FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED Fiyatlaması Mı Trump Fiyatlaması Mı?

FED Fiyatlaması Mı Trump Fiyatlaması Mı?

ABD ekonomisine bir göz atalım; nereden nereye geldi.

1.Enflasyon Oranları

Bir senede enflasyon oranı % 0.8 seviyesinden % 2.7 seviyesine çıkıp son gelen rakam % 2.2 olarak gelmesiiyle enflasyonun oldukça iyi performans sürdürmesini sağladı. FED’in en çok dikkat ettiği PCE enflasyon oranı ise % 2 olan hedefine % 1.8 seviyesine dayanarak yukarıyı zorlamasına neden oluyor. Bu enflasyon oranlarına göre Fed faiz artırabilir mi ? Evet. Bu verilerle herhangi bir sorun olmadığı görülüyor.

2. İşsizlik Oranları

İşsizlik oranların da 2008 krizi öncesine geri dönecek olursak % 4.4 seviyesine kadar gerilediği görülmüştü. FED’in ilk faizi artırmak için koymuş olduğu seviye % 6.5 seviyesindeyken % 4.9 seviyelerinde bir faiz artışı gerçekleşti. Bu alanda da oldukça iyi performans sergiledi. Faiz artırırsa bu veriye göre de faiz artışı yapılabilir.

3. Büyüme

Tek eksiklik işte burada ortaya çıkıyor. FED’in hata yapmadan aceleci davranarak yaşanan olumlu gelişmeleri riske atmamak için faiz artışında yavaş hareket etmesi büyüme oranlarının can sıkması olarak görülebilir. Büyüme tarafında % 2.1 seviyesinden % 0.7 seviyesine FED üyelerinin de faiz artışına yönelik konuşmalar yaparken dikkat ettiği görüldü. Büyüme verisi de iyi gelmeye devam ederse FED faiz artışını bu verilerle de pek affetmez gibi görünüyor.

FED Başkanının konuşmalarına bakıldığı zaman ‘’faiz zaten artırılsın da birde şu bilançoyu biraz boşaltsak mı bu sene’’ şeklinde konuşma tarzları ortaya çıkıyor. En kötüsü bir faiz artışı beklenebilir.

FED böyle düşünürken dolar alıp başını neden gitmiyor?

Bu soru FED’in yeni en büyük güvercin üyesi gibi çalışan Trump faktörünü devreye sokuyor. Trump öyle bir başkan ki ‘güçlü doları istemiyor’ şeklinde açıklama yapar dolar düşer, Sağlık Reformunu geçiremez dolar düşer (sonrasında geçirdi), operasyon yapar dolar düşer ve ticaret dengesinde açığının kapanmasını ister, dolar düşer. Böyle bir ABD Başkanı olunca dolar yükselişinde sınırlı kalabiliyor.

FED, faiz artıracak üzerine de daha fazlada faiz artıracağım şeklinde söylemlerde bulunacak, buda yetmez bilançoyu da bir miktar düşürme yönünde sinyalini verecek, faiz artırdıktan sonra Yellen güvercin tonda konuşacak son olarak da Trump faktörünün devreye girip FBI direktörünü görevinden almasıyla başlayan süreçte Rusya’ya bilgi sızdırma iddiaları dolaşacak, doları düşürmek için daha ne kadar Güvercin bir ABD Başkanı olabilirdi ki!

Haziran ayında FED’in faiz artırma ihtimali yüksek, böyle bir piyasayı kaçırmak istemeyecekleri düşünülebilir. Faiz artırılmasına rağmen düşen bir dolar olması da FED’in faiz artırmaması için ancak büyüme oranlarını ön plana çıkarmasıyla bahanesi olabilir. Bunun dışında şimdilik bir gelişme görülmüyor.

Avrupa ekonomisinde de işler değişiyor. Doların karşında eski Euro olmadığı görülüyor. Enflasyon rakamlarında yukarı yönlü ivme kazanıp ekonomik toparlanmayla birlikte parasal genişlemede 80 Milyar Euro seviyesinden 60 Milyar Euro seviyesine çekerek hatta bazı üyeler arasında eksi faizin bankalara zarar verdiğini ve varlık alımlarının sonlaması gerektiğini düşünen üyelerin sesleri çıkmaya başladığı görülüyor. Dolar karşında daha sağlam Euro görülürken fiyatlamalara da bunun yansıdığı görülüyor.

Teknik Analiz

Yükseliş trendinin sürdüğü paritede hareketli ortalamalardan görüldüğü gibi alıcılı seyrin devam etmesi yönünde gösterirken kanal hareketinin takip edildiği paritede kısa tarafta ise yükselen trend çizgisi izleniyor. Pivot olarak 1.1020 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü trend takibi devam edilebilir. Yükselişlerin devam etmesiyle birlikte 1.1120 aşılmasıyla 1.1180 ve 1.1260 direnç fiyatları takip edilebilir. Düşüşlerde ise ilk olarak kısa tarafta yükseliş trend çizgisinin kırılıp alt kanala hareket etmesiyle takip edilecek destek fiyatları 1.1060 kırılmasıyla 1.1020 ve 1.0990 seviyeleri test edilebilir.

En Çok Aranan Haberler