FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İş makinecilerini 2023 heyecanı sardı

Türk iş makineleri sektörü, Türkiye’de 2023 yılına kadar gerçekleştirilecek 1 trilyon dolarlık ulaştırma, alt ve üst yapı, enerji ve inşaat çalışmalarını bekliyor.

İş makinecilerini 2023 heyecanı sardı

Başta Avrupa olmak üzere Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu, Rusya, Güney Amerika ve Orta Afrika dahil toplam 127 ülkeye ihracat gerçekleştiren iş makineleri sektörü için önümüzdeki 12 yıl boyunda Türkiye de oldukça önemli bir pazar haline geldi. 2010 yılında yurt içi satış adetlerinde yüzde 93’lük bir artış sergileyerek bir dünya rekoru kıran iş makineleri sektörü, Türkiye’de 2023 yılına kadar gerçekleştirilecek 1 trilyon dolarlık alt ve üst yapı çalışmalarına odaklandı. Türk iş makinacıları Türkiye pazarına 45 kalem ürün satıyor.

12 yılda 1.000 dev proje hayata geçecek
Bu yıl sektörün yüzde 35 civarında bir büyüme yaşayacağını ifade eden Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Divriş, “Geçen yılki satış rakamlarımız 7 bin 700 adet idi. Bu yılı ise 10 bin 500 adetlik bir satış rakamı ile kapatacağımızı düşünüyoruz. 2014 yılında ise bu rakam 19 bin adetleri zorlayacak” dedi. Sektörün Türkiye’de 2023 yılına kadar gerçekleştirilecek bin projeye odaklandığını vurgulayan Cüneyt Divriş, “12 yılda sadece ulaştırma sektörüne 368 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Bunun yanı sıra aynı süre içerisinde 130 milyar dolarlık enerji yatırımı, Sayın Başbakanımızın açıkladığı; Çılgın Projeler 2.Boğaz Projesi, 20.000 kilometre duble yol, 5.000 kilometre uzunluğunda 12 yeni otoban, dünyanın en büyük 10 yeni limanı, köprü inşaatları, 35 ilde doğalgaz hatları, 14.000 kilometre tren yolu, 5 ayrı bölgede hızlı tren projeleri, 5 büyük suyolları, 100 adet baraj, GAP, DAP, KAP projeleri, 500 bin adet yeni konut inşaatı, 50 şehirde büyük alt ve üst yapı inşaatları, kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul, Çanakkale ve İzmir’de boğaz köprüleri, 2 tüp geçit ve adet yeni havaalanı projeleri sadece önemli yatırımların belli başlıları. İşte tüm bunları topladığınızda iş makinaları sektörünü 1 trilyon dolarlık Türkiye pazarı bekliyor. Yapacak çok işimiz var” diye konuştu.

13.500 kişi istihdam ediliyor
Sektörün potansiyelini değerlendiren Cüneyt Divriş, “Avrupa’nın en büyük 5. Sektörüyüz. 5 milyar dolar ticaret hacmine sahibiz. 3 milyar dolar da ithalatımız var. 2010 yılında ithalat rakamımız 2.4 milyar dolar idi. İhracatımız ise geçen yıl 900 milyon dolar gerçekleşirken bu yıl ise 1.2 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Sektörümüz hızlı bir büyüme sergiliyor. 2011 yılında ihracatta 1 milyar 200 milyon dolar seviyesine ulaşacağımız tahmin ediyoruz. Hızlı gelişen ihracatımızın 2014 yılında 3 milyar dolara, 2023 yılında ise 10 milyar dolara ihracatımızın ulaşmasını hedefliyoruz. İhracat yaptığımız ülke sayısını da 127’den 160’a çıkaracağız” dedi. İş makinaları sektöründe 600 civarı firmanın faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Cüneyt Divriş, bu firmalardan 100’ünün büyük imalatçı, 220’sinin ise yan sanayi üretimi gerçekleştiren firmalardan oluştuğuna dikkat çekti. Cüneyt Divriş ayrıca sektörümüzde 7 bin 350’si imalatta olmak üzere toplam 13 bin 500 kişinin istihdam edildiğine dikkat çekti. 2014 yılında istihdamın 20 bin kişiye ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtten Cüneyt Divriş, kalifiye elaman ve eğitimin çok büyük ihtiyaç haline geldiğini söyledi.

Türkiye’de 45 kalem ürün satılıyor
Türkiye pazarının genel iş makinalarında yüzde 70’inin ithalatçı ve distribütör firmalardan, yüzde 30’unun ise yerli imalat gerçekleştiren firmalardan oluştuğunu söyleyen Cüneyt Divriş, “Önceki yıllarda yaklaşık yüzde 14 olan yerli imalat oranı yüzde 30’lara çıkmıştır. Türkiye’de en çok üretilen Beko-Loderlerde (kazıcı yükleyiciler) ise bu oranın yüzde 48 yerli imalat seviyesinde olduğunu belirtti. 2023 yılına kadar gerçekleştirilecek projeler sayesinde bu oranın yerli imalatçıların artması ve yeni yatırımlar ile yüzde 45’ler seviyesine genel iş makinalarında çıkmasını bekliyoruz. Sektörümüz Türkiye pazarına 45 kalem ürünün satışını gerçekleştiriyor” dedi. Türkiye’nin 4 trilyon dolarlık bir ticaret hacmine ve çevresindeki ülkelere 3.5 saatte ulaşılabilecek bir coğrafi konuma sahip olduğunu ifade eden Cüneyt Divriş, aynı zamanda bölgenin lojistik üstü olma konumunda olduğunu da vurguladı.

Yabancıların ilgisi artıyor
Ekonomi Bakanlığı’nın yeni projeleri ile Devlet teşvikleri ve yatırım imkanlarının Avrupa’nın birçok ülkesine göre daha etkin olduğunu kaydeden Cüneyt Divriş, “Yan sanayimiz de çok iyi durumda. Dünyanın en hızlı büyüyen pazarına sahibiz. Bu yıl da Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarı konumundayız. Bu da tabi yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Örneğin Almanya merkezli ABD menşeili Kion Grubu Türkiye’de yatırım düşünüyor. Bu gurubun sadece Avrupa’da 3.5 milyar euroluk cirosu var.1 milyar euro’luk satın alma gerçekleştiriyor. Firma yedek parça, yan sanayi alımlarını Türkiye’den yapmak İstediğini belirtti. Bunun için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve OAİB ile ortak çalışma yürütülüyor. Ayrıca Fransa’dan Mecalac Grubu yatırım için hazırlık içerisinde. Çinli firmalar da yatırıma sıcak bakıyorlar, yakında Dünyanın en büyük firmaları Türkiye’ye yatırım yapmak için sıraya girecek” dedi.

Express


En Çok Aranan Haberler