**Son günlerde yatırımcı borsada hangi hisseleri alabileceğini, altının nereye kadar yükselebileceğini merak ediyor.
**
Piyasalar oldukça hareketli. Son günlerde yatırımcı en fazla borsada hangi hisseleri alabileceğini, altının nereye kadar yükselebileceğini ve sığ hisselerin durumunun ne olduğunu da merak ediyor. “Yükselen yatırım araçları” gündemde kalmayı sürdürdükçe yatırımcının da ilgisini çekiyor. Borsada 1986 yılından bu yana TL bazında en yüksek seviyeler test ediliyor.
Endeks, dün yüzde 0.55’lik yükselişle 64.479 puanla tarihi seviyesine çıktı. Euro/dolar paritesindeki yükselişin de katkısıyla altın rekorlarına yenilerini ekliyor. Ancak bu seviyede pozisyon almanın riskini de göz ardı etmemek gerekiyor. Zira yeni pozisyon açmak kat edilen onca mesafe kadar mesafenin yeniden alınacağı anlamına gelmiyor. Zaten zirvelere ulaşılmış, fakat bu seviyelerde bile yukarı hareket marjı var. Ancak bundan ne kadar faydalanılabilecek.
Önemli olan da bu. Uzmanlar, borsa endeksinde yüzde 20’ye yakın bir prim daha öngörüyor. Bu prim endeksin dolar bazındaki zirvesine denk geliyor.
Kulislerde not beklentisi var
Borsada dolar ve euro bazında zirvelerin test edilmemiş olması bu seviyelere doğru hereketlenebileceği yönündeki beklentiyi artırıyor. Ancak artık daha düşük hareket marjları ile yukarı hareketler gerçekleşir.
Kulislerde kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımları bekleniyor. Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch analisti David Riley, siyasetin Türkiye’nin kredi notunun “yatırım yapılabilir” seviyeye dönüşmesine engel olduğunu söyledi.
Riley, “Türkiye yatırım yapılabilir not seviyesine yakın. Sorun siyasi gerilimde, seçimler öncesi politik konular daha da yoğunlaştı” dedi. Kredi kuruluşlarından Türkiye’ye yönelik gelebilecek bir not artırımı piyasalardaki iyimser dalgayı destekleyecektir. Piyasalarda yukarı ya da aşağı yönde yaşanabilecek sert hareketler bundan sonra ciddi beklentiler içerecek.
Parite tırmanışa geçti
Dolar, FED’in para politikası gevşetmek için daha fazla önlem alabileceğinin işaretini vermesiyle para birimleri sepeti karşısında altı ayın en düşük seviyesine geriledi.
Dolar endeksi DXY 80.016’ya kadar düştü. Doların diğer altı önemli para biriminin oluşturduğu sepet karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi yüzde 0.5’lik düşüşle mart ortasından bu yana görülen en düşük seviye olan 80.016’ya kadar geriledi. Euro/dolar ise dolar karşısında değer kazanarak 1.3380 ile beş ayın en yüksek seviyesini gördü. İşlemciler yükselişte ABD’li bir yatırım bankasının Euro/dolar alımının etkili olduğunu belirtti.
Almanya’nın borçlanma ihalesi ve Portekiz’in ihalesi için beklenen güçlü talep euro’ya katkı sağladı.
TARAFLARIN GÖZÜKMEYECEK OLMASI BORSA ZİRVEDEYKEN GETİRİLİYOR
Önceki gün Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, hisse piyasasında uygulanmaya başlayacak olan işlem emri iptali ve hisse fiyat adımlarının küçültülmesi uygulamalarıyla birlikte işlem hacimlerinde artış beklediklerini, ancak alım satım işlemlerinde tarafların gösterilmeyecek olmasının ilk etapta işlem hacminde bir düşüş yaratabileceğini söyledi. Ancak Kurum yatırımcıların daha bilinçli işlemlerde bulunması için bu uygulamayı zorunlu görmekte.
Aksi görüşü savunanlar ise alım satım işlemlerinde tarafların görülmeyecek olması piyasanın şeffaflığına gölge düşürecek. Uygulama ile yatırımcı alım satım yaptığı hisselerde kimlerin pozisyon aldığını, büyük çıkış ve düşüşlerde satışların ve alımların nereden geldiğini gerçek zamanlı öğrenemeyecek.
SIĞ HİSSELERDEKİ SERT HAREKETLER YENİ UYGULAMALARI GEREKTİRDİ
Borsa tüm zamanların rekorlarını kırarken öte yandan bazı hisseler yılbaşından bu yana getirileri ile bütün tarihi seyirleri içerisindeki en yüksek getiri rekorlarını kırıyor. Bunların başında da halka açık piyasa değeri düşük borsa şirketleri yer alıyor. Bir bakıma “Sığ hisseler” kapsamına girecek hisse senetleri.
Uzun zamandır bu hisselerde gözlemlenen fiyat hareketliliğinin şirektin mali yapısı ve faaliyetleriyle açıklanamaması yeni uygulamaların devreye alınmasına neden oldu. İMKB, hisse senetleri piyasasında işlem, emir, fiyat adımları konusundaki yeni uygulamalarını açıkladı. İMKB’nin internet sitesinde yer alan genelgelerle devreye girecek yeni uygulamalarına göre, hisse senetleri piyasasında emir iptalinin koşulsuz olarak serbest bırakılmasına ilişkin uygulama 8 Ekim 2010’dan, fiyat adımlarının küçültülmesi uygulaması ise 1 Kasım 2010 tarihinden itibaren aşamalı olarak devreye alınacak.
Hisse senetleri piyasası alım satım sisteminde gerçekleşen işlemlerde de 8 Ekim 2010 tarihinden itibaren alıcı ve satıcı taraflar gösterilmeyecek. İlerleyen zaman diliminde yeni uygulama ve tedbirler kademeli olarak devreye alınacak.
(Milliyet)