FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altına Hindistan'dan ağır darbe

Selçuk Altun

**Hindistan'ın geçtiğimiz haftanın son işlem gününde faiz artırması altın fiyatlarını kötü sarstı.

**

Bir süredir 1.140 ons/dolar seviyerinde seyreden altın fiyatları, bu karar sonrasında 1.100 ons/dolar seviyesine geriledi. Benzer gerilemeler gümüş fiyatlarında da yaşandı.

Cuma günü Hindistan'da faiz artırımı global piyasalarda doların değerlenmesine sebep oldu. Bu da beraberinde altında değer kaybını getirdi.

Hindistan, artan enflasyonun önüne geçmek için faiz artşını öne çekti. Referans faizler 0.25 baz puan arttırıldı.

Hindistan'da başlayan satış furyasının ilk etapta 1.100 ons/dolar seviyesinde karşılandığının altını çizen analistlere göre, altının tepki denemesi yapması ve yukarı yönlü hareketi durumunda 1.108 ons/dolar fiyat seviyesi çok önemli. Bu seviyenin kırılması durumunda sırasıyla 1.118 - 1.123 - 1.128 seviyeleri dikkatle takip edilmeli.

Altının aşağı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda ise, 1.097 - 1.087 - 1074 fiyat seviyeleri öne çıkıyor.

Altın tüketiminde dünyada ilk sırada yer alan Hindistan'da faiz artışının anlamı, yastık altındaki altınların bozdurularak elde edilen paraların bankaya yatırılması ve faize yönlendirilmesi.

Bununla birlikte, altına bir darbe de Çin'den geldi.

Çin ekonomisinin ilk defa dış ticaret açığı vereceğini açıklaması, emtia fiyatlarının baskı altında kalacağına neden olabilir. Bu gelişmeler üzerine yorum yapan kimi uzmanlara göre, özellikle 1.090 ons/doların altı görülürse hafta ortasından itibaren 1.072 ons/dolara kadar düşüşler görülebilir.

Bu nedenle, Çin'in stres testi ve Hindistan enflasyonu piyasayı ve altın fiyatlarını direk etkileyecek konular olarak takip edilmeli.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler