YÖK Başkanı Özcan, muayenehanesi olan öğretim üyeleri için üniversitelerde sözleşmeli öğretim üyeliği statüsüne geçileceğini söyledi.
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan Özcan, yaptığı açıklamada, “Tam Gün” yasası ve son olarak çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) sonrasında üniversite hastanelerinde görev yapan öğretim üyelerinin durumu, üniversite hastanelerinin yaşadığı sıkıntılar ve bu konularda yeni yapılacak düzenlemeyle ilgili bilgi verdi. Geçtiğimiz günlerde dışarda muayenehanesi olan üniversite hastanelerinde öğretim üyesi olarak görev yapan akademisyenlerin çalışma esaslarına ilişkin olarak ilgili YÖK üyeleri ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve ilgili yetkililerle bir araya gelerek bir metin üzerinde çalışıldığını anımsatan Özcan, yeni bir tasar taslağı hazırlandığını belirtti.Özcan, yeni tasarıda öncekine ilaveten dışarıda çalışan öğretim üyeleri için bir anlaşmalı statü getirildiğini ifade ederek, “Tam Günden ayrılıp dışarı giden doktorlarımızın saat ücreti karşılığında üniversitede ders vermeleri, asistan yetiştirmeleri sözkonusu” dedi.
Saat ücreti 600 liraya çıkabilir
Bu hekimler için saat ücretinin 300 TL olduğunu, bunun 600 TL’ye kadar çıkabileceğini ifade eden Özcan, “Sözleşmeli öğretim üyeliği statüsüne geçiliyor. Bu, ancak üniversiteden ayrılarak dışarıda çalışanlar için geçerli” diye konuştu. Yusuf Ziya Özcan, ilgili öğretim üyeleri için belli bir saat sınırlamasının da getirileceğini anlatarak, “Bir öğretim üyesi haftada 10 saatten ayda en fazla 40 saat çalışabilecek. Ameliyatlar da eğitimi içeriyorsa bu saatin içinde olacak. Zaten orada öğreniyor asistanlarımız” dedi.
Özcan, “Üniversiteler döner sermayeden ödenmesini istemezler, genel bütçeden ödenmesi daha iyi” açıklamasında bulundu.”Üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığına devredilebilir” şeklinde basında da yer alan haberlere ilişkin olarak da Özcan, “Biz, üniversite hastanelerinin devredilmesini istemiyoruz. Üniversiteler, hastanelerle protokol yaparak bir iki yerde beraber kullanıma başladılar. Deniyoruz, inşallah iyi sonuçlar çıkar.”
‘Kadrosu olmayacak yöneticilik yapamayacak oy kullanamayacak’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tam gün düzenlemesiyle ilgili YÖK ile bir metin üzerinde mutabakata vardıklarını belirterek, “Üzerinde prensipte anlaştığımız husus, öğretim üyesi tamamen ilişkisini koparacak üniversiteden, ayrılmak, dışarıda çalışmak isteyen dışarıda çalışacak, ancak kendi fakültesinde sözleşmeli olarak teorik ve uygulamalı eğitim yaptırabilecek” dedi. ”Üniversitelerde öğretim üyeleri halen sözleşme imzalayarak kısmi zamanlı çalışabiliyor, yeni uygulamanın bundan farkı ne olacak?” sorusunu da Akdağ şöyle yanıtladı, “Kısmi zamanlıda kadronuz üniversite kadrosu, kısmi zamanlı olarak orada kadrolusunuz ve zamanla kayıtlı bir iş o. Yapacağınız iş tanımlanmış değil. Şimdi buradaysa üniversite hocayla haftada belli saat anlaşma yapacak, hoca gelecek dersini anlatacak, ameliyata girmesi gerekiyorsa öğretmek için girecek, sonra işine dönecek. Kadrosu üniversitede olmayacak. Yöneticilik de yapamayacak, oy kullanamayacak.”
Necati’nin bacağı da Tam Gün’e takıldı
Üniversite hastanelerinde, muayenehanesi olan hekimlerin ameliyat yapamaması, hemofili hastalarının ameliyatlarını durdurdu. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi olan 11 yaşındaki Necati Bilgin, uygulamanın ilk mağdurlarından biri olurken, Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, “Bu hastalar sadece Türkiye’deki üç üniversite hastanesinde ameliyat ediliyordu, artık yapılamıyor, çözülmezse yüzlerce hasta sakat kalacak” dedi.