FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

10 hisse, borsanın yarısına eşit

İSTANBUL(ANKA)-Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) raporuna göre, İMKB'de işlem gören şirketlerin halka açık kısmının piyasa değeri en yüksek 10 hissesi, borsanın toplam piyasa değerinin yarısını, işlem hacminin ise üçte birini oluşturuyor.

TSPAKB'nin aylık yayını "Sermaye Piyasasında Gündem"in Nisan 2007 sayısında, İMKB’de halka açık şirketlere ilişkin hazırlanan rapora göre, İMKB'de piyasa değeri en yüksek 10 hisse, borsanın toplam piyasa değerinin yarısını oluşturuyor.

İMKB-100 işlem hacminin yüzde 85'ini oluşturuyor

Rapora göre, İMKB-30 endeksine dahil olan 30 şirket, işlem hacminin yüzde 59’unu, halka açık piyasa değerinin de yüzde 67’sini oluşturuyor. İMKB-100 şirketleri ise, işlem hacminin yüzde 85’ini, halka açık piyasa değerinin ise yüzde 88’ini temsil ediyor. İMKB endekslerine dahil olmayan 222 şirketin halka açık kısımlarının piyasa değeri, toplamın yüzde 12’sinde kalıyor.

En yüksek 10 hisse İMKB'nin piyasa değerinin yarısını oluşturuyor

Raporda ayrıca, şirketlerin halka açık kısmının piyasa değeri en yüksek olan 10 hissesinin, piyasa değerinin yaklaşık yarısını, işlem hacminin ise üçte birini oluşturduğu kaydedilirken, halka açık kısmın piyasa değeri açısından ilk 100’den sonraya kalan 222 hisse senedinin piyasa değerinin yalnızca yüzde 7’sini, işlem hacminin ise yüzde 18’ini oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Piyasa değeri 100 milyon doların üstünde 100 şirket var

Rapora göre, halka açık kısmında piyasa değeri 100 milyon doların üzerinde olan 72 şirket bulunurken, 107 şirketin ise piyasa değerinin 10 milyon doların altında olduğu ifade ediliyor. Bu şirketler, işlem hacminin sadece yüzde 4’ünü oluşturuyor.

Son 7 yılda halka arz edilen şirketler

Raporda, 2000-2006 döneminde yapılan toplam 78 halka arzın 30’unda halka arz edilen tutarın 10 milyon doların altında olduğu tespiti yapılırken, bu 30 şirketin 11’inin yatırım ortaklığı, 19’unun ise çeşitli sektörlerde yer alan şirketler olduğu belirtiliyor.

Piyasa değeri düşük olan halka arzlar sonrasında, hisse senetlerindeki derinliğin düşük olması halinde, hisse senedi fiyatlarında şirketin durumu veya piyasa şartlarından bağımsız fiyat hareketleri meydana gelebildiğine işaret edilen raporda, İMKB’nin 30 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanan, işlem gören şirketlerin halka açık kısımlarının piyasa değeri için kotasyon yönetmeliğinde değişiklik kararının desteklenmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler