FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz indirimleri sürecek mi?

**Yatırım bankaları Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğini öngörüyor.

**

Merkez Bankası gösterge faizi yarım puan indirdi ve yüzde 7.25'e çekti. Kasım'dan bu yana faizi 9.5 puan düşüren Merkez Bankası'nın indirime devam etmesi bekleniyor.

Yatırım bankası Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın ekonomik toparlanma konusunda henüz ikna olmadığını ve gösterge faizi indirmeyi sürdüreceğini vurguladı.

Goldman Sachs, IMF anlaşmasıyla birlikte risk pirimindeki bir azalmanın bankayı faiz indirimleri konusunda daha da cesaretlendirebileceği ifade ediyor.

Goldman, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar 75 baz puan faiz indirimine giderek gösterge faizi yüzde 6.50 seviyesine çekeceği görüşünde.

Morgan Stanley de Goldman Sachs gibi Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğini öngörüyor. Merkez Bankası'nın ekonomik verilere yaptığı vurguya dikkat çeken Morgan Stanley iyileşmenin gözlenmesi halinde indirimlerin de durabileceğini ifade ediyor.

Morgan Stanley'e göre, Merkez Bankası 25 baz puan daha faiz aşağı çektikten sonra indirimlere ara verecek. Morgan Stanley, faiz oranlarının sıfır seviyelerine yaklaştırılması halinde ise lira üzerindeki baskının artacağı uyarısında bulunuyor.

JP Morgan ise, diğer bankalardan farklı olarak Merkez Bankası'nın açıklamasını faiz indirimlerinde sona yaklaşıldığı şeklinde değerlendiriyor. JP Morgan'a göre, Merkez Bankası'nın bundan sonraki indirimlerin koşulu olarak ekonomik verilere vurgu yapması indirimlerin yakında sonlanabileceği anlamına geliyor.

IMF anlaşmasının imzalanması halinde faiz indirimlerinin sürebileceğini de vurgulayan JP Morgan,, faiz kararı sonrası gelen açıklamanın daha önceki aylara oranla daha belirsiz olduğunu da kaydediyor.

Ekspres yatırım da, Merkez Bankası'nın gösterge faizi yüzde 6.50 seviyesine kadar indirmeye devam edeceği görüşünde. Diğer kurumlardan farklı olarak Ekspres Yatırım,, Merkez Bankası'nın "risk priminde gözlenebilecek ilave iyileşme" tanımının IMF'ye bir atıf değil, tahvil piyasasındaki iyileşmeye işaret ettiği görüşünde. Ekspres Yatırım, ikincil tahvil piyasasındaki iyileşmenin yeni faiz indirimleri için imkan tanıdığını belirtti.

Finansbank, Merkez Bankası'nın açıklamasında yeni faiz indirimlerinin yolda olduğunun mesajının verildiği görüşünde. Ancak Finansbank yine de, Merkez Bankası'nın faiz indirimi eğiliminin azaldığına dair ilk sinyallerin açıklamadaki satır aralarında yer aldığını belirtiyor.

Bankanın toparlanmanın sürmesi halinde faiz indirimlerinin etkisinin daha net hissedileceğini kaydettiğini hatırlatan Finansbank,, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar 50 ya da 75 baz puan faiz indireceği görüşünde.

Express


En Çok Aranan Haberler