FİNANS

Dolarda tansiyon yükseldi

Yurtiçi döviz piyasasında diğer para birimlerine göre daha hızlı yukarı hareket yaşandığı ifade ediliyor.

Bankacılar, iyimser havada nispeten hızlı bir düşüş hareketi gerçekleştiren dolar/TL kurunun, yükselişte de daha hızlı bir görünüm sergilediğini belirtiyorlar.

ABD, Avrupa ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki gelişmelerin takip edildiği piyasada, avro/dolar paritesindeki seyir de etkili oluyor.

Bankalararası piyasada ortalama dolar/TL kuru saat 16:00 itibari ile 1.6040 - 1.6100 TL civarında bulunuyor. Dolar/TL kuru gün içinde en düşük 1.5799, en yüksek 1.6160 seviyesini gördü.

Alternatifbank'tan Yetkili Uzman Güray Uray, dolar/TL kurunda önemli bir yükseliş hareketi yaşandığının altını çizdi.

Güray Uray, 1.5600 seviyesine kadar düşüş gerçekleştiğini hatırlatarak, yükselişi başlatan faktörün daha çok avro/dolar paritesindeki düşüş süreci olduğunu belirterek, "Paritede bir tepki hareketi yaşanmıştı. Parite 1.3600 bölgesine kadar dayanmıştı. Sonrasında buradan dönüş gerçekleşti. Bununla beraber diğer gelişmekte olan ülke piyasalarında alım yaptılar. Dolar tarafından bakıldığında Doğu Avrupa, Güney Afrika ve Brezilya dolar tarafında alıcıydı. Bu hareket bize de yansıdı" diye konuştu.

Yetkili Uzman Uray, IMF haberleri ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin yarattığı iyimserlik ile dolar/TL kurundaki düşüşün daha fazla gerçekleştiğini anımsattı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Düşüş hareketi daha fazla olduğu için çıkış hareketi de daha sert gerçekleşti.

ABD Dow Jones Endeksi de direnç seviyelerine yaklaştı. İyimser dalga biraz sona ermeye başladı gibi düşünebiliriz. Bugün Avrupa'da 4. çeyrek büyüme verisi beklenenden biraz kötü geldi. Yüzde -1.5 beklenirken yüzde -1.6 geldi. Bu veri avro/dolar paritesindeki trendi etkiledi ve piyasalara yansıdı.

Biz de bundan etkilendik. Ancak genel olarak hızlı düştüğümüz için bunun geri verişi de hızlı oldu. Hareket biraz teknik oldu. Şu anda yukarı doğru gidiyoruz. Önümüzdeki aylarda iyi sürecin ardından kötüleşme bekliyorum."

Avro Bölgesi'nde 4.çeyrekte GSYH final verisi yüzde 1.6 düşüş şeklinde açıklandı. Piyasadaki beklenti yüzde -1.5 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi. Önceki veri ise yüzde -0.2 olmuştu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler