FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dış piyasalar

Destek Türev Tarafından Hazırlanan Uluslararası Piyasalar Raporu.

AMERİKA
Dolar dün uluslararası piyasalarda, diğer para birimleri karşısında karışık bir seyir izledi. Amerika’da hisse senedi piyasaları sakin ve zayıf bir gün geçirdi. Borsalara olan güven güçlenirken, açıklanan yeni ev satışları verisi Haziran ayında beklentilerin üzerinde artarak, 8 yılın en büyük aylık yükselişini kaydetti. Diğer yandan satılık ev stokları ise 11 yılın en düşük değerine geriledi. Konut piyasasında görülen canlanma en kötünün bittiğine dair düşünceleri güçlendirdi. Şirket kar rakamlarının çoğu açıklanırken, dün Honeywell kazanç verileri beklentilere paralel %38 oranında düşüş gösterse de yıllık kar beklentilerinin aşağı revize edilmesi olumsuz algılandı. 3.büyük sağlık kuruluşu olan Aetna ise artan maliyetlerle birlikte kar tahminlerini düşürdü ve ikinci çeyrek gelirlerinde de %28 düşüş görüldü. Çin ekonomi yetkililerinin Amerika ziyaretleri sürerken, ilk görüşmelerde ekonomik diyaloğun geliştirilmesine yönelik açıklamalar öne çıktı. Amerikan Hazine sekreteri Geithner, Çin’in ekonomisini canlandırmasının dünya ekonomisine yardımcı olduğunu ve krizin daha dengeli bir dünya büyümesine ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini söyledi. Geithner, Amerika’nın daha yüksek tasarruf ve daha düşük açık hedeflerine bağlılığını sürdürdüğünü ekledi. Çin ekonomi yetkililerinden Hu ise ABD ve Çin’in ortak çıkarlara sahip olduğunu ve ABD ile stratejik ve ekonomik diyaloğun güçleneneceğini ifade etti. Başkan Obama ise sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmanın Amerika ve Çin’in ortak çıkarları açısından önemli olduğunu, şeffaflıkla ve düzenleyeceği reformlarla finansal istikrarın kuvvetlendirilebileceğini söyledi. Kur rejimi veya doların rezerv para konumu ile ilgili gelebilecek açıklamalar yakından takip ediliyor.

AVRUPA
Almanya’da GFK tüketici güveni Ağustos ayında artarak 1 yılın en yüksek değerine ulaştı. Yapılan açıklamada ise tüketicilerin hafifleyen enflasyonun etkisiyle harcama eğilimlerinin arttırdığı belirtildi. İngiltere Maliye Bakanı Darling, bankaların küçük firmalara daha fazla kredi sağlmalarını ve kredi koşullarını iyileştirmelerini söyledi. Banka yöneticileriyle yaptığı görüşmeler sırasında konuşan Darling son aylarda küçük firmalara verilen kredilerin maliyetlerinin arttığı yönünde endişeleri olduğunu belirtti. İngiltere Merkez Bankası ise şirketlerin kredi koşullarının 2. çeyrekte iyileştiğini belirtti. Darling’in banka yöneticileriyle bir dahaki görüşmesi ise Eylül ayında gerçekleşecek. Alman IFO enstitüsü tarafından sunulan araştırmada ticari bankalar ve kamu bankaları olan Landesbank’ların kurumsal kredi sağlamada çok temkinli bir tavır sergiledikleri ve bu yüzden büyük çaplı iş kesiminin zorlandığı ifade edildi. Alman Maliye Bakanı Steinbrueck da, iş dünyasına fonların daha kolay aktarılması konusunda bankalarla görüşmeler yapıyor. Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm ekonomide geçen sonbahar başlayan ekonomideki sert düşüşün sona erdiğini, ancak zorlu şartların da devam ettiğinin açıkça görüldüğünü ifade etti. ECB verilerine göre ise Haziran’da euro bölgesi iş dünyası ve hanehalkına sağlanan kredilerin yıllık bazda çok düşük seviyede artış gösterdiği açıklandı. Kredi koşullarındaki sıkışıklığın yanısıra zayıf talebin de etkisi gözlemleniyor.

ASYA-JAPONYA
Japon Nikkei Endeksi ard arda 9. günde de artış kaydetti. ABD’de beklentilerin üzerinde açıklanan yeni ev satışları borsalarda olumlu havayı güçlendirdi. Bugün Japon firmalarından Canon ve Hitachi 2. çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Merkez Bankası tarafından yönetilen Financial News gazetesi Çin’in finansal koşulları düzenlemek için açık piyasa operasyonlarını kullanmak zorunda olduğunu açıkladı. Hindistan Merkez Bankası artan emtia fiyatları ve yumuşak para politikaları nedeniyle yılın sonuna doğru enflasyonun artabileceğini açıkladı.

ALTIN-GÜMÜŞ-PETROL-BAKIR
ABD’de açıklanan ev satışları verisinin ardından, ekonomide olumlu havanın kuvvetlenmesi petrol fiyatlarında artışı sağladı. Analistler ve bazı kaynaklara göre Çin’in perakende yakıt fiyatlarında yüzde 2 oranında indirime gitmeyi düşündüğü belirtildi. Pekin’in son fiyat arttırımından bu yana, ham petrol fiyatlarının yüzde 5’den fazla düşmesinin böyle bir indirimin gündeme gelmesine etki ettiği düşünülüyor. Altın fiyatları Haziran ayının ortasından bu yana en yüksek değere ulaştı. Doların zayıflaması ve yatırımcıların artan risk iştahıyla diğer riskli dövizlere yönelmesi altın fiyatlarında artışı desteklerken, platin fiyatları da 6 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Dünyada sanayi metallerinin en büyük tüketicisi olan Çin ekonomisinde iyileşme sinyalleri ve ABD konut piyasasından gelen olumlu verilerin etkisiyle bakır fiyatları son 10 ayın en yüksek seviyelerine tırmandı. Diğer yandan analistler ülkenin bakıra olan talebinin güçlü kalmaya devam edeceği görüşünde. Açıklanan verilere göre Haziran ayında Çin’in işlenmiş bakır tüketiminin %7, bakır ithalatı ise %12 oranında arttığı görüldü.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler