Özelleştirilmesinin üzerinden 4 ay geçen İDO’yu 2 milyar dolarlık bir şirket haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen İDO Yönetim Kurulu Başkanı Önder Sezgi " İDO’yu 2013 yılında halka arz etmeyi planlıyoruz. Ambarlı merkezli Ro-Ro projesi ile, TIR, kamyon ve otobüsleri taşıyacağız. Körfez geçişi ile de rekabet edeceğiz "dedi.
İstanbul’un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak için 1987 yılında kurulan İDO, 4 ay önce, ihaleyle Tepe-Akfen- Souter-Sera Ortak Girişim Grubu’na 861 milyon dolara satıldı. The Marmara Taksim Otel’de basın toplantısı düzenleyen İDO Yönetim Kurulu Başkanı Önder Sezgi ve yöneticiler, özelleştirme sürecinden sonra geçen 100 günü ve gelecek hedeflerini anlattılar.
İDOBÜS İLE DENİZ VE KARA YOLCULUĞU
İDO’yu devraldıktan sonra organizasyon yapısında düzenlemeler yaptıklarını, daha önce yapılan sözleşmeleri iptal ederek yeni bir yapılanmaya gittiklerini ve yolcu talep ve şikayetleri konusunda anket çalışmaları yaptıklarını ifade eden Önder Sezgi " 2012 yılı bizim için önemli bir süreç olacak. Öncelikli olarak ’Karayolu - Denizyolu Hibrit Taşıma Modeli’ adını verdiğimiz İDOBÜS projesi uygulamaya geçireceğiz. Bu kapsamda Kabataş’tan Bursa Güzelyalı’daki iskeleye 450 kişi kapasiteli 5 deniz otobüsüyle sabah saat 6’dan gece 24’e kadar saat başı seferler düzenleyeceğiz. Uçakta olduğu gibi yolcular otobüse geçecek. Tek bilet ile buradan Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir gibi şehirlere çift katlı lüks otobüslerle devam edecekler. Tek biletle Bursa’ya ulaşım 5 saatten 2 saate, İzmir’e olan ulaşım ise 8 saatten 4-5 saatlere kadar inecek" dedi.
AMBARLI MERKEZLİ RO-RO SEFERLERİ BAŞLAYACAK
İDO’nun Ambarlı merkezili Ro-Ro taşımacılığına da 2012 yılında başlayacağını ifade eden Önder Sezgi " Bu projenin İstanbul ayağını Ambarlı, Marmara’nın güneyindeki ayağını ise Bandırma oluşturacak. Bursa - Gemlik ve Eskihisar’da Ro-Ro iskeleleri kuracağız. Ro-Ro taşımacılığı ile TIR ve kamyon şoförleri köprü yolunda 6-7 saat direksiyon sallamak yerine 2 saatte araçlarıyla gidebilecekler. Ambarlı ile Eskihisar arasında İstanbul’u Anadolu yönünde de by-pass edip, trafiğe girmek istemeyenlerin ulaşımını da sağlayacağız. Böylece İstanbul trafiğinden ağır tonajlı araçların bir bölümü çekilecek. Bu çalışmayı önce Marmara’ya daha sonra ise diğer denizlere taşımayı hedefliyoruz" diye konuştu.Sezgi, "İzmit Körfez Geçişi Köprü Projesi’nin 2015 yılında tamamlanmasıyla Eskihisar- Topçular Arabalı Vapur İskelesi’nin kullanımının azalacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.
YILDA 12 MİLYON ÇAY SATIŞI
Uygulamanın başlamasıyla uygulanan dinamik fiyata devam edeceklerinin altını çizen İDO Yönetim Kurulu Başkanı Önder Sezgi " Bugüne kadar 200 bin yolcu, 20 bin araca ucuz bilet sattık. Sisteme devam edeciğiz. Gemi ve iskelelerdeki yiyecek ve içecek alanları için de yıl başına kadar 10 milyon euro’luk yatırım yapacağız. Büfeleri yenileyeceğiz. Yolcu alışkanlıklarını tespit ettik. Deniz yolu yolcuları daha çok çay, simit ve tost tüketiyor. Yılda 12 milyon çay satmayı hedefliyoruz "dedi.
İDO 2013’DE HALKA AÇILACAK
İhaleyle 851 milyon dolara aldıkları İDO’yu,hayata geçirecekleri projelerle 2 milyar dolarlık bir şirket haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Önder Sezgi, "Ana hedeflerimizden biri de halka arz...2013 yılından başlayarak halka arz konusunda hazır hale geleceğiz" diye konuştu.