FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Gezi Parkı AVM olursa mağaza açmayız'

AVM’lerdeki mağazalarından elde eden perakendecilerin çoğu 'Gezi Parkı AVM olursa orada mağaza açmam' diyor.

'Gezi Parkı AVM olursa mağaza açmayız'

Gezi Parkı’nın alışveriş merkezine dönüştürülmesi yalnız sokaktaki vatandaşın değil, ‘sermaye’nin de içine sinmedi. Cirolarının önemli bölümünü AVM’lerdeki mağazalarından elde eden perakendecilerin çoğu, “Yeşil görünce içimiz sızlıyor. Gezi Parkı AVM olursa orada mağaza açmam” diyor

BU yıl 8’incisi düzenlenen Perakende Liderler Konferansı’nın adresi Roma’ydı. 100’ün üzerinde perakende patronunu buluşturan organizasyonun gündeminde, son bir kaç gündür Türkiye’nin de ana gündem maddelerinden birini oluşturan ‘Gezi Parkı’ vardı. Son 4 gündür Gezi Parkı’nda ağaçların kesilip, parkın alışveriş merkezi yapılmaması için halkın yoğun bir direnişi var. Peki perakendeciler vatandaşın tepki gösterdiği bir AVM projesine nasıl bakıyor?

ORTAK TAVIR ALMALI

TÜRKİYE’nin önde gelen perakende patronları Gezi Parkı’nın yerine yapılacak bir AVM’de yer almayacaklarını söylüyor. Boyner Holding Başkan Yardımcısı Serdar Sunay Taksim’e AVM yapılacağından bile yeni haberinin olduğunu belirterek, “Öyle bir yere kim AVM yapacak? Reaksiyon gösterilen bir yerde mağaza açmak konusunda ise, bilemiyorum ki, hangi perakendeci ister böyle bir şeyi?” diye devam etti. DOĞTAŞ ve Kelebek Mobilya CEO’su Haluk Özmutlu da tüm perakendecilerin ortak bir tavır almaları gerektiğini vurgulayarak, “Ben kendi grubum adına, orada yapılacak bir AVM’de kesinlikle bulunmam” dedi .

Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner’den de Gezi Parkı açıklaması geldi. Boyner twitter’a “Müşterilerden sayısız tepki ve soru geliyor, Taksim’deki AVM’ye girecek misiniz’ diye. Halkın bu denli karşı çıktığı bir projede yer almamız mümkün değil” yazarak, projede yer almayacaklarını açıkladı.

EMEK DE GEZİ DE AYNI
HERRY markasının sahibi Selami Sarı ise “Ben Karadenizliyim, yeşile aşığım. İnsanlar ağaçları korumak için reaksiyon veriyor. Ne Gezi Parkı’nda ne de Emek Sineması’nın yerine yapılacak AVM’de yer almam” dedi. Silk & Cashmere markasının kurucusu Ayşen Zamanpur da toplumsal hassasiyetlerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak “Böyle bir konuda gözlerimizi kapatamayız. İlla orada olmamız şart değil. 7 yıldır Beyoğlu’nda yer arıyorum ama ne Gezi ne de Emek’te mağaza açmam” diye konuştu. Zamanpur, AVM’lerin markaların büyümesine katkı sağladığını ancak doğru iletişimin de önemli olduğunu söyledi.
Gezi AVM’de asla mağaza açmayız

PERAKENDE Liderler Konferansı’nın bu yılki konuşmacıları arasında Marks Spencer’ın CEO’su Marc Bolland vardı. Konuşmasının ardından mikrofonu alıp, Bolland’a ‘Gezi Parkı ile ilgili bir soru soran Beta Yönetim Kurulu Üyesi Özlem İkiışık Barutçu, salondan büyük alkış topladı. Barutçu, “İstanbul’da bir park yokedilerek yerine AVM yapılmak isteniyor” açıklamasına Bolland, “Bu çok üzücü. Bence burada perakendecilerin politikayı beklemeden, daha proaktif bir tavır sergilemeleri gerekir” diye konuştu. Özlem İkiışık Barutçu “Daha önce Emek için de aynı tepkiyi vermiş, burada mağaza açmam diye imzamı atmıştım. Gezi Parkı’nda da asla mağaza açmayız” dedi.
Tepki olabilir ama ben ticari açıdan bakarım

FLO ve Polaris markalarını çatısı altında bulunduran Ziylan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan ise şu değerlendirmeyi yaptı: “İnsanların reaksiyonu olabilir. Ancak bir işadamı olarak ben ticari açıdan bakarım. Zaten İstiklal’de biz Avrupa’nın en büyük mağazasına sahibiz. Taksim’de bir AVM’de mağaza açmak gerekli değil.”

DERİMOD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim ise projenin netleşmesini bekleyeceğini söyleyerek “Çevreyle uyumlu bir proje olabilir. Günde 2 milyon kişinin yürüdüğü yerde AVM gerekli ama kapalı olması şart değil” dedi.
Yüzde 5 için 6’da kalkıyoruz

Markafoni CEO’su Tolga Tatari, Liderler Konferansı’nda internetten alışverişle ilgili son verileri paylaştı. Tatari, “Alışveriş yapanların yüzde 44’ü indirim olmadan kılını kıpırdatmıyor. Yüzde 5’lik indirim için sabah 6’da kalkacak kadar ‘indirim meraklısıyız” dedi.
İnternette olmamak demodelik

Safilo Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Gucci Group eski CEO’su Robert Polet, ticaretin internet yönünde ilerlediğini söyledi. Polet, “Eğer online satışınız yoksa genç tüketiciler sizin eski moda bir marka olduğunuzu düşünecektir. Bizim müşterilerimizin yüzde 40’ı mağazamıza gelmeden önce ürünlere internetten bakıyor”dedi. Gucci’nin ikonik bir marka olduğunu ifade eden Polet, ürünle birlikte aslında bir hayal sattıklarını söyledi.

Hiçbir AVM şehir içine yapılmasın

DAMAT, Tween gibi markaları bünyesinde bulunduran Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu AVM’lerin şehir içinde olmaması gerektiğini söylerken BİLSAR’IN sahibi Selman Bilal de “Yeşil alan kaybına neden olacak bir projede biz açıkçası tereddüt ederdik” ifadelerini kullandı.
Zaten yoktuk yine olmayız

Roberto Bravo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar ise “Kendi adıma ben Taksim’de yapılacak bir AVM içinde yer almak istemem. Bugüne kadar orada yoktuk, bundan sonra da olmayıveririz” şeklinde konuştu.

(Akşam)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler