FİNANS

Faiz kararı analizi

Para Piyasası Kurulu Nisan toplantısında borçlanma faizini yüzde 10.5’den yüzde 9.75’e düşürdü. Gecelik borçlanma faizi tek hanede. Borç verme faizi de yüzde 13’den yüzde 12.25’e çekildi.

Piyasa beklentileri de 50 baz puan indirim yönündeydi. Böylece gecelik borçlanma faizi ilk kez tek haneye gerilemiş oldu.

Açıklamanın ayrıntılarına bakıldığında;

1. Para Politikası Kurulu uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların devam etmekte olduğu ve küresel ekonomiye ilişkin göstergelerde henüz somut bir iyileşme gözlenmediği,

2. Enflasyonda aşağı trendin hızlanarak devam edeceği,

*Gerçekleştirilen faiz indirimleri 2009 yılı sonunda enflasyonun hedefin belirgin olarak altında çgerçekleşme olasılığını azalttığı,

*Bundan sonraki faiz indirimi ölçülü olabileceği ve koşullara bağlı olarak para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre koruması gerekebileceği vurgulanmaktadır.

Bilindiği üzere, büyümeye ait önemli öncü göstergeler ciddi bir daralmaya işaret etmektedir. Şubat ayı sanayi üretimi yüzde 24 daralırken Mart ayı kapasite kullanım oranı ise yüzde 65 ile tarihi düşük seviyelerde kalmıştır.

Hatırlanacağı üzere biz Kurulun yüzde 10 seviyesinde duracağını düşünüyorduk, fakat gördüğümüz kadarıyla Kurul enflasyon tarafında çok iyimser kalmaktadır. Bu bağlamda kötüleşen büyüme dinamikleri de göz önüne alındığında faiz indirimlerinin devam edeceğini düşünüyoruz.

Özellikle döviz piyasasındaki oynaklık, IMF ile ilişkilerdeki ve maliye tarafındaki bozulmayı telafi edecek adımlara yönelik belirsizlikler göz önüne alındığında tek haneli faiz seviyesinin riskli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle yaz aylarında döviz arzındaki bolluk geçtikten sonra özellikle son çeyrek bir hayli zorlayıcı olacaktır."
(Oyak Yatırım Menkul Değerler)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler