FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa güne satıcılı başladı

**İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, 196 puan kayıpla 53 bin 479 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.36 oranında değer kaybetti.

**

Piyasalardaki dalgalı seyrin bugün de devam etmesi bekleniyor.

Çin’in, bankaların zorunlu karşılık oranını artırarak likiditeyi kısması Asya borsaları başta olmak üzere global borsaların günü düşüşle tamamlamasına neden oldu.

Dolayısıyla yurt dışı piyasalardaki olumsuz görünüme bağlı olarak İMKB’nin de bugün satıcılı bir seyir izlemesi bekleniyor.

Ancak, IMF’ye yönelik beklentilerin devam etmesi nedeniyle satışların sınırlı olacağı öngörülüyor.

Teknik olarak baktığımızda endekste destekler 53.400 – 52.500 seviyesinde bulunurken, direnç seviyeleri ise 54.600 – 55.000 olarak öne çıkıyor.

Bugün yurtiçi ve yurtdışı tarafından önemli bir veri bulunmamakta. Bu açıdan dünkü satış baskısının ardından global hisse ve emtia piyasalarında soluklanma sürecinin ön plana çıkacağı bir gün yaşanabileceği ifade ediliyor.

Bununla birlikte, tüm dikkatler IMF haberlerine bağlanmışken, yarın yapılacak MB Para Politika Kurulu toplantısında çıkacak faiz kararı önemle bekleniyor. Ayrıca Cuma günü Kasım işsizlik verileri açıklanacak.

Yurtdışında beklenen verilere baktığımızda ise; yarın Intel, Cuma günü ise ABD’de JP Morgan bilançosunu açıklayacak. Bilanço dönemi Şubat ayının ortasına kadar sürecek. Bilanço döneminin genel olarak coşkulu geçmesi beklenirken, bilançoların belirleyicisi finans ve teknoloji sektörü olacak. Uzmanlara göre, bilanço döneminde kar rakamları yanı sıra, 2010 hedefleri önemli olacak. Yarın ECB’nin faiz kararı da takip edilecek.

Haftanın bilanço ve ekonomik veri olarak en yoğun günü Cuma günü olacak. Euro ve ABD bölgesinde TÜFE veri, ABD’de Sanayi üretimi ve Michigan Tüketici Güveni endeksleri açıklanacak.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

PARA VE DÖVİZ PİYASALARI Çin’in karşılık oranlarını artırması ve AB’den Rehn’in Yunanistan’ın sorununun ciddi olduğunu belirtmesi pariteyi baskı altına aldı. Gün içinde Euro/doların 1.4450 - 1.4550 aralığında, dolar/TL’nin ise 1.4500 - 1.4600 aralığında seyri bekleniyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,4570, avro 2,1140 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4500 liradan alınan dolar 1,4570 liradan satılıyor. 2,1060 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,1140 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,4600 lira, avronun satış fiyatı ise 2,1150 lira olmuştu.

Faiz tarafında ise, IMF’nin yanı sıra, stopaj oranlarının düşürülmesine yönelik beklentiler ve ihalelere gelen yüksek talep, bono piyasasının bu dönemde destek bulmasını sağlayabilir.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

DIŞ BORSALAR İNİŞE GEÇTİ
AMERİKA
Wall Street'te hisse senetleri Alcoa'nın hayal kırıklığı yaratan 4. çeyrek sonuçları ve Chevron ile EA'dan gelen kar uyarılarının etkisi ile dün değer kaybettiler.

Şirketlerden gelen haberlerin yatırımcı güveni üzerinde baskı yaratmasının etkisi ile yılın ilk 6 iş gününün de artıda kapatarak 1987'den bu yana görülen en iyi yıl başlangıcını yapan S&P 500 Endeksi günü yüzde 0.94 kayıpla 1136.22 puandan tamamladı.

Son 4 yılın en iyi yıl başlangıcını yapan Dow Jones Sanayi Endeksi de yüzde 0.34 kayıpla 10627.26 puandan kapandı.

Dow Jones'daki düşüşte SEC'in Merrill Lynch birleşmesi sırasında zararları yatırımcılara açıklamayarak federal vekalet yasalarını ihlal ettiği gerekçesi ile dava ettiği Bank of America etkili oldu. Bank ofAmerica hisseleri yüzde 3.4 değer kaybetti.

ASYA
Asya'da Tokyo Borsası düşüş kaydederken, Asya'da diğer borsalar geriledi.

Japonya'da Tokyo Borsası günü düşüşle tamamladı. Borsanın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,32 (144,11 puan) değer kaybederek, 10.735,03 puana geriledi.

Asya'da Hong Kong Borsası yüzde 2,4, Avustralya Borsası yüzde 0,6 ve Bombay Borsası yüzde 0,6 oranında değer kaybederken, Şangay Borsası yüzde 0,5 değer kazandı.

AVRUPA
Avrupa borsalarının dün yaşanan satışların ardından bugün bir miktar toparlanma ile açılmaları bekleniyor. Ancak analistler ham madde fiyatlarındaki düşüşlerin emtialarla ilişkili şirketlerin hisselerinde satış baskısının sürmesine neden olabileceğini belirtiyorlar.

IG Markets analistleri FTSE 100'ün 8, Dax'ın 13 ve Cac-40'ın 12 puan artıda açılacağını tahmin ediyorlar.

Bugün piyasalar Almanya'da açıklanacak GSYH, Avro Bölgesi'nde, İngiltere'de ve İtalya'da açıklanacak sanayi üretimi verilerini izleyecekler.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

*](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)****\

PETROL FİYATI
Bu arada uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 80 doların altına geriledi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı Şubat ayı teslimi Asya'daki işlemlerde şu sıralar 89 sentlik düşüşle 79,85 dolardan işlem görüyor.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise Şubat ayı teslimi 71 sentlik düşüşle 78,59 dolardan satılıyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler