FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öz sermaye unsurları nelerdir? Öz sermayenin içinde neler var?

Şirketlerin kuruluş aşamasından sürdürme aşamasına kadar önem teşkil eden pek çok kavram bulunur. Bu kavramlar firmaların geleceğini görmesi ve buna bağlı olarak etkili bir çalışma yapabilmesine yardımcı olur. Önemli olarak görülen bu kavramlardan biri de öz sermaye kavramıdır. Sadece şirketlerin kurulması aşamasında değil vergi hukuku alanında da karşımıza çıkan öz sermaye unsurları nelerdir?

Öz sermaye unsurları nelerdir? Öz sermayenin içinde neler var?

Özsermaye genel tanımı itibarıyla toplam aktifler ile toplam borçlar arasındaki farktır. Daha ayrıntılı bir açıklamada ise bir işletme sahibi veya sahiplerinin kendi kullanımları için ayırmış oldukları sermaye öz sermaye olarak adlandırılır. Bu kavram işletme aktivitelerinin finansmanında yer alan kaynaklardan ne kadarının işletmenin kendisine ait olduğunu gösterir. Bu konuda öz sermaye işletmeler için büyük bir önem teşkil eder.

Öz sermayenin içinde neler var?

Bir işletmenin kurulma aşamasında öz sermayenin sahip olduğu büyüklük, işletmenin sahip ya da sahiplerinin sermayesi kullanılarak kurulduğunun ve kurulma esnasında borç kullanılmadığının göstergesi olabilir. Aynı zamanda öz sermaye, işletmeler kurulduktan sonra da kuruluşun güvenilirliği ve rekabet kapasitesi hakkında alıcılara bilgi verir. Öz sermaye kavramı sadece şirketler açısından değil Türk vergi mevzuatı açısından da önem teşkil etmektedir. Bu alanda yapılacak olan pek çok hesaplamada öz sermaye kavramı kullanılmaktadır.

Bir firma sahip veya sahiplerinin firmanın mevcut varlıkları üzerinde bulunan haklarının parasal olarak ifade edilmesi öz sermaye olarak adlandırılır. Öz sermaye bünyesinde temel olarak ödenmiş ve yedek sermaye, kâr yedekleri, geçmiş yıl zar ve kârları, dönem net kâr ve zararını bulundurur. Öz sermaye firmanın faaliyetlerine göre değişebilmektedir. Bu da öz sermayenin dinamik bir özelliği olduğunu gösterir.

Öz sermaye unsurları nelerdir?

Öz sermayenin içerisinde neler olduğu ile ilgili olarak öz sermayenin pek çok kalemden oluştuğunu söylemek mümkündür. Muhasebe açısından hesaplanması da bu kalemler dâhil edilerek yapılır. Sözü edilen bu öz sermaye unsurlarını şu şekildedir:

  • Ödenmiş sermaye: Sermaye, ödenmemiş sermaye, sermaye düzeltmesi olumlu farkları ve sermaye düzeltmesi olumsuz farklarını içerir.
  • Sermaye Yedekleri: Hisse senedi ihraç primleri, hisse senedi iptal karları, MDV yeniden değerleme artışları, iştirakler yeniden değerleme artışları, maliyet artışları fonu ve diğer sermaye yedeklerinden oluşur.
  • Kâr yedekleri: Yasal yedekler, statü yedekleri, olağanüstü yedekler, diğer kâr yedekleri ve özel fonları içerir.
  • Geçmiş yıl kârları ve zararları
  • Dönem net kârı ve zararı

Bahsi geçen tüm bu unsurlar öz sermaye hesapları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir şirketin sahip olduğu öz sermaye de bu hesapların toplamından meydana gelir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler