FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sendikaları kızdıracak sözler!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikalara çattı: "İşçinin hakkını savunacak, emeğin hakkını arayacak sendika arıyorum, bulamıyorum!"

Sendikaları kızdıracak sözler!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikaları fena kızdıracak. Bakan Çelik, taşeron işçileri haklarını savunacak ve problemlerine çözüm üretecek bir sendika bulamamaktan yakındı: “İşçinin hakkını savunacak, emeğin hakkını savunacak sendika arıyorum. Böyle dediğim zaman, ‘Bakanım, biraz ağır kaçıyor’ diyorlar.”

SENDİKALARA TAŞERON ÇAĞRISI
İzmir’de düzenlenen 27. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’na katılan Bakan Çelik, sendikalara taşeron işçi meselesinin çözümüne yönelik çağrıda bulundu. İş hayatıyla ilgili en önemli sıkıntılardan birinin taşeron işçiler olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “İzmir’den söylüyorum, gelin bu sorunu çözelim. Bu sorunun en önemli yönü, tazminat mahrumiyeti. 12 ay çalışamayan işçiye kıdem tazminatı vermiyorsunuz. İşte sendikalarımız burada, temsilcileri burada. 'Gelin, bir ay çalışan işçiye tazminatını verelim. Fon sistemine geçelim.' diyorum, cevap alamıyorum. Kamuda çalışan 380 bin işçinin, özel sektördeki işçiler anlaşırsa onların da mevcut konumlarını devam ettirelim."

'İŞ KAZALARI AZALDI'
Toplantının açılışında konuşan Bakan Çelik, 2002 yılında çalışma hayatında meslek hastalıkları ve iş kazaları sebebiyle 100 bin işçiden 17'sinin hayatını kaybettiğini, bugünse sayının dokuza indiğini vurguladı. Son 10 yılda hayata geçirdikleri uygulamalar sonucunda iş kazalarında hayatını kaybedenlerin oranının çok düştüğüne işaret eden Çelik, ancak bunun Avrupa ülkelerine göre yüksek olduğunun altını çizdi.

700 MİLYON TL KAYITDIŞI
Sigortasız kaçak işçi sayısının arttığına yönelik haberlere de değinen Bakan Çelik, tam tersine sigortalı işçi sayısının arttığını söyledi. 12 bin sigortalı işçinin 18 bin 500’e çıktığını kaydederek, “Yüzde 52 olan kayıtdışılığı, yüzde 36-37 oranına gerilettik. Bir puan kayıtdışının maliyeti, 700 milyon lira. Meslek hastalıklarının olmadığı, iş kazalarının yaşanmadığı bir Türkiye için farkındalığın ve bilincin oluşması amacıyla elbirliğiyle bu mutlu tabloyu hep birlikte gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler