FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son Dakika: Resmî Gazete'de yayımlandı! Kur korumalı mevduat sisteminde değişiklik

Son dakika haberi: Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre kur korumalı mevduat sisteminde değişiklik yapıldı. Buna göre, sisteme dahil olacak hesaplar için uygulanan tarih sınırı kalktı. Sisteme dahil olan TL mevduat veya katılım hesaplarına vade sonunda yenilenme imkanı getirildi. İşte kur korumalı mevduat sistemindeki değişiklikle ilgili tüm detaylar…

Son Dakika: Resmî Gazete'de yayımlandı! Kur korumalı mevduat sisteminde değişiklik

Son dakika haberi: Kur korumalı mevduat sisteminde Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre değişiklik yapıldı.

İŞTE KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilebilecek. Uygulama başlarken 21 Aralık itibariyle mevcut olan dolar, euro ve sterlin hesaplarının sisteme dahil olmasına imkan sağlanmıştı. Yeni düzenlemede gerçek kişilerin kur korumalı mevduat sistemine dahil olabilecek döviz hesaplarına tarih sınırı konmadı.

Yurt içi yerleşik tüzel kişi/şirketlerin kur korumalı mevduat sistemine dahil olabilecek hesapları için ise 31 Aralık 2021 tarihi belirlendi.

Ekran görüntüsü 2022-03-22 002226

Aynı kararlar altın hesabından TL'ye dönüşüm için de geçerli olacak. Gerçek kişilerin bankalardaki altın hesabı için 28 Aralık olan tarih sınırı kaldırıldı. Şirketlerin 31 Aralık tarihi itibariyle bankalarda olan altın hesabı TL'ye dönerse desteklenecek. 21 Aralık 2021'den sonra bankalarda açılan dolar, euro, sterlin ve altın hesapları da kur korumalı mevduat sistemine dahil olabilecek.

Ekran görüntüsü 2022-03-22 005132

VADE SONUNDA YENİLEME İMKANI

Kur korumalı mevduat sistemine dahil olanlara bir defaya mahsus destek ödenmesi hükmü değişti. Düzenlemeye eklenen yeni hükümle kur korumalı mevduat için Merkez Bankası'nın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde komisyon ve masraf ödenebilmesine imkan sağlandı. Sisteme dahil olan TL mevduat ve katılım hesabına vade sonunda yenileme imkanı da getirildi. Hesabın yenilenmesine ilişkin kapsam, usul ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenecek.

YUVAM HESAPLARI

Öte yandan Yuvam hesabına bankada hesap açma şartlarını taşıyan yabancı uyruklu kişi ve şirketler de dahil olabilecek. Yuvam hesabı kapsamında açılan TL hesaplara da vade sonunda yenileme imkanı getirildi.

Ekran görüntüsü 2022-03-22 005252

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler