FİNANS

Kiralar el yakıyor

Finans merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen İstanbul'da konut kiraları yükselirken emlağa yapılan yatırım artıyor.

Kiralar el yakıyor

Lüks konut kiralarında ise Hong Kong ve Karakas dünyanın en pahalı şehirleri sıralamasında zirveyi paylaşıyor.

Konut kiraları konusunda yapılan küresel araştırmalarda Asya’nın finans başkenti Hong Kong, 2012 yılında da lüks daire kiralamada dünyanın en pahalı şehri olarak zirvedeki yerini korudu. Yurtdışında çalışmak isteyenlerin en çok tercih ettikleri yerlerden biri olan Hong Kong’da lüks dairelere olan fazla talebe karşın kısıtlı arz fiyatların pahalı olmasına yol açıyor.

KİRALAR EL YAKIYOR
Hong Kong’un en rağbet gören bölgelerinde mobilyasız 3 yatak odalı dairelerin aylık kiraları 11 bin 500 dolar civarında. Bu rakam bölgede 3640 dolar olan ortalama kiranın üç katı. Hong Kong’da kiralar bir önceki yıla göre yüzde 2-3 oranında düştü.

Dev araştırma şirketi ECA International’dan alınan bilgilere göre; fazla talep ve sınırlı yer sebebiyle Hong Kong’daki lüks daire fiyatları bölgeye göre hep yüksek oldu ve durum böyle devam edecek. Bölgede yapılan araştırmalarda lüks dairelerin en iyi müşterisi olan finans sektöründeki dalgalanmaların Hong Kong’daki kira bedellerinin düşmesi veya yükselmesindeki önemli etkenlerden biri olduğu belirlenmiş.

En pahalılar listesinde Hong Kong’u, gelişen petrol sanayi ile kiralarda büyük artışın yaşandığı Venezuela başkenti Karakas takip etti. Küresel finans merkezlerinden New York, Moskova ve Tokyo; kirada sırasıyla üçüncü, dördüncü ve beşinci en pahalı şehirler olarak sıralandı.

2012’de küresel düzeyde ortalama aylık kiranın 3.080 dolar olarak kalması, bir önceki yıl 3.030 dolar olan ortalama ile karşılaştırıldığında ekonomiye ilişkin belirsizliklerin yansıması olarak değerlendiriliyor.

UZAK ASYA’DA KİRACI OLMAK ZOR
Tokyo'da lüks daire kiralarının bir yıl önce yüzde 5 oranında azalmasıyla konaklama fiyatlarında dikkate değer bir düşüş görüldü.Birçok uluslararası şirketin maliyetleri azaltmak için Japonya operasyonlarını küçültmeleriyle lüks emlak kiralama talebi azaldı ve kira fiyatlarını düşürdü. Fakat dikkate değer asıl hareket Asya'nın en büyük ekonomisi Çin’de oldu. Ekonomik yavaşlama ve gayrimenkul piyasasında spekülatif talebi frenlemek için hükümet tarafından alınan önlemlere rağmen Pekin’deki kiralar yıllık bazda yüzde 12 artış gösterdi.Bu durumun büyük ölçüde Çin’deki operasyonlarını genişletmek isteyen yabancı şirketlerin taleplerinin sonucu olduğu bildirildi.

Bölgeyi domine eden Asya-Pasifik şehirleri arasındaki Singapur, Şangay ve Seul listede sekizinci, on birinci ve ön dördüncü sırayı aldı.

Uzmanlara göre daha fazla şirketin Asya’da faaliyet göstermeye başlamasıyla yöneticileri ve çalışanları için lüks konut ihtiyacı arttı. Ancak bölgedeki birçok ülkede hali hazırda bu tür konutlar için sınırlı olan arz, fiyatları yukarıya çekti ve çekmeye devam edecek.

TÜRKİYE EMLAK YATIRIMINDA İLK BEŞTE
Yabancı Emlak Yatırımcıları Derneği (AFIRE) tarafından yıllık olarak yapılan ankete göre 2012’de emlak yatırımı yapılabilir ülkeler içinde Türkiye ilk beşte yer aldı. Uluslararası yatırımcıların en çok tercih ettiği ülkeler içinde Amerika yine popülerliğini korudu. Çin cazibesini kaybederken Türkiye’nin listenin üst sıralarına tırmandığı gözlendi.

Gayrimenkul yatırımlarında fiyat açısından en iyi fırsatları sağlayan Amerika Birleşik Devletleri oyların yüzde 55’ini alırken ikinci sıradaki Brezilya yüzde 17’de kaldı. 2011’de 4. Sırada yer alan İngiltere bir üst sıraya taşınırken, bir önceki yıl listenin dokuzuncusu olan Türkiye 4. Sıraya oturdu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler