FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Basel-II Raporu

İSTANBUL (İHA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Bankacılık Sektörü Basel-II Gelişme Raporu"nu yayınladı.

BDDK'dan yapılan açıklamada, Basel-II'ye Geçişe İlişkin BDDK Yol Haritası Taslağının, 30 Mayıs 2005 tarihinde kamuoyuna açıklandığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Yol Haritasında, bankaların Basel-II'ye yönelik kendi yol haritalarını oluşturmaları ve üçer aylık dönemlerde yürüttükleri faaliyetlere ilişkin olarak İlerleme Raporları vasıtasıyla Kurumumuzu bilgilendirmeleri öngörülmektedir. Bankaların Basel-II'ye yönelik hazırlıklarının Kasım 2005-Mart 2006 dönemleri ilerleme raporları esas alınarak değerlendirildiği 'Bankacılık Sektörü Basel-II Gelişme Raporu' isimli çalışmada bankaların kalitatif nitelikteki anket sorularına verdikleri yanıtlar: yol haritası, geçişe ilişkin çalışmalar ve karşılaşılan sorunlar, kredi riski, piyasa riski, operasyonel risk, yapısal faiz oranı riski, likidite riski, ikinci yapısal blok ile eğitim-danışmanlık faaliyetlerinden oluşan dokuz başlık altında değerlendirilmektedir."

Rapora göre, bankaların tamamına yakını kendi yol haritalarını hazırladı. Hazırlanan banka içi yol haritalarının kapsam ve niteliği, banka türüne ve ölçeğine göre farklılık arz etti. Hazırlık sürecinde karşılaşılan güçlüklerin başında ileri yöntemlerin kullanılabilmesi için yeterli sayıda ve istenilen kalitede verinin bulunmaması, bunların tek bir kaynaktan otomatik olarak temin edilememesi, Basel-II'nin cari bankacılık düzenlemeleri ile raporlama, muhasebe ve denetim çerçevesinden önemli ölçüde farklı sistem, süreç ve uygulamalar gerektirmesi geldi. Gelişmiş yaklaşımları kullanmayı planlayan bankalar açısından ileri yöntemler için gerekli risk verilerinin istenilen sayıda, nitelikte ve tek bir kaynaktan otomatik olarak temin edilememesi, hazırlık sürecinde yaşanan önemli güçlükler olarak belirlendi.

Veriler konusunda yaşanan sorunların temel nedenleri olarak bankaların mevcut veri sistemlerinin Basel-II gereklerinden farklı tasarımıyla reel sektör kuruluşlarının yeterli düzeyde dokümantasyon, muhasebe ve kayıt sistemlerine sahip olmamaları gösterildi. Bu nedenle, reel sektörün de Basel-II sürecine ilişkin bilgilendirilmesinin ve çeşitli düzenlemelere tabi olmasının gerekli olduğu bankalarca ifade edildi. Cari bankacılık düzenlemeleri ile raporlama, muhasebe ve denetim çerçevesinin Basel-II'den önemli ölçüde farklı sistem, süreç ve uygulamalar gerektirmesi tüm bankalar açısından hazırlık sürecinin etkin bir biçimde yönetilmesini engelleyen en önemli sorun olarak görüldü.

Bankaların büyük bir bölümünün, kredi riski için sermaye yeterliliğinin hesaplanmasında başlangıçta standart yöntemi kullanmaları beklendi. İleri yöntemleri kullanmayı planlayan bankalarca halen en fazla yatırım yapılan alan bu modellere ilişkin yazılımların hazırlanması olarak gösterildi. İlerleme raporlarının alındığı dönemler itibarıyla bankaların uyum faaliyetleri daha çok sermaye yeterliliğine ilişkin Birinci Yapısal Blok üzerine yoğunlaştı. Bankalarca, denetim otoritesinin incelemesine ilişkin İkinci Yapısal Bloka uyuma yönelik çalışmalara ilerleyen dönemlerde ağırlık verileceği ifade edildi. İlgili Çalışmaya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun resmi internet sitesi olan www.bddk.org.tr adresinde yer alan Basel-II bölümünden ulaşılabilinecek.

Express


En Çok Aranan Haberler