FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Döviz piyasasında faiz artırım kararı fiyatlanıyor

Yurtiçi döviz piyasasının sakin seyir izlemeye devam ettiği belirtiliyor.

Piyasanın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alacağı faiz kararını beklediği ve artırım beklentisinin fiyatlandığı kaydediliyor.

Tekstilbank'tan Senior Dealer Burçin Metin, bugün yurtiçi döviz piyasasının oldukça sakin bir seyir izlediğini ve fazla hareket yaşanmadığını belirtti.

Burçin Metin, piyasada TCMB'nin bu hafta Perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısının beklendiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Piyasada PPK toplantısından çıkacak faiz artırımı fiyatlanıyor. Dolar/YTL kurunda yön aşağı ve satıcılı bir görünüm sergileniyor. Şu anda doların 1.2500 bölgesinin altına gelmesi için bir neden yok gibi görünüyor. Geçen hafta 1.2470 civarına kadar düşüş olmuştu. Ancak bu seviyenin altına iniş yaşanmamıştı."

Metin, yurtiçi döviz piyasasında bekleyiş havasının hakim olduğunu ifade ederek, dolar/YTL kurunun günü 1.2500 civarında kapatacağı tahmininde bulundu ve "Büyük ihtimalle 1.2550 seviyesinden talep gelecektir. Öte yandan 1.2600 üzerine de çıkamıyor. Bugün ve yarın için sakin seyir izlenmesini bekliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

TCMB, geçen ay faiz oranlarında değişiklik yapılmamasına karar vermiş, kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermişti. PPK açıklamasında, olumsuz haberlere karşı olumlu haberlerden daha duyarlı bir duruş sergileyeceğini ve gerektiğinde ölçülü faiz artışlarına gidebileceğini ve bundan sonraki faiz kararlarının küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacağını belirtmiş, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini vurgulamıştı.

Nisan ayında TÜFE yüzde 1.26 artış yönünde gelmesi beklenirken yüzde 1.68 yükseliş kaydetmiş, ÜFE ise yüzde 1.93 artış beklenirken, yüzde 4.50 artış yönünde açıklanmıştı.

TCMB açıkladığı enflasyon raporu ile enflasyon hedefini esneterek, 2008 yıl sonu tahminini bir önceki seviye olan yüzde 6.9'dan yüzde 9.3'e revize ederken yıl sonu petrol fiyat tahmini 85 dolardan 105 dolara revize etmişti.

Ayrıca yüzde 4'lük enflasyon hedefine ulaşmanın 2011 yılını bulacağını açıklayan TCMB Başkanı DurmuşYılmaz, enflasyon beklentilerinde yapılan revizyonun 2008 ortasına kadar yapılacak kademeli ve ölçülü faiz artırımları ve sonrasında devam edecek sıkı para politikası varsayımıyla hesaplandığını açıklamıştı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler