FİNANS

Asgari kar dağıtım oranı yüzde 20

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), payları Borsa’da işlem gören anonim ortaklıklar için asgari kar dağıtım oranını 2008 yılı için de yüzde 20 olarak duyurdu.

SPK’nın duyurusunda, 1 Ocak 2008’den itibaren geçerli olmak üzere; payları Borsa’da işlem gören anonim ortaklıklar için, asgari kar dağıtım oranının “Sermaye Piyasası Kanununa Tabi Olan Halka Açık Anonim Ortaklıkların Temettü ve Temettü Avansı Dağıtımında Uyacakları Esaslar Hakkında Tebliğ”de yer alan yüzde 20 olarak uygulanacağı bildirildi.

Bu dağıtımın şirket genel kurullarında alacakları karara bağlı olarak nakit ya da temettünün sermayeye eklenmesi yoluyla ihraç edilecek payların bedelsiz olarak ortaklara dağıtılması ya da belli oranda nakit, belli oranda bedelsiz pay dağıtılması şeklinde gerçekleştirilebileceği kaydedildi.

SPK duyurusunda belirtilen esaslara göre temettü utarının mevcut ödenmiş sermayelerinin yüzde 5’inden az olması durumunda, söz konusu tutar dağıtılmadan ortaklık bünyesinde bırakılabilecek.

Bir önceki döneme ilişkin temettü dağıtımını gerçekleştirmeden sermaye artırımı yapan ve bu nedenle payları "eski" ve "yeni" şeklinde ayrılan anonim ortaklıklardan, 2007 yılı faaliyetleri sonucunda elde ettikleri dönem karından temettü dağıtacaklara, birinci temettüyü nakden dağıtılmaları zorunluluğu getirildi.

Temettü dağıtım zamanına ilişkin süreler de yeniden düzenlendi. Temettünün tamamı nakden dağıtılacaksa, hesap dönemini izleyen beşinci ayın sonuna kadar dağıtımının yapılması uygulamasına devam edilecek. Temettü pay olarak dağıtılacaksa, bu nedenle ihraç edilecek payların Kurulca kayda alınması için hesap dönemini izleyen beşinci ay sonuna kadar Kurula başvuruda bulunulacak ve pay dağıtımı hesap dönemini izleyen altıncı ayın sonuna kadar tamamlanacak.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler