FİNANS

Çalışma şartları akıl sağlığını etkiliyor

Türk-İş’in yaptığı bir araştırmaya göre kötü çalışma koşulları çalışanların akıl sağlığını tehdit ediyor.

Uzun çalışma saatleri, kısa zamanda aşırı iş, ayrımcılık, düşük iş tatmini, düşük ücret, kötü çalışma atmosferi akıl sağlığını bozan etkenler arasında gösteriliyor.

Türk-İş, OECD’nin 2008’de üye ülkelerdeki istihdamın genel durumuna ilişkin verilerden yararlanarak, istihdam koşullarının akıl sağlığına etkilerine ilişkin bir çalışma yaptı. Buna göre meslek hastalıkları içinde dünya çapında ilk sırada kas ve iskelet rahatsızları geliyor. Bunu akıl sağlığı sorunları izliyor...

Araştırmaya göre dünyadaki örneklerden farklı olarak Türkiye’de akıl sağlığı sorunları, işyerinde stres gibi konulara yeterince önem verilmiyor.

Çalışanların büyük bölümü yaşadıkları iş yeri kaynaklı stres ve akıl sağlığı sorunların istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için gizliyor.

Çalışanlar, patron baskısı, işyerindeki sağlıksız fiziki koşullar, işini sevmeme gibi nedenlerle stres yaşıyor. Akıl sağlığını en çok etkileyen koşulları ise şöyle sıralanıyor:

- Uzun çalışma saatleri,
- Kısa zamanda aşırı iş,
- Karmaşık görevler,
- Yardım alacak meslektaştan yoksunluk,
- Ayrımcılık,
- Düşük iş tatmini,
- Düşük ücret,
- Kötü çalışma atmosferi,
- Sosyal güvence ve iş güvencesinden yoksunluk.

Araştırmaya göre, işten atılanların ve uzun süreli işsiz kalanların akıl sağlığı daha çok zarar görüyor. İşçinin işyeri ile yaptığı sözleşmenin biçimi, çalışma saatleri, vardiyalı çalışma, düşük iş güvencesi gibi faktörler de akıl sağlığını olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında. Uzun süreli sözleşme yapan ve iş güvencesine sahip olanlar daha az akıl sağlığı sorunları yaşıyor.

Çalışmada Türkiye’de bu sorunları yoğun şekilde yaşayan kesimler arasında, sendikal faaliyetleri nedeniyle veya özelleştirme sonrasında işten çıkarılan on binlerce işçinin de yer aldığı ifade ediliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler