FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'nda Erdem Başçı görevi Murat Çetinkaya'ya devretti

Merkez Bankası Başkanlığı görev devir tesliminde eski başkan Erdem Başçı ve yeni başkan Murat Çetinkaya konuştu.

Merkez Bankası'nda Erdem Başçı görevi Murat Çetinkaya'ya devretti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, görev devir teslim töreninde konuştu.

Başçı, "Merkez Bankası'nda son beş yılı başkanlık makamında olmak üzere, 12 yılı aşkın süre görev yaptım. Bugün bu önemli görevi gönül rahatlığı ile Sayın Murat Çetinkaya'ya devrediyorum. Bundan büyük mutluluk duyuyorum çünkü bu işi devir teslim ile başlatıp devir teslim töreniyle bırakan ilk başkanım" dedi.

Başçı, "Geçen 12 yıllık süreçte, sıradışı zorlukların yanı sıra önemli gelişmelere de şahit oldu. Türk Lirası'ndan altı sıfır atıldı, TL'nin yeni simgesi belirlendi" diye devam etti.

Başçı, "Enflasyonun tek hanede kalması için gerekli ortam sağlandı" diye konuştu.

BAŞÇI'DAN ÇETİNKAYA YORUMU

Başçı, Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya hakkında da konuştu.

Başçı, "Önümüzdeki dönemde sevgili Çetinkaya'nın liderliğinde yeni dönem başlayacak. Kendisine bu görevde başarılar diliyorum" dedi.

ÇETİNKAYA İLK KEZ KONUŞTU

Çetinkaya, devir teslim töreninde ilk kez konuştu.

Çetinkaya, "Sayın Başkanım, beş yıllık görev sürenizin dört yılında sizinle birlikte çalışma fırsatı yakaladım. Görev yaptığınız dönem küresel risklerin en yüksek seviyede olduğu bir dönemde. Bu süreçte gemiyi güvenli limanlara taşıma konusunda önemli adımlar attınız. Özellikle kullanmış olduğunuz makro ihtiyati araçlar tüm dünyada kabul gördü. Bankamız karar alma süreçlerinde farklı karar alma mekanizmalarını, ortak bir karara yansıttı" dedi.

Çetinkaya, "TCMB olarak önümüzdeki dönemde paydaşlarla iletişimin artırılmasının önemli faydalar sağlayacağından eminim. Önümüzdeki dönemde de şeffaf ve öngörülebilir politikalarla devam edeceğiz. Enflasyonun hedef koyulmuş seviyelere ulaşması için çalışırken, disiplini de elde bırakmayacağız" diye devam etti.

Merkez Bankası başkanlığını bırakmaya hazırlanan Erdem Başçı döneminde göstergeler nasıl seyretti? İşte cevabı...



MURAT ÇETİNKAYA KİMDİR?

1976 doğumlu Murat Çetinkaya, 1987 - 1993 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Rüşdü Saraçoğlu'nun ardından göreve atanan en genç başkan olacak.

Rüşdü Saraçoğlu, 39 yaşındayken Merkez Bankası Başkanı olarak göreve başlamıştı.

Murat Çetinkaya, Merkez Bankası'nın dört başkan yardımcısı içerisinde de en genci. Çetinkaya, 2012'den bu yana Erdem Başçı'nın yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Boğaziçi mezunu siyaset bilimi uzmanı

Boğaziçi Üniversitesi'nde çift ana dal yapan Çetinkaya, Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler ile Sosyoloji bölümlerinden mezun olmuştu.

Yine Boğaziçi Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, aynı üniversitede uluslararası finans ve ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürüyor.

İslami finanstan Halkbank'a

Çetinkaya'nın bankacılık kariyeri ise Albaraka Türk ile başlamıştı.

Faizsiz bankacılığa dayanan İslami finans alanında faaliyet gösteren Albaraka Türk Katılım Bankası'nda uluslararası bankacılık ve faizsiz borç senedi (sukuk) alanında uzmanlaşan Çetinkaya, 2003'te Halkbank'a geçti.

Halkbank'ta uluslararası bankacılık ve yapılandırılmış finansman Daire Başkanı olarak göreve gelen Çetinkaya, daha sonra Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini devraldı.

Halkbank'ın ardından kariyerine bir diğer İslami finans kuruluşu olan Kuveyt Türk'te devam eden Çetinkaya, burada da Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Çetinkaya'nın bankacılık kariyeri boyunca uluslararası bankacılık deneyiminin olması sayesinde, yabancı yatırımcılarla iletişimin sağlıklı kurulmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor.

2012 yılında Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine gelen Murat Çetinkaya, basın karşısında çok ön plana çıkan bir isim değil.

Ancak çeşitli platformlarda yaptığı sunumlar, Merkez Bankası'nın yeni dönemdeki rolü ve para politikası stratejisi bakımından Erdem Başçı'nın 2011 yılından bu yana çizdiği çerveveyle örtüşüyor.

2012'de Katar'da "Yeni küresel ekonomik dönemde merkez bankalarının rolü" başlıklı bir sunum yapan Çetinkaya, Merkez Bankası'nın temel iki görevini vurguluyor:

-Fiyat istikrarının korunması

-Büyümenin desteklenmesi

Bu noktada Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeleden taviz vermeden büyümeyi desteklemesi gerektiğini söyleyen Çetinkaya, piyasayla daha iyi bir iletişimin kurulması gerektiğini ve merkez bankaları arasında koordinasyonun önemli olduğunu ifade ediyor.

Türkiye'nin 2008 küresel krizinden bu yana uyguladığı makro ihtiyati tedbirlerin ekonomiyi dengelediğini söyleyen Çetinkaya, sunumunda, "Önümüzde hala zorluklar var ve yeni finansal sistem içerisinde merkez bankalarının rolü yeniden şekilleniyor" diyor.

Murat Çetinkaya ismini olumlu karşılayan piyasa oyuncuları da Merkez Bankası politikalarında sürekliliğin korunacak olmasının olumlu olduğunu düşünüyor.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler