FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar uçuşa geçti, uzmanlara göre hedef: 1.80 YTL

Dolar 1,65 YTL’yi aşarak Temmuz 2006’dan beri en yüksek düzeye çıktı. Uzmanlar doların ilk etapta 1,70'e, sonrasında ise 1.80'e gidebileceğini belirtiyor.

Dış piyasalarda resesyona yönelik devam eden endişelerin ve global kredi piyasalardaki sıkışıklığın tetiklediği dolar talebi tüm gelişmekte olan ülkelerde risk iştahını azaltıyor. YTL ve YTL cinsi yatırımlara olan talebin de azalmasıyla kur ve faizde hızlı yükselişler yaşanıyor.

ABD dışındaki ülkelerin büyümeyi desteklemek için faizleri hızla düşüreceği beklentisi doların dış piyasalarda değerlenmesini sağlıyor. Euro/dolar paritesi bu sabah son 2 yılın en düşük seviyesi olan 1,2774’e geriledi.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Global piyasalarda artan tedirginlik, gelişmekte olan ülkelere ilişkin satış hareketi ve parite etkisiyle doların içeride de yükselişi sürüyor. Bankalararası piyasada dolar sabah saatlerinde 1,6540 YTL ile Temmuz 2006’dan beri en yüksek düzeye çıktı.

Kurdaki hareketi NTVMSNBC'ye değerlendiren ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, ilk etapta 1,70’e doğru bir hareket yaşanabileceğini vurguladı. Bu hareket tüm gelişen piyasaları içine alan bir hareket olduğuna dikkat çeken Aytekin, "Genel olarak varlıklardan çıkmak isteyen fonları ve bankaları gözlüyoruz. Gerçek bir talepten bahsedebiliriz. Merkez Bankası’nın müdahale ederken biraz daha vurucu olması önemli. MB’nin müdahale etmesi belki bir süre sonra beklenebilir. 2006’da müdahale ettiği seviyelerin biraz daha altındayız. Likiditenin olmamasıyla çok sert hareketler yaşıyoruz" dedi

Global Menkul Değerler Stratejisti Arzu Odabaşı ise, "2006’dan gelen direnç seviyeleri önümüze çıkıyor olacak. Doların 1,70-1,80’lere kadar yükselme olasılığı yüksek. TL’nin değerli olduğu dönem artık sona erdi. Avrupa’da bir faiz indirimi beklentisi var. Bu da Euro/dolar paritesini aşağı çekiyor. Bu da TL’nin değer kaybını destekleyecek. Mevcut konjonktür de bu değer kaybını tetikliyor. Dolardaki hareketin o kadar kolay geçmeyeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

West LB Hazine Müdürü Burak Üstay da, "Satanlar çok hızlı kur hareketinden dolayı artık satmamaya başlıyorlar. Kur yukarı çıktıkça moraller bozuluyor. Belli bir yerde sisteme bir döviz arzının sunulması gerekiyor. İşlem hacimleri çok büyük geçmiyor. Satıcılar mecbur olmadıkları sürece satış kararlarını erteliyorlar. Dövizde son merci büyük oyuncu Merkez Bankası. Gelir mi, ne büyüklükte gelir bilemeyiz. Bütün gelişmekte olan piyasalarda ciddi bir çöküş varken, MB’nin müdahale ederken bunları dikkate alması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Anadolubank Hazine Grup Başkanı Tolga Şenefe, hedge fonların varlıklarını likit hale getirmek için yaptıkları pozisyon kapama işlemlerinin doların çıkışında etkili olduğunu belirtti. Şenefe, "Dolar son çıkışı ile, Merkez Bankası’nın müdahale seviyelerine geldi. Piyasa Merkez Bankası’ndan bir tavır beklentisi içinde" dedi.

EURO, DOLAR KARŞISINDA YERLEBİR OLDU

Doların euro karşısındaki yükselişi bugün de devam ediyor. Parite sert bir şekilde 1.28 seviyesinin altına inerken, bu düşüşte Avrupa ekonomilerinin ne kadar sağlıklı olduğu ile ilgili endişeler önemli rol oynadı.

Ayrıca analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bölgede büyüme ile ilgili endişeler nedeniyle bir faiz indirimine zorlanacağı yönündeki spekülasyonların da Euroda'ki düşüşü hızlandırdığını belirtiyor. Piyasada ECB'nin 0.75 puanlık bir indirime daha gidebileceği konuşuluyor.

Deutsche Bank Tokyo'nun kıdemli döviz analisti Koji Fukaya, Avrupa ve İngiltere'de faiz indirim beklentilerinin giderek kuvvetlendiğine dikkat çekti. Fukaya, "Euro hala pahalı gözüküyor. Diğer Avruğpa para birimleri de düşecek gibi gözüküyor" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler