Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel dönüşüm alanı olarak ilan edilen Fikirtepe’deki tüm çalışmaları ‘riskli alan’ ilan etmek için durdurdu. Bu kapsamda İstanbul Valiliği, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kadıköy Belediye Başkanlığı’na bir yazı gönderen Bakanlık, Fikirtepe ile ilgili tüm projeleri yaptıkları çalışmalar tamamlanana kadar durdurduğunu açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazı, Kadıköy İlçesi, Fikirtepe ve Dumlupınar mahalleleri ile Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin bir bölümünü kapsıyor. Bakanlık, yaklaşık 134 hektara denk gelen bu alanda olası afet riskinin bertaraf edilmesi amacıyla 6306 sayılı kanun kapsamında ‘riskli alan’ olarak tespit edilmesi için çalışma başlattığını belirtti.
İmarı durdurdu
‘Riskli alan’ çalışmaları tamamlanıncaya kadar söz konusu alanlara ilişkin tüm uygulamaların durdurulduğunu vurgulayan Bakanlık açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Bakanlığımızca yürütülen ‘riskli alan’ çalışmaları tamamlanıncaya kadar ileride telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verilmemesi, doğal afetlere hazırlık kapsamında uygulama bütünlüğünün sağlanması ve kamu kaynaklarının etkin verimli kullanılması için söz konusu alanlardaki her türlü ve ölçekteki plan, plan değişikliği ve revizyonu, parselasyon planı, imar uygulaması ve ruhsatlandırma işlemlerini durduruyoruz.”
Şimdi ne olacak?
Yaklaşık 2.5 yıldır dönüşüm çalışmalarının sürdüğü Fikirtepe’de bu gelişmeyle birlikte cevap bekleyen birçok soru ortaya çıktı. Bunlardan en önemlileri ise, ‘Bölgede satışa çıkan projelerin akıbeti ne olacak?’ ve ‘4.14 emsal geçerli olacak mı?’ Bu soruların cevabı Fikirtepe’nin ve binlerce insanın kaderini belirleyecek. Çünkü bölgenin şu anda yarısı boşaltılmış ve önemli bir bölümü de yıkılmış durumda. Binlerce insan evini boşaltıp kiraya çıkarken, yeni evlerinin tamamlanmasını ve taşınmayı bekliyor.
Bu belirsiz ortamda Bakanlık tarafından alınan bu önemli kararın bölgenin akıbeti açısından iyi olması da beklenebilir. Çünkü Fikirtepe’de bir arsa sahibi bile ‘hayır’ dese orada yeni bina yapılamıyordu. Bu da bölgedeki tıkanıklığın en önemli sebebini oluşturuyordu. Bölgenin ‘riskli alan’ ilan edilmesiyle birlikte 2/3 kuralı geçerli olacak. Bu durumda ise binalar kim ne derse desin yıkılacak ve yeni binanın yapılmasında 2/3 kuralı geçerli olacak. 2/3’ü yakalayan arsa sahipleri de yeni proje için müteahhitler ile anlaşabilecek. Bu da sürecin tıkanmasını önleyecek.
Diğer taraftan Fikirtepe’de şu an için yeni KDV oranları belirleyici ancak dönüşüm yasası kapsamına geçtiğinde ise yüzde 1 KDV’ye tabi tutulacak. Hem 2/3 kuralı hem de yüzde 1 KDV Bakanlık tarafından alınan bu kararın olumlu yönleri olarak değerlendirilse bile bölgeyi bekleyen en önemli olumsuzluk ise emsali olacak.
İBB devre dışı kaldı
Özel proje alanı olması nedeniyle 4.14 emsale göre anlaşmaların yapıldığı ve inşaatların yükseldiği Fikirtepe’de bu emsalin düşürülmesi durumunda büyük bir belirsizlik yaşanabilir. Bölgedeki hak sahipleriyle 4.14 emsale göre anlaşma yapan ve proje hazırlayan firmaların tüm planları altüst olacak. Aynı zamanda bölgede satışa çıkan firmalar ve bu firmalardan daire alan vatandaşların olması durumun karmaşıklığını daha da artırıyor.
Şimdiye kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını yürüttüğü bölgedeki tüm kontrol Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçerken, Bakanlığın bir an önce bölgede yapmayı planladığı yeni uygulamanın detaylarını kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.
2.5 yıl süre vardı
Yaklaşık 2.5 yıldır konuşulan Fikirtepe, özel proje alanıyla yıllardır Türkiye’nin gündemindeki yerini koruyor. 2.07 olan emsal uygulamasının 4 .14’e yükselmesiyle gözler Fikirtepe’ye çevrilirken, ‘bölgeye piyango vurdu’ yorumları yapılmıştı. Verilen emsalin 5 yıllık süre zarfında geçerli olması nedeniyle firmaların projelerini tamamlaması için 2.5 yılı kalmıştı.
Daire satışları başlamıştı...
Kentsel dönüşümün en çok konuşulan yerlerinden biri olan Fikirtepe’de firmalar yeni projelerinin lansmanını yapmaya başlamıştı. Satışa çıkan ilk projeler arasında Anka Yapı’nın Evim Kadıköy projesi yer alıyor. Firma bu kapsamda bin 600 kişiyle anlaşma yapmıştı. 5 Şubat 2012’de hak sahiplerini bölgeden taşıyan Anka Yapı, vatandaşların taşınma ve kira paralarını da ödemişti.
Nuhoğlu İnşaat ve Gülsa İnşaat da, Kadıköy Fikirtepe’de yeni projelerinin tanıtımını yapmıştı. Konut, ofis ve ticari alanların bulunduğu Yenitepe Kadıköy projesinde 1.100 konut inşa etmeyi planlayan firma da yüzlerce kişiyle anlaşmıştı. Bölgede proje geliştiren ve hak sahipleriyle yıllardır görüşen çok sayıda firma yer alıyor. Bunlardan bazıları lansman için hazırlanırken, bazıları ise hak sahipleriyle anlaşma yapmanın yollarını arıyordu.
‘Şehirler yarışacak, deprem sigortalılar kazanacak’
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), ‘Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor’ yarışmasının üçüncüsünü başlattı. Türkiye’nin 81 ilini kapsayan, zorunlu deprem sigortası seferberliği niteliğindeki yarışmayla ülke genelinde sigortalılık bilinci ve oranının artırılması, deprem güvenceli hayatın teşvik edilmesi amaçlanıyor. Yarışma kapsamında iller 2013 yılı boyunca zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmak için düzenledikleri yerel bilinçlendirme kampanyaları, poliçe adetlerindeki artış ve ulaştıkları sigortalılık oranı olmak üzere üç farklı kritere göre değerlendirilecek.
Türkiye’de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 17 milyon konuttan 5 milyon 350 bini, yani yüzde 32’sinin zorunlu deprem sigortası bulunuyor. Deprem ve sigorta bilincini artırmak için hayata geçirilen projeler ve Afet Sigortaları Kanunu’yla getirilen kontrol uygulamalarının etkinleştirilmesiyle zorunlu deprem sigortalı konut sayısının 5 yıl içinde 10 milyona yükselmesi hedefleniyor.
Windowist Tower’da bir katı sanat galerisi yaptı
Windowist Tower, alternatif çözümleriyle dikkat çekiyor. Projede, teknik destek hizmetlerinden, hukuki danışmanlığa kadar farklı hizmetler sunuluyor.
Bir katı sanat galerisine dönüştürülen Windowist Tower içinde ayrıca bistro cafe, restoran, Icebarist gibi sosyal yaşam alanları da yer alıyor.
Windowist Tower bünyesinde yer alan, Türkiye’nin ilk ve tek buzdan tasarlanmış mekânı olan Icebarist, haftanın yedi günü hizmet veriyor. Ayrıca projenin çatısında yer alan, bölgenin tek yükseltilmiş helikopter pisti de ulaşım rahatlığı sağlıyor. Engelliler için de ofis çözümleri sunulan projede, metroya direk çıkış kapısı ve metro çıkışına yerleştirilen özel bir asansör sistemi de bulunuyor. Projede sunulan hizmetler arasında teknik destek, çeviri ve tercümanlık, gelen ve giden posta ve paketlerinizin yönetimi, uluslararası ve yurtiçi kargo, depo alanı kiralama hizmeti, hukuki danışmanlık, muhasebe, oturma ve çalışma izinleri servisi, concierge, kuru temizleme, catering, iskân, baskı ve reklam, uçak ve otel rezervasyonları, çiçek siparişi yer alıyor.
Maslak’ta bulunan 26 katlı Windowist Tower’da, yönetici bölümü ayrı olarak dizayn edilmiş 64 adet 5-7 kişilik corner suit ofisler, 23 adet 5 kişilik ofisler, 79 adet 2-3 kişilik ofisler ve 16 adet tek kişilik ofisler bulunuyor. 200 kişilik kapasiteye sahip konferans katıyla fark yaratan Windowist Tower’ın her katında resepsiyon, kişisel asistan, tam donanımlı mutfak, çok fonksiyonlu, yazıcı ve ofis malzemeleri ile donatılmış Xerox Odası, Wi-fi telefon, kablosuz internet, düşük maliyetli telefon görüşmeleri için VOIP telefon sistemi yer alıyor.
Mütekabiliyetle 14 bin 599 yabancı mülk satın aldı
Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasından sonra geçen bir yılda, 14 bin 599 yabancı Türkiye’den 13 bin 495 taşınmaz satın aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sadece yabancı uyrukluları baz alarak hazırladığı rapora göre, 18 Mayıs 2012 ile 8 Mayıs 2013 tarihlerinde 14 bin 599 yabancıya 2 bin 673’ü arsa, 10 bin 822’si konut olmak üzere toplam 13 bin 495 taşınmaz satışı gerçekleştirildi.
Ülke Vatandaş Konut
Rusya 2671 2226
İngiltere 2264 1353
Almanya 1849 1350
Norveç 1321 869
Kuveyt 351 320
Ruslar ilk sırada
Türkiye’den en çok gayrimenkul alanların başında, Rusya vatandaşları geldi. Onları, İngiliz ve Almanlar izledi. Arap ülkelerinden ise Kuveyt’ten 351 kişi, 22 arsa ve 320 konut satın aldı. 216 Suudi Arabistanlı da Türkiye’den 306 taşınmaz alımı yaptı.
Bursa’nın 2023 için hedeflerini belirledi
Bursa’da şehrin gelişimi için yapılan çalışmalar kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre Ak Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın önderliğinde hazırlanan ‘Bursa 2023 Kent Vizyonu’ çalışması açıklandı. Kamu yönetiminin iyileştirilmesi, kentsel gelişim, doğal kaynaklar, ulaşım, enerji, ekonomi, sağlık, bilim ve eğitim, sanat ve sosyal kalkınma, turizm, akıllı şehirler ve akıllı teknoloji, sürdürülebilirlik gibi başlıklara değinildi.
Bursa’nın rekabet oranını yükseltmek için, dünya şehirleri arasındaki rekabetin 4 alanda sürdürüldüğüne dikkat çekilen çalışmada, bu alanların iş gücü, sermaye temini, dost iş ortamı ve şehir yönetimi olduğuna dikkat çekildi.
Kadıköy’de fikirler ve projeler yarışacak
Kadıköy’ün tasarım ve yaratıcılık merkezi olarak açılan Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) 2013 yılı içinde gerçekleştirilecek etkinlik ve projelerin programları açıklandı.
Kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliğinin örneği olarak, Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji Şirketi ortaklığı ile kurulan ve işletilen TAK’ın Tasarım, Araştırma ve Katılım odaklı etkinlik ve projeler serisine tüm Kadıköylüler, tasarımcılar, öğrenciler ve gönüllüler katılabiliyor.
Programa başvuranlar projeler üretecekler. Benimsenen projeler Kadıköy Belediyesi ve destekçiler tarafından hayata geçirilecek.
ING Bank’tan mayısa özel konut kredisi
ING Bank, konut kredisi faiz oranlarında mayıs ayına özel teklif sunuyor. Buna göre, maksimum 100 bin lira kredi, 60 aya varan vadelerde, aylık yüzde 0.69 faiz oranı ile alınabilecek. Kampanya kapsamında dosya masrafı olarak bin 500 lira alınıyor. Kampanyadan yararlanmak isteyenler 100 bin lira krediyi, 60 ay vadede aylık 2.041 lira taksitle geri ödeyebilecekler.
Bankacılık, Sigorta ve Varlık yönetimi alanlarında faaliyet göstermekte olan dünya çapında bir finansal hizmetler şirketi olan ING Grubu, Avrupa, Asya, Avustralya ve Amerika’da yer alan 40’tan fazla ülkede 93 binin üzerinde çalışana ve 66 milyon müşteriye sahip.
Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy’e taşındı
Özyeğin Üniversitesi, Hukuk Fakültesi ve İngilizce Hazırlık Okulunu Altunizade’den Çekmeköy Kampüsü’ne taşıyor. Açıklama yapan Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, Türkiye’nin en genç üniversitelerinden biri olarak büyümenin devam ettiğini vurguladı. Erkut, Altunizade Binası’nın da Şehir Üniversitesi tarafından devralınarak eğitim dünyasına hizmet vermeye devam edeceğini belirterek, “Girişimcilik Merkezi gibi şehir merkezinde kalması gereken birkaç ünitemiz ise yine şehir merkezine yakın bir mekânda hizmetlerine devam edecek” dedi. (YAVUZ KARAMAN/MİLLİYET)