<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>
Bankacılık sektöründe satın alma ve ortaklıkların hızlandığı 2006’da Mayıs-Haziran dönemindeki dalgalanma yıla damgasını vurdu.
Türkiye ekonomisinde 2006’da piyasalar bir çok şirket satın alma ve birleşme operasyonuna tanık oldu. İlk çeyrekte Gima’nın devir yoluyla CarefourSA ile birleşmesine karar verildiği açıklanırken, YKB-Koçbank birleşmesi tamamlandı. Finansbank’ın yüzde 46’sı Yunan National Bank of Greece’e, Şekerbank’ın yüzde 34’ü Kazaklara, TMSF’nin elindeki Adabank da Kuveytlilere satıldı. Merrill Lynch Türkiye, Tat Yatırım Bankası’nı (Tatbank) satın aldı. Alternatifbank’a da Yunanlı ortak geldi.
Anadolu Grubu, Yunanistan Merkezli Alpha Bank ile her iki tarafın yüzde 50 pay sahibi olacağı ve yönetimde eşit şartlarla temsil edilecekleri bir finansal holding kurmak üzere hisse devir anlaşması imzaladı. Denizbank’ın yüzde 75’i resmen Belçika-Fransız ortaklığı Dexia’nın oldu. Akbank’ın yüzde 20 hissesinin Citigroup’a satılmasına yönelik anlaşma imzalandı.
POAŞ’ın yüzde 34’ü Avusturyalı OMV’ye satılırken, Vodafone Telsim’i aldı, Atlas halının yüzde 50.1’i İsraillilere gitti. Murdoch’ın sahibi olduğu News Corporation, Ahmet Ertegün ile birlikte TGRT’yi satın almak üzere sözleşme imzaladı. Koç Grubu, İzocam’da sahibi olduğu yüzde 61,19’luk hissesini lisansını kullandığı Fransız Saint Gobain Isover ile Kuveytli Alamana’ya 171,3 milyon dolara sattı. Biletix de dünyanın en büyük bilet satış şirketlerinden Amerikalı Ticketmaster’a satıldı.
PİYASALAR DALGALANDI, DOLAR-FAİZ TIRMANDI
Ekonomide 2006 yılına damgasını vuran önemli olaylardan biri de Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan finansal piyasalardaki dalgalanma oldu. Dalgalanmaya paralel borsa yılın en düşük değerini gördü, dolar 1,76 YTL’yi aşarken, Euro da 2,1 YTL’nin üzerine çıktı.
Gecelik borçlanma faizleri yüzde 13.25’ten 17.50’ye kadar çıkarken, iç borçlanma faizleri de yüzde 23’lerin üzerini gördü, enflasyon da yeniden çift haneli rakamlara döndü. Buna karşılık, piyasaların sakinleşmesi ile dolar kuru yeniden bugünlerde 1,43’ler seviyesine indi, borsa 40 binlere doğru hareketini sürdürdü.
ÖZELLEŞTİRMEDE ‘DEVİR’ ZAMANI
Özelleştirmede bu yıl büyük kuruluşların devri tamamlandı. Tüpraş’ın yüzde 51’i Koç Holding’e, Erdemir’in deki %46.12’lik kamu payı Oyak’a devredildi.