FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsada günlük kayıplar yüzde 2.5'i buldu

**ABD'de özel sektör istihdam verisinin beklentilerden kötü gelmesi piyasaları karıştırdı.

**

Açılıştan bu yana zaten keyifsiz bir görüntü veren İMKB'deki düşüş bir anda keskinleşirken, hisselerdeki kayıp yüzde 2.5'e ulaştı. Dolar 1.5150 TL'ye dayandı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 2,50 oranında değer kaybetti.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 297 puan azalarak 45.761 puandan kapandı.

Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer kaybı yüzde 0,65 oldu.

İlk seanstaki 876 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.174 puan geriledi.

Rakamın açıklanması ile birlikte piyasalarda yeni bir düşüş dalgası etkili oldu. 45 bin 800'lü seviyelerde seyreden İMKB bir anda 45 bin 200'lere geriledi ve hisse senetlerindeki kayıp yüzde 3.5'e ulaştı.

[

PİYASALARADAKİ BU DALGAYI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?](https://www.mynet.com/)*****

Dün ABD borsaları ISM verisinin beklentilerin üzerinde açıklanmasına rağmen, bankacılık sektörüne ilişkin endişeler ve kar realizasyonu beklentileriyle düşüş kaydetti.

Bu sabah Asya piyasaları ekside kapanış gerçekleştirirken, vadeli ABD endeks kontratları ile Avrupa borsalarındaki satıcılı seyir İMKB'nin olumsuz hareketinde etkili oluyor.

Öğleden sonra ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin ardından satış baskısı bir miktar artarken, gözler ABD'de açıklanacak tarım dışı verimlilik ve fabrika siparişleri datalarına çevrilmiş durumda bulunuyor.

Eti Yatırım Araştırma Yönetmeni Adem Özen, dün açıklanan ABD ISM endeksi ve alt kalemlerinin beklentilerden iyi gelmesine karşın Wels Fargo ve zor durumda olan bir hedge fonun batacağına dair çıkan söylentiler nedeniyle günlerdir ABD'de konuşulmakta olan Eylül-Ekim döneminde kar satışları yaşanacağı görüşünün bir kısmının dün gerçekleştiğini belirtti.

[

PİYASALARADAKİ BU DALGAYI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?](https://www.mynet.com/)*****

Adem Özen, batık banka kaygılarının yeniden canlanmasının gerek sektör hisselerine gerekse emtialara satış getirirken, ABD borsalarının da dün günü yüzde 2 civarında değer kaybıyla kapanış yaptığını vurguladı ve "Bu haberle güne başlayan İMKB 100 Endeksi ise güne tahminlerimiz doğrultusunda güne yüzde 1 civarında değer kaybıyla başladı.

Esasında son dönemde açıklanmakta olan ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesine karşılık ABD'de ticari kredilerdeki batık korkusunun satış bahanesi olarak kullanılmasını çok da gerçekçi görmüyoruz. Buna karşılık son günlerde iyi gelen datalara rağmen ABD veya diğer yurtdışı borsaların düşüş yönünde hareket etmesi ise soru işaretleri yaratıyor. dün yaşanan hareket olsa olsa kar satışları için bir kılıf uydurma olarak yorumlanabilir ve normal şartlarda dünküne benzer satışların daha uzun süreli, yüzde 10-15'in üzeri gibi yüksek miktarlarda olmaması gerekir.

Bu nedenle önümüzdeki 6 ay içerisinde olağan dışı bir durum yaşanmaması halinde, dünya ekonomilerinde düzelme sürecinin devam edeceğini öngörerek, olası düzeltmelerin (düzelmeye başlayan verilere özel sektörün yatırım ve istihdamla destek vermesi) uzun vadeli hisse alımında kullanılmasını tavsiye edebiliriz. Tabi bunu yapmak için acele etmemek lazım. Sonuçta kar satışlarına başlanmış olması ve pozitif haber akışına rağmen borsalara satış gelmesi endekslerin kısa vadede düşüş yönünde hareket edeceğini gösteriyor. Bu nedenle İMKB 100 endeksinde olası geri çekilme seviyeleri 43500 ve daha riskli seviye olan 41000 olarak görülebilir. Bunu gözardı etmemek lazım" diye konuştu.

[

PİYASALARADAKİ BU DALGAYI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?](https://www.mynet.com/)*****

Özen, 1 aylık süreç ile 9 Mart'taki yurtdışı borsaların yaptığı dip seviyeye bakıldığında, İMKB 100 Endeksi'nin yılbaşına göre global borsalardan çok daha aktif olarak yükselişini sürdürdüğüne değinerek, şunları söyledi:

"Bu kapsamda gelişmiş ülkelerin 9 Mart dibine göre gelişmekte olan ülke borsalarının iki katından fazla değer kazandı. Gelişmiş ülkelere göre ise yüzde 25 daha iyi performans gösterdi. Yaşanan bu hızlı hareketin İMKB'deki düzeltme boyutunu da farklı şekilde etkilemesi düşünülmeli ya da gözardı edilmemeli.

Bu ay içerisinde hükümetin orta vadeli planı açıklaması bekleniyor. Orta vadeli yol haritasının ardından IMF ile de kesin bir yön belirlenecek. Tahminimiz açıklanacak orta vadeli yol haritasının ve önümüzdeki seçimlerin etkisiyle ya IMF ile anlaşma yapılmayacağı ya da prosedürel gereklilikte büyük kapsamlı olamayan bir anlaşma imzalanacağı yönünde. Her iki durumu da piyasaların olumlu algılayacağını düşünmüyoruz. Olası satışlarda bu durumun bahane olarak kullanılması mümkün görünüyor. Buna bağlı olarak İMKB 100 Endeksi 41000 seviyesine kadar gerileyebilir.

Eylül ayı için genel olarak kar satışları bekliyor olsak da İMKB 100 Endeksi'nin 48700 ve 50000 seviyelerini test etmesi hala mümkün. Ama bu ihtimal şu an için biraz daha zayıfladı."

[

PİYASALARADAKİ BU DALGAYI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?](https://www.mynet.com/)*****

DÖVİZ PİYASALARI TEDİRGİN
Yurtiçi döviz piyasasında yurtdışı piyasaların izlendiğive dışarıdaki tedirginliğin etkili olduğu gözleniyor.

Bankacılar, dolar/TL kurundaki yukarı yönlü hareketin1 .5200 seviyesi ile sınırlı kalacağını öngörüyorlar.

Borsa kapanışı itibariyle dolar 1,5150 (yüzde +0,87), Euro 2,1510 (yüzde +0,05), euro/dolar paritesi 1,4212 (yüzde -0,06) seviyesinde seyrederken, cumhuriyet altını 312,00 TL (yüzde +0,97) seviyesinden işlem görüyor.

Bir banka yetkilisi, bugün piyasalarda dünden gelen olumsuzluğun etkisinin görüldüğünü söyledi.

Yetkili, dolar/TL kurunun yukarıda açıldığına dikkat çekerek, "Dünkü gerginlik devam ediyor" şeklinde konuştu.

Yurtdışında bankaların finansal durumları ile ilgili endişler oluştuğunu vurgulayan yetkili, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

[

PİYASALARADAKİ BU DALGAYI NEYE BAĞLIYORSUNUZ?](https://www.mynet.com/)*****

"Bankacılık sektörüne ilişkin tedirginlikle birlikte genel ekonomik toparlanmanın aslında düşünüldüğü kadar hızlı olmadığı görüşünün ortaya çıkması da piyasa üzerinde etkili oldu.

Dolar/TL kurunda 1.5200 seviyesinin tutunmakta zorlanıyor. Buradan satış geliyor. Kurun 1.5200 üzerine atmasını beklemiyorum. Avro Bölgesi'nden ve ABD'den ekonomik veriler gelecek. Piyasa açısından önemli bulunuyor. Bu datalar piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Piyasanın biraz daha olumluya dönmesini bekliyorum."

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler