FİNANS

Sigara yasağına GPS takviyesi

Kapalı mekanlara getirilen sigara yasağı uygulamasını işlevsel hale getirmek isteyen Sağlık Bakanlığı, Arvento tarafından geliştirilen sistem ile fark yaratacak.

Sigara yasağına GPS takviyesi

Ankara’da başlatılan uygulama ile müfettişler, 1.500 adet tablet PC’ye yüklenen yazılım sayesinde şikayetlere anında müdahale edebilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından 3 yıl önce başlatılan ‘Dumansız Hava Sahası Projesi’ artık GPS sistemi sayesinde daha işlevsel hale gelecek. Araç ve kişi takip sistemleri şirketi Arvento Mobile Systems tarafından geliştirilen sistem sayesinde Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki 4 bin 500 müfettişin kullanacağı bin 500 adet tablet PC’ye yeni bir yazılım geliştirdi. Türkiye’de bir ilke imza atılarak gerçekleştirilen yeni uygulama sayesinde, müfettişler, oluşturulan çağrı merkezinden kendilerine gelen şikayetlerden anında haberdar olacak, anında müdahale edebilecek. Ankara’da start verilen uygulama, Haziran sonu itibarı ile tüm yurda yayılacak.

Araç takip sistemlerinin hem Türkiye’de hem de dünyada insanların yeni yeni haberdar oldukları bir kavram olduğunu söyleyen Arvento Mobile Systems Genel Müdürü Özer Hıncal, kamu ve özel sektörde toplamda 170.000 den fazla araç ve 12 binden fazla müşteriye hizmet verdiklerini ifade etti. 7 yıllık bir firma olmalarına rağmen 2010 yılından bu yana ortalama yüzde 60 büyüme kaydettiklerini vurgulayan Özer Hıncal, “yaklaşık 30 milyon TL cirosu olan, yüzde 100 yerli sermayeli bir kuruluşuz. 22 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yıl sonuna kadar ihracat ülke sayımızı 34’e çıkaracağız. Hedefimiz sektörümüzde dünyada bilinen ilk 3 markadan biri olmak” dedi. Arvento olarak en büyük avantajlarının yazılım, donanım ve cihazı üreterek, paket halinde müşterilere sunmak olduğunu kaydeden Özer Hıncal, “Türkiye’de 18. 5 milyon araç var ve bu araçların yarısı ticari vasıflı. Sektörümüzün 350 bin araca hizmet verildiğini düşünecek olursak, Pazar geniş ve daha yapılacak çok iş var. Bayi ve servis ağını da katarsak yaklaşık 400 kişilik ekibimizle gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Patron yan koltukta!

Eskiden araç takip hizmetini şirketlerdeki lojistik departmanlarının talep ettiğini söyleyen Özer Hıncal, günümüzde ise insan kaynakları departmanlarından bile talepler aldıklarını bildirdi. Gerek kamuda gerekse özel sektörde araç filosu olan şirketler, bizim sistemimiz sayesinde araçların hız limitinden, ani kalkış ve yavaşlamalarına, iş harici kullanımlardan yakıt tüketimine kadar birçok konuyu kontrol altında tutuyor. Araç sürücüleri ise, sanki yanlarında patron oturuyormuş duygusu ile işlerini yapıyorlar. İnsan kaynakları departmanları, Ekonomik ve Güvenli Sürüş sistemlerimiz sayesinde çalışanları arasında performans değerlendirmesi uygulamasını başlattılar” dedi. Son zamanlarda kişi takibi hizmetinde de talep olduğunu belirten Özer Hıncal, “Örnegin bazı belediyeler temizlik ihalesi yapıyorlar ve bin 200 kişinin çalıştığı bir firma işi alıyor. Ancak çöpler toplandı mı, bahçeler sulandı mı gibi konularda akıllarda soru işareti kalabiliyor. İşte bunu ortadan kaldırmak amacı ile de, kişi takip sistemi talep ediyorlar. Çalışanlar işe geldiklerinde cihazımızı alıp ceplerine koyuyorlar. Mesai bitiminde de bu cihazı teslim ediyorlar. Buradaki amaç, tamamen kişileri denetlemek ve daha verimli çalışmalarını sağlamak. Kişi takibi özel hayata girmiyor” dedi.

‘Dumansız Hava’ya GPS katkısı’

Sağlık Bakanlığı ile geçtiğimiz aylarda yeni bir projeye imza attıklarını açıklayan Özer Hıncal, “Bakanlık 3 yıl önce ‘Dumansız Hava Sahası’ adı verilen ve kapalı mekanlarda sigara içilmesini engelleyen bir proje başlatmıştı. Şimdi ise bu projeye ek olarak GPS sistemini devreye alıyoruz. Geliştirdiğimiz yeni GPS yazılımını, Sağlık Bakanlığı tarafından satın alınan bin 500 adet tablet PC’ye yerleştirdik. Yazılım sayesinde, bu amaçla oluşturulan Alo 171 Çağrı Merkezi’ne yapılan şikayetlere anında müdahale edilebiliyor” dedi. Gelen şikayetler doğrultusunda 171 Çağrı Merkezi tarafından yönlendirilen müfettişlerin, olay yerine kısa zamanda intikal ederek, tablet PC ile mekanın fotoğrafını çekip, yine tablet PC’de oluşturulan rapor formunu doldurarak, bir tuşla Sağlık Bakanlığı ve ilgili tüm birimlere gönderebildiklerini söyleyen Özer Hincal, “Valilikler de o an işletmeye cezayı kesiyor” dedi. Eskiden insanların bu tip durumlarda nereyi arayacaklarını bilemediklerini ve aradıklarında da kiminle muhatap olacakları konusunda soru işaretleri ile karşılaştıklarını söyleyen Özer Hıncal, “Şimdi her şey kontrol altında. Şikayet kime gitti ve ne zaman gitti, anında kayıt altında” dedi. Ankara’da pilot uygulaması yapılan sistemin oldukça başarılı olduğunu ifade eden Özer Hıncal, “Bakanlık Türkiye’deki 4 bin 500 müfettişe eğitim veriyor. Haziran sonunda başta büyük iler olmak üzere bu sitem tüm yurda yayılacak” dedi.

Her araçta cihaz olsa, kazalar % 90 azalır

Geçen yıl Türkiye’de 1 milyon 228 bin kaza medyana geldi ve bu kazalar neticesinde 3 bin 828 kişi hayatını kaybederken, 119 bini sürücü hatasından kaynaklandı. Yine geçen yıl 1 milyon 387 bin aşırı hız cezası kesilmiş. Biz şuna inanıyoruz; eğer her araçta cihazlarımızdan olsaydı, hız kameralarına hatta radara bile gerek olmazdı. Araç 120 kilometre hızı geçtiği an, uydudan biz anında tespit ediyoruz. Plakasını da biliyoruz. Cezayı otomatik gönderebiliriz. Ve bu hiçbir ülkede olmayan bir uygulama olur. Ve kaza oranlarını da yüzde 90 düşürmüş oluruz” dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler