FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Peygamber Efendimizin sahur duası! Peygamberimiz sahurda nasıl dua ederdi? İşte sahurda okunacak dualar

Peygamber Efendimizin sahur duası, on bir ayın sultanı ramazan ayının gelişi ile birlikte araştırılmaya başlandı. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler bu gece ilk oruçları tutmak için sahura kalkacaklar. Sahur; oruca hazırlık amacıyla imsak vaktinden önce yenen yemektir. Peki, Peygamber Efendimizin sahur duası nedir? Peygamberimiz sahurda nasıl dua ederdi? İşte sahurda okunacak dualar...

Peygamber Efendimizin sahur duası! Peygamberimiz sahurda nasıl dua ederdi? İşte sahurda okunacak dualar

Peygamber Efendimizin sahur duası hakkında araştırmalar hız kazandı. Rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan ramazanın gelişi ile birlikte oruçlar tutulacak, çeşitli ibadetler yerine getirilecek. Oruç tutacak olan vatandaşlar bu gece sahura kalkacak ve ilk oruç için niyet edecekler. Sahura kalkmak oruç niyeti olarak sayılıyor olsa da sözle niyeti pekiştirmek din alimleri tarafından önerilmektedir. Peki, Peygamberimiz sahurda nasıl dua ederdi? Sahurda okunacak dualar nelerdir? İşte Peygamber Efendimizin sahur duası..

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SAHUR DUASI!

Peygamber Efendimiz mealen buyuruyor ki: "Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah'ımız... Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle... Âmin..."

Peygamber Efendimiz; “Sahurda yemek yiyiniz; çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” diyerek Müslüman halkını sahura kalkmaya teşvik etmiştir. Sahurda yenilen yemeklerden sonra da şükür ve minnet için dualar edilir.

dua etmek 2

SAHURDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

"Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi'tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu'l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu'l yesire ve ye'fu eni'l kesiri, ikbel minni'l yesire, ve'fu enni'l kesire, inneke ente'l ğafuru'r Rahim, Allahumme inniy es'eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a'leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine'l ayşi bima kasemte li, ya erheme'r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni'meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente's satiru avreti, ve'l aminu rev'eti ve'l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme'r rahimin."

"Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin. Allah'ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi."

dua etmek 3

SAHUR NEDİR?

Sözlükte “sabah olmadan önceki vakit, gecenin son üçte biri” anlamındaki seher kelimesiyle aynı kökten gelen sahûr, dinî bir terim olarak oruç tutmaya hazırlık olmak üzere fecrin doğmasından önce yenen yemeği ifade eder. Bazı hadislerde bunun için “ekletü’s-sehar / ekletü’s-sühûr” tabiri kullanılmıştır.

Sahur kelimesi çok sayıda hadiste geçmektedir. Tefsir, hadis ve fıkıh kaynaklarının ortaklaşa verdiği, başlangıçta oruç yasakları geceden başladığı halde Bakara sûresinin 187. âyetiyle bu sürenin fecre kadar uzatıldığı yönündeki bilgi dikkate alındığında sahura imkân veren temel meşruiyet delili bu âyetin, “Fecirden siyah ip beyaz ipten sizin için ayırt edilir hale gelinceye kadar yiyin ve için” meâlindeki kısmı olup sahura kalkmanın dinen teşvik edildiğini gösteren dayanak konuya ilişkin hadislerdir. Oruç tutacak kişinin sahur yemeği yemesinin mendup olduğu hususunda İslâm âlimleri icmâ etmiştir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler