FİNANS

Gösterge faiz değişmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan karar çıktı.

Gösterge faiz değişmedi

Merkez Bankası'nın Erdem Başçı başkanlığında toplanan ilk Para Politikası Toplantısı'ndan, piyasaların beklentilerine paralel olarak herhangi bir değişiklik kararı çıkmadı.

Kurul, borçlanma faiz oranlarını yüzde 1.50, borç verme faiz oranını yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu. Politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 6.25'de sabit tutulmasına karar verdi.

Banka'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin 2010 yılının son çeyreğindeki güçlü artıştan sonra daha ılımlı bir büyüme eğilimine girdiğine işaret etmektedir. Bununla birlikte iç talep gücünü korumakta, dış talep ise göreli olarak daha zayıf seyretmektedir. İstihdam koşullarındaki iyileşme sürmekte, ancak işsizlik oranları halen kriz öncesi seviyelerin üzerinde bulunmaktadır.

Petrol fiyatlarındaki artışların gecikmeli yansımaları ve baz etkileri nedeniyle enflasyonun kısa vadede yukarı yönlü bir eğilim sergileyeceği, yıl boyunca hedef etrafında dalgalandıktan sonra yılı yüzde 5.5 olan hedefin bir miktar üzerinde tamamlayacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artışların birincil etkilerine tepki vermeyecektir. Ancak, ikincil etkiler yakından izlenecek ve fiyatlama davranışlarında bozulma olmasına izin verilmeyecektir.

Merkez Bankası’nın Kasım ayından bu yana aldığı tedbirlerin yılın ikinci çeyreğinden itibaren krediler ve iç talep üzerinde etkilerinin belirginleşmesi beklenmektedir. Bununla birlikte Kurul, iç ve dış talebi dengeleyerek makro finansal riskleri azaltmak için kısa vadeli yabancı para ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının sınırlı oranda artırılmasının faydalı olacağı değerlendirmesinde bulunmuştur.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından; düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirtmiştir."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler