusu olan G-20'nin ardından pek çok vatandaş "G-20 nedir, G-20'de neler konuşuluyor?' gibi sorulara yanıt aradı. Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB’yi ağırlayan zirve, bu yıl Türkiye'de gerçekleşti. 15-16 Kasım’da Antalya Belek’te gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesine, bu yıl 12 başkan ve cumhurbaşkanı, 11 başbakan, 2 AB lideri katıldı. G20; "Zenginler Kulübü" olarak bilinen ve Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya dahil olmak üzere dünyanın en zengin 7 ülkesinin oluşturduğu G7’nin aksine sadece gelişmiş değil, gelişmekte olan ülkeleri de bünyesinde barındıran; Türkiye, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Rusya, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, ABD ve Avrupa Birliği’nin oluşturduğu G20 ülkeleri, arasındaki gerçekleştiren zirve ile ilgili merak edilen bir çok konu vardı: G-20 zirvesi ve neler konuşuldu? Türkiye G-20 zirvesinde kimleri ağırladı? Tüm bu soruların yanıtlarına geçmeden önce G20 nedir, kaç yılında kuruldu ve kimler üye gibi soruların yanıtlarını sıraladık.

G-20 ZİRVESİ NEDİR?

Türkiye’de 15 Kasım la 16 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan ve dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderlerinin katılacağı G-20 Zirvesi 1999'dan beri gerçekleştirilmektedir. 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubuyla dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşan Zirvenin ismi İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltmasından oluşmaktadır. G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor. G20'ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31'de yer alıyor. Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20'de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20'de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.

G-20 NEDEN TÜRKİYE’DE YAPILDI?

Türkiye 1 Aralık 2014’de G-20 Dönem Başkanlığını Avustralya’dan devralmıştı, bu sebepe zirve bu yıl ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilecek. Zirveden önce G20 Dönem Başkanlığı çerçevesinde bugüne kadar farklı illerde yaklaşık 60 bakanlar toplantısı ve etkinlik de düzenlendi. Zirvenin sonunda yıl boyunca G20 etkinlikleri kapsamında Türkiye’de 60 bin yabancı misafir ağırlanmış olacak.

ZİRVEYE KİMLER KATILDI?

Zirveye katılacak liderler arasında; ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz’in yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İngiltere Başbakanı David Cameron gibi isimler yer alıyor.

G-20′DE NELER GÖRÜŞÜLDÜ?

Bugüne kadar G-20 zirvelerinde genellikle küresel ekonomik konular görüşülüyordu. Ancak bu yıl bir değişiklik olacak, liderler G-20 Zirvesi’nde bu yıl ilk kez terör, Suriye krizi ve mülteci sorunları da ele alındı. Ayrıca; "kapsayıcılık, istihdam ve uygulama" başlıkları altında ekonomik konulara de değinildi. Bu görüşmeler 7 ana toplantı organize edilirken, bunların 2′si çalışma yemeği, 5′i ana oturum oldu. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getirecek G20 Zirvesi’nde; büyüme, yatırımlar, ticaret, istihdam ve rekabetçilik başlıkları altında, reformlar ve küresel durgunluktan çıkışa yönelik stratejiler ele alındı.

BİR SONRAKİ G-20 NEREDE OLACAK?

G-20 Zirvesi, 2014’te Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılmıştı. Antalya’dan sonraki organizasyona da 2016’da Çin’in Hangzhou kenti ev sahipliği yapacak.

ZİRVEYE KAÇ GAZETECİ KATILDI?

Dışişleri Bakanlığı’ndan elde edilen bilgiye göre, zirveye bugüne dek yerli ve yabancı yaklaşık 2500 medya mensubu akredite oldu. Zirveyi izleyecek haberciler için yaklaşık 3000 kişilik bir medya merkezi kuruldu.

G-20 ZİRVESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

15-16 Kasım olmak üzere 2 gün süren Zirve ardından "G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi" taslak metni ortaya çıktı. Taslak metinde, terör ve sığınmacılarla ilgili şu ifadelerin yer alacağı öğrenildi: "G20 liderleri, terörizmin herhangi bir din, milliyet ve etnik grupla bağdaştırılamayacağını; terörle mücadelede ortak davranılacağını kabul ederler. Liderler, sığınmacı kriziyle ilgili tüm ülkelerin üzerlerine düşeni yapması gerektiği konusunda uzlaştılar. Liderler, tüm ülkelere kapasiteleri çerçevesinde, sığınmacılarla ilgili çalışan uluslararası örgütlere maddi destek verme çağrısı yaptı. Liderler, sığınmacı krizine karşı koordineli ve geniş kapsamlı bir yanıt verilmesi konusunda anlaştı. Liderler, tüm ülkelere, sığınmacı kriziyle ilgili yük paylaşımı konusunda sorumluluk almaları çağrısında bulundu. Liderler, ülkelerindeki sınır kontrolü ve uçuş güvenliği konusunda tüm önlemleri işbirliği içerisinde almaya karar verdi."


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler