FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SON DAKİKA | Temmuz zammı ve asgari ücrete ek zamla ilgili flaş açıklama! Bakan Bilgin canlı yayında hem oran hem tarih verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den Temmuz ayında yapılacak zamlar için son dakika açıklaması geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Temmuz ayında enflasyon farkının üzerinde zam yapacaklarını duyurdu. Bakan Bilgin ayrıca, asgari ücrete ek zamla ilgili de dikkat çeken ifadeler kullandı. Görüşmelerin sürdüğünü belirten Bakan Bilgin, alınacak kararı önümüzdeki hafta açıklayacaklarını duyurdu.

Son dakika: Milyonlarca çalışanın gözü temmuz zammı ve asgari ücrete yapılması gündemde olan ek zamma çevrilmişken, beklenen açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. "Memurun Temmuz zammı yüzde kaç olacak? Memur maaşları ne kadar olacak?" sorularına yanıt arayan kamu çalışanları, Bakan Bilgin'in açıklamalarını dikkatle takip ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin canlı yayında yaptığı açıklamada zamla ilgili oran verdi. Bakan Bilgin "Temmuzda yapacağımız düzenlemelerle kamu çalışanlarımıza nefes aldıracağız. Enflasyon diyelim ki yüzde 37-40... Ne gerçekleşirse bunun üzerinde kamu çalışanlarımıza zam yapacağız" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETE EK ZAM GELECEK Mİ?

Asgari ücret konusuna da değinen Bilgin, "Görüşmeler sürüyor, önümüzdeki hafta açıklayacağız" diye konuştu.

Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Biz yüzde 50'nin üzerinde asgari ücreti artırdık. Aralık sonu yaptığımız güncelleme enflasyon nedeniyle unutuldu. Bunun işsizliğe neden olacağı iddia edildi ama öyle olmadı. Biz ekonomideki bütün gelişmeleri sosyal politikalarla destekledik. 3600 ek gösterge meselesini bütün çalışanlara ve gruplara yaydık. 5.3 milyon kamu çalışanı bu düzenleme ile ek haklara sahip oldu."

tl11

'KAMU ÇALIŞANLARI NEFES ALACAK'

3600 ek gösterge konusuna da değinen Bakan Bilgin konuşmasında, "3600 ek gösterge meselesini yakından takip ediyorsunuz. Başlangıçta 4 gruba verilen bir meseleyi biz bütün çalışanlara yaydık. 5.3 milyon kamu çalışanı ek gösterge düzenlemesiyle yeni haklara sahip oldu. Temmuz'da yapacağımız düzenlemelerle birlikte bu rakamlar kamu çalışanlarımıza nefes aldıracak." dedi.

Bilgin, "Türkiye yüzde 5'in üzerinde her büyüdüğünde ekonomi 750 bin istihdam yaratıyor. Yüzde 7 büyüdüğünde 1 milyon istihdam yaratıyor. Geçen yıl Türkiye 1.4 milyon istihdam yarattı. Çözüm yolu ekonominin büyümesini artırmakta. Biz bütün bunları sosyal politikalarla desteklemek zorundayız." şeklinde konuştu

ENFLASYON FARKI NE KADAR?

TÜİK Mayıs ayı enflasyon verisini yıllık bazda beklentilerin altında yüzde 73,50 olarak açıkladı. Böylece memurların maaşlarına zam olarak yansıyacak enflasyon farkında 5 aylık rakamlar netleşti. 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 oldu. Mayıs anket döneminde yüzde 2,97 olarak öne çıkan enflasyon beklentisi ise Haziran ayı için yüzde 3,77 oldu. TÜİK'in açıkladığı yüzde 35,64 5 aylık Mayıs ayı enflasyon oranı verisi ile Merkez Bankası'nın yeni anketine göre gerçekleşen yüzde 3,77'lik enflasyon beklentisine göre yeni zamlı maaş oranları da belli olmaya başladı. Ancak kesin zam oranı Haziran ayındaki enflasyon verisiyle zam farkında son rakam netleşecek. Haziran ayı enflasyon oranı ise 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü açıklanacak.

OCAK AYINDA NE OLMUŞTU?

Memur ve emeklinin maaşına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 2021’in son 6 aylık (temmuz-aralık) döneminde ortaya çıkan enflasyona göre zam yapılmıştı. Memur ve memur emeklisinin ise yüzde 5’lik ocak ayı toplu sözleşme zammına yüzde 2,5’lik ilave yapılmış böylece toplam zam yüzde 30.95’e çıkmıştı. Benzer bir artış sisteminin Temmuz ayında da olması bekleniyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler