FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Petrolde ‘sert kış’ endişesi: Dipten hızla yükseldi…

Petrol fiyatları son bir yılın dip seviyesini görmesinin ardından haftanın ikinci gününde de yükselemeye devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı 2023 için talepteki artışa dikkat çektiği bir rapor yayımladı. Bununla birlikte ekonomistler kış aylarının daha soğuk geçeceğine dair işaretlerin, ısınma amaçlı petrol talebini arttıracağına vurgu yaptı.

Petrolde ‘sert kış’ endişesi: Dipten hızla yükseldi…

Kış mevsiminin beklenenden daha soğuk geçeceğine dair işaretler, özellikle ısınma amaçlı ham petrol talebinin yakın vadede artacağına dair beklentileri artırdı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) da kısa süre önce ham petrol talebinin 2023 yılında güçlü kalacağını tahmin etti. Bununla birlikte ham petrol piyasalarının görünümü, son zamanlarda 2023'te bir resesyon yaşanacağına dair artan korkularla gölgeleniyor. Analistler artan faiz oranları ve yüksek enflasyonun, önümüzdeki aylarda ekonomik faaliyeti daha da daraltabileceği ve bunun da ham petrol talebini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

iStock-1380542589

MERKEZ BANKALARININ PETROLE ETKİSİ

Böyle bir senaryoya ilişkin korkular; özellikle de büyük bazı merkez bankalarının, ekonomik görünüm kötüleşse bile faizleri artırmaya devam edeceklerinin sinyalini vermesinin ardından son haftalarda petrol fiyatları üzerinde ağırlığını hissettirdi.

PETROL DİPTEN HIZLA YÜKSELDİ

Piyasalar; Çin'in yeniden açılması, ABD’nin alımları ve beklenenden daha soğuk geçmesi muhtemel bir kışın 2023'e doğru talepte bir toparlanmayı teşvik etmesini beklerken Salı günü petrol fiyatları, kazançlarını ikinci seansa taşıdı. Petrol fiyatları bu ayın başlarında gördüğü bir yılın en düşük seviyesinden hızla toparlandı. Brent yüzde 0,7 artışla 80,66 dolara yükselirken ham yüzde 0,9 artışla 76,30 dolara çıktı.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler