FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Asgari ücretliye zam formülleri! Gözler 4 Temmuz'da

Son dakika: Asgari ücrete zam ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Memur ve emeklinin temmuz ayında alacağı zam oranı büyük oranda belli olmasıyla birlikte gözler asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağına çevrildi. Maaş artışlarına ilişkin açıklamalar art ardına yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Bakan Bilgin'in Temmuz ayını işaret etmesi milyonlarca asgari ücretli çalışanı heyecanlandırdı. Öte yandan olası asgari ücret Temmuz zammı için 'Enflasyon farkı' formülü gündeme geldi.

Son dakika: Asgari ücretliye zam formülleri! Gözler 4 Temmuz'da

Çalışanların merak ettiği, asgari ücretle ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Memur ve emekli maaşlarına Temmuz ayında zam yapılacağı bilinirken, artan hayat pahalılığı karşısında asgari ücrete ek zam da gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Bakan Bilgi'nin asgari ücret konusundaki açıklamaları beklentileri artırdı. Peki Asgari ücrete zam gelecek mi 2022, ne zaman açıklanacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşte asgari ücret zammına ilişkin son dakika haberinin detayları…

iStock-1221622909 (1)

Yılda 1 kez belirlenen asgari ücret tarafına ek zam yapılabilmesi formüller aranıyor. Gündemde yer alan en önemli asgari ücrete ek zam hesaplarından bir tanesi de 'Enflasyon farkı' olarak öne çıktı. Asgari ücrete ara zamda 6 aylık enflasyon oranında zam, yıllık enflasyon farkının yansıtılması, işverenin prim yükünün hafifletilmesi formülleri üzerinde çalışılıyor.

GÖZLER 4 TEMMUZ’A ÇEVRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret konusunda ilgili kurumlarla çalışma başlattı. Bakanlığın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti ister yıllık ister aylık belirleyebilecek. Bunun üst sınırı iki yıl olacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ücretliler dahil herkesin gelirini artıracak düzenlemeler yapılması yönünde talimat verdiğini duyurmuştu. Başkan Erdoğan'ın talimatı üzerine Çalışma Bakanlığı ilgili kurumlarla birlikte düğmeye bastı. 4 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak haziran ayı enflasyon oranının ardından ilk altı aylık enflasyon oranı belirlenecek, memur ve emeklilere yapılacak zam oranı açıklanacak. Asgari ücretliye ara zamda 6 aylık zam oranı da belirleyici olacak.

3 ÖNEMLİ ADIM ATILACAK

Yeni Asır'da yer alan habere göre, asgari ücrette gelir vergisi kaldırılmıştı. Brüt asgari ücrette 760 lira prim kesintisi yapılıyor. İşveren açısından da 876 liralık prim maliyeti bulunuyor. Asgari ücrete ara zam durumunda işverene prim desteği seçeneği değerlendiriliyor. Başkan Erdoğan'ın ifadesiyle tüm kesimleri rahatlatacak 3 adım atılacak. Buna göre temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretliler rahatlatılacak. Yılbaşında tüm çalışanların durumları gözden geçirilerek, herkesin hakkını alması sağlanacak. Sosyal yardım şemsiyesi genişletilerek hiçbir vatandaş enflasyona ezdirilmeyecek. Öte yandan AK Parti enflasyondan etkilenen işçi, memur, emekli, çiftçi, kamu görevlisi, yaşlı, genç bütün kesimlere yönelik anket yaptırıyor. Gelen taleplere göre sosyal politikalar ve ekonomik destekler güncellenecek.

BAKAN BİLGİN'DEN SON DAKİKA TEMMUZ ZAMMI AÇIKLAMASI

Bilgin, Covid-19 salgını sonrasında tüm dünyada ekonomik anlamda bir kriz yaşandığına dikkat çekerek, "Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. O halde enflasyonun tahribatına karşı çalışanları ve emeği korumak bizim vazifemiz. Biz emeği, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz.

ARA ZAM İÇİN TEMMUZ AYINI İŞARET ETTİ

Yani önümüzde Temmuz dönemi var. Çalışanlarımızla bizim sadece kamu emeklileri ile kamu çalışanları ile değil, özel sektör emeklileri ile, Bağ-Kurlularla, çeşitli konumda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkını değil onların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yani Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı ‘Benim devletim benim yanımdadır’ dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır" dedi.

ERDOĞAN: HER KESİMİ RAHATLATACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün "Son 20 yılda asgari ücreti yüzde 200'e yakın artırdık. Temmuz ayında enflasyon farkları ile milletimizin her kesimini rahatlatacağız" demişti.

Enflasyon sorununun 2023 Şubat ve Mart aylarından sonra geride kalacağını belirten Erdoğan, "Rusya-Ukrayna savaşının enerji fiyatlarındaki artışının etkisi olmasaydı hedeflerimize ulaşabilirdik. Savaş, hedeflerimizin yıl sonuna kaymasına neden oldu" ifadelerini kullanmıştı.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler