FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SPK mutabakat nedir? SPK mutabakat kaydı nasıl yapılır?

SPK, sermaye piyasası kurulunun kısaltılmış adıdır. Sermaye piyasaları içerisindeki kuralların belirlenmesinde rol oynar. Aynı zamanda piyasa içerisinde kredi kullanan şirketlerin kurallardan en avantajlı şekilde yararlanmasını sağlar. İdari özerkliğe sahip bir kamu kurumu olarak, düzenleyici ve denetleyici görevi bulunur. 1981 yılında düzenlenen, sermaye piyasası kanunu ile kurulması karar alınmıştır. Piyasaların adil ve etkin şekilde çalışmasını sağlamakla görevlidir.

SPK mutabakat nedir? SPK mutabakat kaydı nasıl yapılır?

İçindekiler

  • SPK mutabakat nedir?
  • SPK mutabakat kaydı nasıl yapılır?

Mutabakat, kelime anlamı olarak anlaşma demektir. Bankalar, Sermaye Piyasa Kurulu’ndan yetki olarak kullanıcıları için işlem çeşitlerini açar. SPK’dan alınan yetki ile yatırımcılar, portföy aracılığı, emir iletimi ve saklama, işlem gibi hizmetleri kullanabilir. Aynı zamanda kurumlar da bankalar ile SPK kurallarına uyar. Banka hesaplarındaki işlemler ile kayıt defterleri karşılaştırılarak anlaşmaya varılır.

SPK mutabakat nedir?

SPK, diğer ülkelerin içerisindeki sermaye piyasaları ile yapılan anlaşmadır. Denetleme, düzenleme yetkisine sahip kuruluşlar bilgi paylaşımı konusunda bankalarla anlaşır. Böylece SPK ve bankalar arasında işbirliği gerçekleşir. Böylece alternatif yatırım fonları incelenebilir, şirketlerin, yatırımcıların ve bankaların işlemleri görülebilir. İşbirliği sağlanarak, yatırımcı, banka ve şirketler arasında bilgi paylaşımı sağlanır.

SPK mutabakat, ülkelerin ilgili kuruluşları, bankalarıyla imzalanır. Yatırımcılar için bankalar içerisinde yer alan yatırım hesapları bulunur. Yatırım hesapları için de yatırım mutabakatları imzalanır. Böylece kurum ve banka arasındaki paylaşım kolay hale getirilir. Kontrol edilebilir, denetlenebilir yatırım ortamı oluşturulur.

SPK mutabakat kaydı nasıl yapılır?

SPK mutabakat kaydı yapılırken, Sermaye Piyasa Kurulu’nun belirlemiş olduğu adımları takip etmek gerekir.

  • İlk olarak menkul kıymetler hesabı açılarak başlanır.
  • Ardından müşteriye ait kişisel bilgiler ve belgeler toplanır.
  • Teslim karşılığı ödeme prensibi elde tutularak, yatırımcının nakit ve menkul hareketleri takip edilir.
  • Toplu takas ve müşteri hesaplarına dağıtım yapılarak sonraki adımlara geçilir.
  • Ekstre gönderimi, nakit ve menkul kıymet hareketleri bankaya bildirilir.
  • Şirketler ve kişiler için olan Sermaye Piyasa Kurulu mutabakatları benzerlik gösterir. Şirketler için atılan adımlarda personel istihdamı, iç kontrol sistemi gibi maddeler de göz önünde tutulur.
  • Belirli adımlar izlendikten sonra SPK mutabakat anlaşmaları yapılır ve şeffaf bir şekilde hesap oluşturulur. Defterler ve para giriş çıkışları incelenebilir, senelik denetlemeleri yapılır.

İlk adım yani hesap açma işlemi gerçekleştirilirken, kişi veya şirket adına olması dikkat edilir. Müşterinin adına açılan hesaplar için PYŞ için vekil sıfatı ayarlanır. PYŞ ana hesap altında kırılımlı olabilir. Aynı zamanda müşterinin kimlik ve kişisel bilgilerinin tanımlı olması istenir.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler