FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aracı kurum beklentileri

Alan Yatırım

Merkez Bankası, Para politikası kurulu toplantısında beklentilerin aksine 25 baz puan faiz indiriminde bulundu. Merkez Bankasının sürpriz şekilde faiz indirimine gitmesi, Morgan Stanley’in Türk hisse senetlerine yatırım tavsiyesi vermesi ve dış piyasalardaki olumlu seyre paralel olarak İMKB’de bugün yukarı yönlü açılışın etkili olacağını düşünüyoruz.

Teknik yorum: İşsizlik başvurularının beklentiler dahilinde gelmesi,piyasalarda moralleri yükseltmiştir.Bugün açıklanacak olan perakende satışları verisi,kriz ayındaki ekonominin gidişatını yansıtacağından son derece önemli olup,beklentilerin üzerinde gelmesi halinde olumlu karşılanacaktır.Beklentilerin altında gelmesi halinde ise büyüme endişeleri artacaktır. Yukarı hareketin devamı açısından karar bölgesi 49,450 seviyesinin aşılmış olması ve para girişi yaşanması iyimserliği artırmaktadır.Ancak teknik indikatörlerden MOM güç kaybetmeye başlaması önemli direnç seviyelerinden kar realizasyonlarının yaşanmasına neden olabilir.49,950 ciddi para girişi ile aşılması halinde 50,700 test edilecektir.Olası geri çekilmelerde 48,700 destek olarak çalışması beklenmektedir.

Meksa Yatırım

"TCMB’ den sürpriz faiz indirimi...Peki zamanlama doğru mu?

TCMB’nin dün akşamki toplantısının ardından gecelik faizleri 25 baz puan indirmesi, daha bir kaç gün öncesine kadar, şartlar oluşmadan yapılacak erken bir faiz indiriminin zararlarından bahseden Durmuş Yılmaz’ın sözlerinin ardından düşündürücü olarak algılanabilir. Faiz indiriminin ne kadar doğru olup olmadığını zaman içinde göreceğiz.
Özellikle enflasyon konusunda oldukça kritik döneme girdiğimiz bu dönemde bu dahada önem taşımaktadır. Bilindiği gibi enflasyon üst sınırı olan %7.3'ün aşılmaması için enflasyonun sınırlı hareket etmesi gerekmektedir. Özellikle Ramazan ayının yaratacağı baskı unsuru varken bu dahada önem taşıyor.

Piyasaların güne faiz indiriminden moral bularak güçlü bir yükseliş ile başlamasını bekliyoruz. Endeksin 50 günlük ortalamasının üzerine çıkması teknik görünümü oldukça güçlendiriyor. 49,900 ara direnç olmakla birlikte endeksin ilk hedefi 50,500 seviyesi olabilir.

Bono piyasasında gösterge bileşikler sabah saatlerinde tezgah üstü piyasada %17.85 seviyesinde işlem görüyor. Bileşiklerin bu seviyenin altında kalıcı olup olmayacağını göreceğiz. Döviz de ise aşağı yönlü 1,2520-1,2700 aralığında devam edebilir."

Gedik Yatırım

"IMKB Ulusal-100 endeksi dünü 0,91% oranında değer kazancıyla 49,680 puandan kapatırken, işlem hacmi de 1,280 milyon YTL olarak gerçekleşti. Yurtdışındaki olumlu hava ve pariteye paralel olarak Dolar/ytl kotasyonunun da ki gevşemenin devam ettiği gözleniyor. Yurtdışı piyasaların etkisi altında kalan imkb de bugün için yukarı seyir beklenebilir. MB ’nin yaptığı 0.25 baz puan indirimin hisse senedi piyasası üzerinde etkisi olacağını düşünmüyoruz.

Teknik Analiz: Endekste satış baskısının yerini kararsızlığa bıraktığı görülüyor. Gün içinde 49.000 destek, 50.350 direnç olarak izlenebilir. 46.000 alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Endeks üzerinde ağırlığı olan hisseler orta vade için ucuz görünüyor, ancak orta vadeli göstergelerin düzelmesi zaman alacaktır."

Merkez Menkul Değerler

"Güne başlarken piyasalar açısından yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı iki olumlu gelişme mevcut. Öncelikle ABD, sıkıntı yaratmasını beklediğimiz Ağustos ayı verileri sonrası toparlanma yaşanıp yaşanmadığına dair ilk ipucu dün açıklandı. Eylül ayının ilk haftasında 328.000 beklenen işsizlik başvurusu 319.000 olarak gerçekleşerek, dalgalanmanın en derin hissedildiği ağustos ayı sonrası toparlanma yaşandığına dair ilk sinyali verirken, GM ve Merck gibi önemli şirketlere yönelik tavsiyelerin yükseltilmesi endekslere destek oldu.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen VIX'te çok sınırlı bir geri çekilmenin olması dikkat çekici. Güne iyimser başlamasını beklediğimiz piyasalar açısından 15:30 kritik bir saat. Ağustos ayına dair üç önemli veri geliyor: Perakende Satışlar,Sanayi Üretimi,Kapasite Kullanımı. Beklenenin altında gelmesi yüksek bu üç data sözkonusu saatlerde endekslerde kar satışı baskısı yaratabilir.

İkinci olumlu ve aynı zamanda süpriz gelişme ise TCMB'den yapılan 25 baz puanlık faiz indirimiyle ölçülü indirim sürecinin başladığının duyurulması. Önceki açıklamalarda indirim için 4.çeyrek işaret edilmiş olsa da, siyasi baskı iddialarına maruz kalabilecek ancak pozitif bir gelişme, yılsonuna kadar kasım ve aralık ayları olmak üzere 2 indirim daha beklemekteyiz.

İndirimden öncelikli etkilenecek sektörler yüklü bono portföyleri nedeniyle bankacılık ve sigorta. Bankacılık sektöründe faiz duyarlılığı yüksek olan AKBNK, ISCTR, VAKBN, TSKB, SKBNK, HALKB sigortalarda ise ANSGR,GUSGR,ANHYT takip edilebilir.Öte yandan bu iki sektörde de önemli iştiraklere sahip SAHOL ve KCHOL'ün de temettü gelirlerinde artış gözlenebileceğini düşünüyoruz.

İkincil etki olarak beyaz eşya, otomotiv, gayrimenkul, B tipi menkul kıymet yatırım ortaklıkları sektörleri ön plana çıkabilir.

Hafta başında öngördüğümüz 50.000-50.500 aralığını belirttiğimiz temel sebeplerden dolayı aşma noktasına gelmiş hisse senetleri açısından dirençler (51.000&52.500) yukarı çekilebilir. Özellikle temmuz ayından bu yana süre gelen dirençlerini kırma aşamasına gelmiş hisse senetlerine dikkat çekmek istiyoruz, ARENA 3.40, AKENR 8.40, DESA 1.05, DOBUR 3.35, DMSAS 1.95, DOAS 7.85, ECİLC 5.30, ENKAI 14.20, FENIS 1.87, FROTO 12.10, ISFIN 2.30, PETKM 9.80, SAHOL 7.20, THYAO 9.20. Sözkonusu dirençlerdeki kırılmalar kısa vadeli önemli fırsatlar yaratabilir."

Öncü Menkul Kıymetler

"18 Eylül tarihi yaklaştıkça piyasalarda aralıklı olarak dalgalı hareketler görülse bile orta vade için sıkışmanın devam ettiğini görüyoruz. Azalan işlem hacimleri ile sıkışmanın FED'in kararıyla yukarı ya da aşağı yönlü kırlıacağını düşünüyoruz. Endeksin 49800 direncini kırması durumunda sonraki hedefleri 50300 ve 51100 seviyeleri olarak dikkat çekiyor. FED'in 0,50 baz puan faiz indireceği beklentilerinin %78'leri aşması başta USD/YEN paritesi olmak üzere tüm piyasalara iyimser havanın etkili olmasını sağladı. Bunu tersine döndürecek bir gelişme olmadığı taktirde düşük marjlı yükselişlerin devam etmesi beklenebilir."

Ekinciler Menkul Kıymetler

"FED'in vereceği faiz kararı öncesi son iki gün piyasalardaki volatilitede artış görülebilir . Yarın açıklanacak datalarda oldukça önemli . Endüstriyel üretim ve parakende satışlar datası açıklanacak . Beklenenden iyi gerçekleşme büyümeyi destekleyip oluımlu etki gösterecekken faiz kararında toplantıya 2 gün kala önemli bir etken olacağını düşünmemekteyiz . Kararv öncesinde olumlu havanın devam etmesi beklenebilir.
Teknik olarak 49,000 - 48,750 seviyeleri kademeli destekler . Yükseliş Yönünde ise 49,900 - 50,600 seviyeleri direnç noktaları olarak izlenebilir . Güçlü bir yükseliş için 50,600 seviyesinin yeni para girişi ile hacimli aşılması gerekmektedir . Bu doğrultuda 51,300 - 52,400 seviyeleri yeni beklenti olacaktır."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler