FİNANS

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, gösterge faizi yüzde 6.25'te sabit tuttu.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 1,50, borç verme faiz oranı yüzde 9, açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo islemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12 olarak bırakıldığı belirtildi.

Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"Son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan veriler Nisan Enflasyon Raporu’nda sunulan çerçeveyi büyük ölçüde teyid etmektedir. Özel tüketimde yavaslama isaretleri gözlenirken yatırım talebi ılımlı bir seyir izlemekte, dıs talep ise zayıf görünümünü korumaktadır. Dstihdam kosullarındaki iyilesme devam ederken issizlik oranları kriz öncesi seviyelerine dönmüstür.

Bununla birlikte, güçlü verimlilik artıslarının da katkısıyla birim isgücü maliyetleri azalmakta, zayıf dıs talebin etkisiyle imalat sanayinde kapasite kullanım oranları düsük düzeylerini korumaktadır. Kısa vadede temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin bir miktar daha yükselmesi beklense de iktisadi faaliyetteki yavaslama nedeniyle artısın sınırlı kalacağı tahmin edilmektedir.

Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı tüketici kredilerine yönelik önlemler ve maliye politikasındaki sıkı durus Merkez Bankası’nın uyguladığı politika bilesimini destekleyerek iç ve dıs talebin dengelenmesine katkıda bulunmaktadır. Kurul, uygulanan politikalar sayesinde iç talebin kontrol altına alındığını belirtmis ve yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyilesmenin gözlenmeye baslayacağını teyid etmistir.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, iktisadi faaliyetteki yavaslamayı ve son dönemde küresel ekonomideki giderek artan belirsizlikleri de göz önüne alarak mevcut politika bilesiminde bir değisikliğe gitmemistir. Bununla birlikte Kurul, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye iliskin endiselerin risk istahını olumsuz etkilemeye devam etmesi halinde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılmasının uygun olacağını belirtmistir. Ayrıca, gelismis ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinlesmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genisletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceği ifade edilmistir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika durusunu değistirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti bes is günü içinde yayımlanacaktır."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler