FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa tamamen açığa satanların etkisi altına girdi

Ekinciler Menkul Değerler tarafından Borsa'ya ilişkin yapılan değerlendirmede endeksin tamamen açığa satanların kontrolü altına girdiği ve yukarı yönlü düzeltmelerin zayıf kalacağı vurgulandı.

Değerlendirmede şu ifadelere yer verildi;

"Siyasi riskin had safhada ön plana geçtiği bugünlerde İstanbul Borsası yurtdışı bağlantısını tamamen koparmış durumda. Bu durum özellikle yurtdışı yukarı yaparken anlaşılabiliyor.

Çünkü yurtdışı aşağı yaparken biz de düşüyorsak ‘yurtdışı düştüğü için düşüyoruz’ ezberi geçerli zannediliyor. Dün Avrupa borsaları yüzde 2 kadar yukarı yaptığında Dow futurelar hayli artıda seyrederken, İstanbul Borsası'nda bitmek bilmeyen bir satış baskısı vardı.

Üç büyük banka hissesinin sürüklediği satış dalgası kapanışa doğru genele yayıldı. ABD datasından sonra global borsalar ralli yaparken, İstanbul düşmeye devam etti.

Kapanışta 100-Endeks yüzde 2.0 düşüşle 39.384 puanı gösterirken, hacim 1.3 milyarla son günlere göre biraz artış gösterdi. Gösterge hissemiz Garan dün aldıklarının tamamını geri vererek yüzde 5.2 düşerken, AKBNK yüzde 2.7, İSCTR yüzde 3.5 ekside kapandı. Tahvilde hacimsiz yüzde 20.0 civarı dönerken, Lira değer kazandı. Doların global piyasalarda yükselmesinden destek bulan Lira, dolar karşısında 1.22’lere kadar yükseldi, kapanış 1.23 seviyesinden gerçekleşti.

Hisse ve tahvillerde satış eğilimi hakim iken, Lira’nın sağlam kalması piyasada genellikle şaşkınlıkla karşılanıyor ama bu üç piyasa arasındaki tarihi korelasyonların çoktan sona ermiş olduğunu hatılatmak isteriz.

İstanbul Borsası'nın 20 Mayıs’tan itibaren tamamen açığa satanların (short’çuların) kontrolü altına girdiğini ve yukarı yönlü düzeltmelerin zayıf kalacağını öngörmüştük, bu bakış açımızı devam ettiriyoruz.

Dün başlayan tepki vadelide 49.30- 49.50 civarında tıkandı ve yurtdışı desteğine rağmen sert bir şekilde geri döndü. Kısa vadede en önemli gündem siyasi risk. İlk etapta önümüzdeki Pazartesi’ye kadar savcının ek iddianame sunup sunmayacağı önemli olacak. Ardından önümüzdeki hafta AYM’nin toplanarak türban üzerine karar vermesi bekleniyor. Türban kararı önemli olacak çünkü AKP parti kapatma davası için referans olarak kabul edilmesi söz konusu. Siyasi ortamın biraz durulmasının ardından İMKB’nin geride kalmışlığının en azından bir bölümünün telafi edildiğini görmek gerekir.

Yurtdışında bütün borsalar 2008 başından itibaren verdikleri kayıpları tamamen geri aldılar, buna karşın İMKB yüzde 35 ekside. Parti kapatma davası için referans niteliği taşıyan bu karardan sonra negatif beklentinin geride kalması prensibine paralel olarak açık kapama (short cover) talebinin piyasayı domine etmesini beklemek gerekir. Karara kadar yatay- aşağı, karar sonrası yukarı hareket beklenmeli."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler