FİNANS

Enflasyon düşük kalacak, faiz indirimine devam

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, vergi artışları ve baz etkisi gibi nedenlerle enflasyonda dalgalanmalar gözlense de önümüzdeki dönemde enflasyonun düşük düzeylerini koruyacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Para Politikası Kurulunun 16 Temmuz'da yaptığı toplantının özeti açıklandı.

Buna göre, enerji fiyatlarının Haziran ayında yüzde 1.63 oranında arttığı bildirilen açıklamada, bu gelişmede, petrol fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak artan akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarının etkili olduğu kaydedildi.

Bu artışlara rağmen, enerji grubu yıllık fiyat artış oranındaki gerileme eğiliminin sürdüğü ve bu grupta yıllık enflasyon yüzde 6.1 seviyesine indiği ifade edilen açıklamada, akaryakıt ürünü fiyatları Temmuz ayı ortalamasının Haziran ayının altında kalacağının tahmin edildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, bunun yanı sıra, geçen yıl elektrik tarifelerinde yapılan büyük oranlı artışın oluşturduğu yüksek bazın ortadan kalkmasıyla, enerji grubu yıllık enflasyonundaki azalışın Temmuz ayında belirginleşerek sürmesinin beklendiği bildirildi.

Açıklamada, "Gıda ve enerji dışı mal grubu fiyatlarının yıllık artış oranının yılın ikinci yarısında kademeli bir yükseliş göstereceği öngörülmektedir" denildi.

KISMİ TOPARLANMA İŞARETLERİ
Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyette kısmi toparlanma işaretleri içerdiğine dikkat çekilen açıklamada, tüketim talebine ilişkin göstergelerin, yılın ikinci çeyreğinde kısmi bir canlanmaya işaret ettiği belirtildi. açıklamada, tüketim malları üretiminin 2009 yılı ikinci çeyreğinde dönemlik bazda artış sergilerken, bu artışın daha çok mali tedbirler dahilinde vergi indirimlerine konu olan mal grupları ile ilişkili sektörlerden kaynaklandığı gözlendiği kaydedildi.

Benzer şekilde, tüketim malları ithalatındaki artışın da büyük oranda binek otomobil talebinden kaynaklandığı görüldüğü ifade edilen açıklamada, "Bu çerçevede Kurul, yılın ikinci çeyreğinde özel tüketim talebinde gözlenen canlanmanın kısmi bir nitelik taşıdığı ve bu aşamada kalıcı bir toparlanmaya işaret etmediği değerlendirmesinde bulunmuştur" ifadesine yer verildi.

FAİZLER UZUN SÜRE DÜŞÜK
Kurul üyelerinin dünya ekonomilerinde büyüme oranlarının sert bir şekilde düştüğü ve tasarruf oranlarının yükseldiği bir ortamda küresel ölçekte faizlerin de uzun bir süre düşük düzeylerde seyretmesinin kuvvetle muhtemel olduğu değerlendirmesi yaptığı anlatılan açıklamada, Kurulun küresel ekonomideki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına dair algılamaların güçlenmesi nedeniyle yarın yayımlanacak Enflasyon Raporunda para politikasının duruşuna ilişkin daha somut bir perspektif verilebileceği değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler