FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ve faizler aşağı, Euro yukarı

Euro/dolar paritesindeki yükseliş içeride doların değer kaybına neden oluyor. Dolar 1,50 YTL seviyelerine kadar geriledi.

Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararı öncesinde ABD’den gelen faiz indirimiyle doların Euro karşısında son iki buçuk ayın en düşük değerlerine gerilemesiyle içeride de doların düşüşü sürdü. Bankalararası piyasada dolar 1,50 YTL seviyelerine geriledi.

Euro/dolar 1,4493 ile son iki buçuk ayın en yüksek değerlerine ulaşırken, global enerji talebindeki zayıflamayla petrol 40 doların altına inerek son dört yılın en düşük değerlerine ulaştı.

Doların 90 yen olan psikolojik sınırın altında uzun süre kalması ise, Japon yetkililerin yenin değer artışını sınırlamak için müdahalede bulunabileceği endişesini doğurdu.

Fed’in ardından Merkez Bankası’nın da faiz indirimlerine gideceği beklentisinin dolar/YTL kuru üzerinde aşağı yönlü baskı uyguladığını belirten yabancı bir bankanın döviz masası yöneticisi, “ABD’deki faizlerin sıfıra yaklaşmasına rağmen Euro bölgesinde faizlerin indirimine gidilmemesi ABD ile Avrupa arasındaki ciddi faiz farkları oluşturuyor. Euro/dolar paritesinde yukarı yönlü hareketin devam edeceğini gösteriyor. Euro/dolar dolar/YTL tarafında aşağı yönlü, Euro/YTL tarafında yukarı yönlü etki yaratıyor. Dolarda önümüzdeki dönemde genel hareketin yukarı yönlü olacağı beklentisi piyasada hakim” dedi.

Euro/YTL paritesi ise, 2.2340 YTL seviyelerine kadar çıktıktan sonra, tekrar 2.2020 YTL seviyelerine kadar gevşedi.

FAİZ YÜZDE 18’İN ALTINA İNDİ

Tahvil ve Bono Piyasası'nda en çok işlem gören 23 Haziran 2010 vadeli yarın valörlü gösterge kağıt yüzde 0.30 oranında düşüşle yüzde 17.86 bileşik seviyesinde bulunuyor.

Bir banka yetkilisi, bugün piyasanın düne göre daha sakin bir seyir izlediğini söyledi.

Faizin yüzde 17.80 bileşik seviyesine geldiğini ve oldukça hacimli bir piyasa gözlendiğini ifade eden yetkili, "Bugün valörlü işlemlerde 200 milyon YTL'ye yakın hacim gerçekleşti. Şu anda yüzde 17.80 bileşik seviyesinde tutunuyor gibi görünüyor. Ayrıca alımların bu seviyeden satışlarla karşılandığını görüyoruz" diye konuştu.

Doların ise 1.50 YTL seviyesine kadar gevşediğini ve dolarda bir miktar gerileme daha yaşanabileceğini kaydeden banka yetkilisi, "Şu anda dolarda istekli alımın kırıldığını, alım gücünün biraz daha yavaşladığını söyleyibiliriz" diyerek sözlerini tamamladı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler