FİNANS

Gençler, gerçek seçim provasında

Turkcell, gençlerin demokratik seçim süreçlerinde aktif katılımları için bir fırsat veriyor.

Gençler, gerçek seçim provasında

Mynet Ekonomi Servisi
Türkiye’nin, genç nüfusu ve bunun getirdiği dinamizm en önemli övünç kaynaklarımızdan biri. Bu dinamizmin doğru şekilde yönlendirilmesi açısından gençlerin demokratik seçim süreçlerinde aktif katılımları büyük önem taşıyor. Gençleri bu konuda yüreklendirecek çalışmalardan biri de Turkcell’den geldi.

Turkcell’in milyonlarca üyeye sahip gençlik kulübü gnçtrkcll yönetiminde geçen yıldan beri gençlere yer verilmeye başlandı. Bu sene ikincisi gerçekleştirilen seçimler ile temsilcilik sistemi artık kurumsallaşmaya başladı. Temsilci olmak için başvuran 2 bin aday arasından son 15’e kalanlar belirlendi ve şimdi meydanlarda sürdürülecek bir seçim sürecine girildi. Çok sayıda gencin aday olarak ortaya çıktığı, daha fazlasının da interaktif şekilde beğenilerini ve tercihlerini ortaya koyduğu bir süreç yaşanıyor. Bu da, gelecekte ülke yönetiminde aktif olarak yer alacak gençler açısından bir nevi gerçek seçim provası anlamına geliyor.

Konuyla ilgili olarak Turkcell Gençlik Segmenti Bölüm Başkanı Tahsin Akar sorularımızı yanıtladı.

- gnçtrkcll’de yönetimi gençlere devretme fikri nereden çıktı?
gnçtrkcll'de, gençlerin talep, ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak kampanyalar, tarifeler, etkinlikler oluşturmak her zaman en önemli odak noktamız. Bunları kendi ofislerimizde tahmin etmeye çalışmak yerine doğrudan gençlerden öğrenmenin en doğru yöntem olduğunu düşündük. Zaten gençler her konuda son derece bilgili. Dünyayı yakından takip ediyor, yenilikleri herkesten önce keşfediyor, deneyimlemek istiyorlar. İlgilendikleri konularda araştırmalar yapıyor, son derece derinlemesine bilgi sahibi oluyorlar. Bu durumda en doğru yöntem, “gençleri en iyi gençler anlar” diyerek, yönetimi gençlere emanet etmekti. Böylece Tarifeler, Teknolojiler, Alışveriş, Etkinlikler ve Kariyer kategorilerinde temsilcileri seçtiğimiz bir süreci hayata geçirdik.

- Yönetimde gençlere yer vermek nasıl bir fark yarattı? Geçen senenin temsilcileri neler yaptı?
Geçtiğimiz bir sene hem bizler hem de gençler için çok öğretici oldu. gnçtrkcll’in bütün üyeleri açısından da daha kazançlı, ihtiyaçlarına daha doğrudan hitap eden kampanya ve etkinliklerin gerçekleştirildiği bir yıl geçirdik. Örneğin Tarife Temsilcimiz Tarık’ın önerisiyle hayata geçirdiğimiz “Ben Yaptım” paketinde gençler tamamen ihtiyaçlarına göre paketlerindeki ses, data ve SMS miktarlarını belirledi. Bu pakete gnçtrkcll'liler büyük ilgi gösterdi. Bu, başarılı çalışmalarımızın örneklerinden yalnızca biri. Bunun yanında temsilcilik görevini üstlenen gençlerimiz kariyerleri açısından çok önemli bir deneyim yaşamış oldular. Bir kere, seçilmelerinin hemen ardından kişisel gelişim ve kariyer eğitimi aldılar. Farklı illerden yüzlerce yeni arkadaş edindiler. Onların dertlerini, isteklerini birebir dinlediler. Tüm Türkiye’nin gençlerini temsil etmek gibi bir sorumluluğun altından başarıyla kalktılar.

- Bu sene seçim sürecinde bir farklılaşmaya gittiniz. Bu senenin temsilcileri nasıl belirlenecek?
Geçen sene dünyada bir ilke imza atarak, Facebook sistemi içerisinde 7 farklı sosyal medya kanalını birbirine bağlamış ve buradaki aktivitelerin analizine dayalı olarak oluşturulan sosyal medya puanı üzerinden temsilcilerimizi belirlemiştik. Sosyal medya gençlerin son derece aktif ve etkin şekilde kullandığı bir alan ancak bu sene seçim sürecini bir adım öteye taşıyarak, ete kemiğe büründürmek istedik. Bir seçim otobüsü hazırladık. İlk aşamada yine sosyal medya üzerinden ilk senedekine benzer bir süreci gerçekleştirdikten sonra, her bir kategoride sona kalan 3 ve toplamda 15 adayı, İTÜ Ayazağa’da bu seçim otobüsü üzerinde gençlerle buluşturduk. Gençlerin favori gruplarından olan Model konseriyle bir şenlik havası da kattık.

Seçimleri meydanlara taşıyınca artık “Türkiye’nin gençlik seçimlerini gerçekleştiriyoruz” diyoruz. Kazananlar da gençlerimiz için anlamlı bir günde belli olacak. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda… O tarihe kadar adaylar üniversite kampüslerinde, gençlerin yoğun olduğu yerlerde vaatlerini anlatmaya devam ediyorlar. Gençler de destekledikleri temsilci adayları için facebook\gnctrkcll, gnctrkcll.com üzerinden veya seçtikleri aday isimlerini yazıp ücretsiz 2278’e SMS atarak oy verebiliyorlar.

- Yeni dönemde beklentileriniz neler?
Geçen sene temsilcilerimizle birlikte hayata geçirdiğimiz projelerden gençler 2.4 milyon kez faydalandı. Bu sene ise hedeflerimizi daha da büyüttük. Daha fazla projeyi hayata geçirmek, daha fazla gence ulaşmak, hayata daha fazla onların gözünden bakmak istiyoruz ve gnçtrkcll olarak onların hayatına biraz daha fazla değer katmak istiyoruz.

2012 yılı Teknoloji Temsilcisi Oğuzhan Akçay:
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. Çevremdeki herkes teknolojik bir derdi olduğunda bana gelir. Geçen sene gnçtrkcll temsilcisi olunca bu danışmanlık işini bir adım ileri taşıdım, bütün gnçtrkcll’liler için yeni projeler geliştirmek için çalışmaya başladım. Bu süre içinde çok güzel işler başardık. Gençlerin gerçekten bir markanın içinde nasıl ve neden olması gerektiğini bu bir yılda gösterdiğimizi düşünüyorum. Yeni temsilci arkadaşlara başarılar diliyorum.

2012 yılı Kariyer Temsilcisi Alperen Fırat:
Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisiyim. Temsilci olana kadar çevremdeki onlarca kişiye kariyer tavsiyeleri veriyordum. Hatta bazılarının profesyonel hayata atılmalarına da yardımcı oldum. Girişimcilik ve sürekli gelişim benim için çok önemliydi. Temsilci olduktan sonra onlarca kişi, yüzlere hatta binlere döndü. Artık sadece kendi çevrem veya okulum için değil, tüm gnçtrkcll’liler için çalışıyordum. Çok güzel projelere imza attığımıza ve gençlerin hayatına artı kattığımıza inanıyorum. Tüm gnçtrkcll ailesine teşekkürler.

2012 yılı Etkinlik Temsilcisi Mehmet Ali Bahçeli
Eğlenmeyi eğlendirmeyi seven bir insanım. Üniversitemde konser ve parti organizasyonları yapıyordum. Gecen sene gnçtrkcll etkinlik temsilcisi olduğumdan beri gençlerden gelen istekleri de göz önüne alarak gnçtrkcll çatısı altında birçok etkinlik yaptık. Aday arkadaşlara başarılar diliyorum.

2012 yılı Tarife Temsilcisi Tarık Atalar
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde elektrik elektronik mühendisliği okuyorum. Tarifelerde bu yıl müthiş işler yaptık. Arkadaşlara kendi tarifelerini yapabilme imkanı sunduk, herkes ben yaptım dedi. Gençlere açıldığımız yetmedi yaşlı amcalar, teyzeler bile sokakta tarife sorar oldu. O kadar tanınır olduk. Daha uygun fiyatlara daha çok konuşma, mesajlaşma, internette takılmanın verdiği mutluluk herkesin gözünden okunur oldu. Yeni temsilci arkadaşlarıma bizimki gibi güzel bir yıl geçirmelerini diliyorum.

2012 yılı Tarife Temsilcisi Tuğba Salıcı
Mustafa Kemal Üniversitesi'nde İktisat bölümünde okuyorum. Çevremdeki herkes alışverişe çıkınca ya benden tavsiye alır ya da benimle alışverişe çıkmak ister. Alışveriş temsilcisi olduğum zaman çok mutlu oldum. Benim için çok önemli bir yere sahip olan alışveriş konusunda daha çok bilgi edinme fırsatı buldum, yeni markalarla tanıştım ve bunları gençlerle paylaştım. Bu süre içinde güzel işler başardığımıza inanıyorum. Gençlerin alışveriş konusunda dikkat etmeleri ve uygulamaları gereken noktaları gösterdiğimize ve onlara ışık tuttuğumuzu düşünüyorum.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler