FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsalar uçuyor, dolar, faiz ve altın düşüyor

Lehman Brothers’ın iflasıyla haftaya başlayan piyasalar, çalkantılı geçen dört günün ardından ABD’den gelen haberle adeta uçuşa geçti. ABD hükümetinin finans krizinin çözümü için şu anki tek adımlı çözümler yerine geniş çaplı ve büyük bir çözüm paketi üzerinde çalışmalar yaptığı haberiyle tüm dünya piyasalarında hızlı yükselişler görüldü.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve Fed Başkanı Ben Bernanke Lehman Brothers’ın iflasını istemesine ve AIG’ye el konulmasına neden olan likit olmayan varlıklara bir çözüm getirecek bir plan üzerinde çalışacak.

ABD borsalarının yüzde 5’e yaklaşan yükselişleri sonrasında Asya’da da toparlanma görüldü. Tokyo Borsası yüzde 3.76, Hong Kong Borsası yüzde 9.05, Şanghay Borsası yüzde 9.3 yükseldi.

RUSYA BU SEFER DE SERT YÜKSELİŞ NEDENİYLE KAPALI

İki günlük geçici tatilin ardından bugün yeniden açılan Moskova Borsası, MICEX endeksindeki yüzde 18 oranındaki artışın ve RTS endeksinin de yüzde 14’lük artışın ardından, yeniden geçici olarak kapatıldı. Yeniden açılış sonrasında MICEX Endeksi yüzde 23 yükseldi. Ancak TSİ saat 13.13 itibarıyla Rusya’da işlemler bir kez daha durduruldu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya’nın siyasi nedenlerle piyasaları kapatma planı olmadığını söyledi. Putin ayrıca Rusya’nın finans sistemini korumak ve rublede istikrarı sürdürmek için yeterli miktarda rezervi olduğunu belirtti.

AVRUPA’DA ARTIŞLAR YÜZDE 8’İN ÜZERİNDE

Avrupa borsalarında yüzde 8’in üzerinde yükselişler var. Londra Borsası’nda yüzde 8, Frankfurt’ta yüzde 4, Paris Borsası’nda 6’nın üzerinde artışlar görülüyor. Avrupa’nın önde gelen 300 şirketinin yer aldığı FTSEurofirst 300 Endeksi de yüzde 6’dan fazla artışta.

Gelişmekte olan piyasalardan Prag, Budapeşte ve Sofya borslarında da yüzde 8’i aşan yükselişler yaşanıyor.

İMKB’DE YÜKSELİŞ ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Yurtdışının olumlu seyretmesiyle İMKB de ilk seansta yüzde 8.9 yükseldi. İMKB Ulusal 100 Endeksi 2 bin 870 puan artışla 35 bin 86 puana çıktı. Endeks seans içinde en yüksek 35 bin 123 puanı gördü.

Uluslararası para piyasalarında işler doların lehine gelişiyor. Dolar, ABD hükümetinin kredi krizinin sebeplerinden olan bankaların elindeki yüksek riskli varlıklar hakkında bir plan üzerinde çalıştığı haberleriyle Euro ve yen karşısında değer kazandı. Dün 1,4543’le iki haftanın en yüksek düzeyine çıkan Euro/dolar paritesi bugün 1,4150’ye kadar geriledi. Dolar/yen paritesi ise son bir haftanın en yüksek düzeyi olan 107,74’e kadar çıktı.

DOLAR 1,25’E İNDİ, FAİZLERDE KESKİN DÜŞÜŞ

Dolar yurtiçinde ise düşüşte. Dün piyasalardaki gerilimin artmasıyla 1,2950 YTL ile son 4.5 ayın zirvesine çıkan dolar olumlu havayla düşüşe geçti. Bankalararası piyasada dolar 1,2515’e kadar geriledi.

Dün yüzde 20.17 ile son 1.5 ayın yeniş zirvesini gören gösterge bileşik faiz 1 puandan fazla gerileyerek yüzde 19.12 seviyesine indi.

PETROL YÜKSELDİ, ALTIN DÜŞTÜ

Petrol, ABD ve Nijerya’dan sağlanan arz hakkındaki endişeler ve ABD hükümetinin kapsamlı bir kurtarma planı üzerinde çalıştığı haberleriyle, dolardaki yükselişe rağmen art arda üçüncü gün yükseldi. ABD ham petrolü 99 dolar 88 sente, Brent petrolü 97 dolar 28 sente kadar çıktı.

Dün ons başına 900 doların üzerine çıkan altın fiyatları, dolar ve borsalardaki yükselişin ardından 825 dolara kadar düştü.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler