FİNANS

"Faiz politikası yanlış uygulanıyor"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de faiz politikasının yanlış uygulandığını belirterek, "Merkez Bankası'nın bu yaklaşımları ile bu iş zor yürüyor. Biraz daha keskin ve radikal olunmalı. Enflasyondan korkmaya gerek yok, bu işi biz biliyoruz" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca başkanlığındaki heyet, ziyaret ettikleri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a, "Ülkemizin Önemli ve Öncelikli Meseleleri" konulu bir rapor sundu.

Ziyarette iş dünyasının acil problemlerini gündeme getiren Mustafa Koca, şu hususlara dikkat çekti: "2007 yılı bütçesinde hedeflerin tutması zor görünmektedir. Bu bütçeden bize yeni yükler çıkmamalı. Vergileri bir taraftan indirme gibi müjdeler verirken, diğer taraftan artırma (ÖTV) gibi kararlar bizlere sürpriz oluyor. Vergi alacakları için Maliye Bakanlığı'nın yaptığı haciz uygulaması çok yanlış bir karar oldu ve işletmelerin birçoğunda kendi hesabını aşan sıkıntılara sebep oldu. Özelleştirmelerin millete daha iyi anlatılması, sadece 'satarım arkadaş' yaklaşımının yeterli olmayacağının bilinmesi gerekir. Özelleştirmelerde, özellikle finansta yabancılaşma konusunda milli standardın korunması gerekir. Artık mükellef üzerindeki yükler azaltılsın, yoksa rekabet şansımız hiç kalmayacak. 2008 bütçesindeki gelir-gider artış oranları ile enflasyon hedeflemesi arasında ciddi mesafe bulunmaktadır. Dolaylı vergiler artmaya devam ediyor, bu durum adaletsizliği artırıyor. Faizler düşmüyor, sıcak para yüzünden yüksek tutuluyor imajı var. Bu durum kontrol edilmeli."

Koca ayrıca, Bakan Unakıtan'a yeni vergiler ve vergilerin artırılıp artırılmayacağına ilişkin sorular yöneltti. İş adamlarının sorularına cevap veren Bakan Unakıtan ise, "Biz konuların nasıl geliştiğini artık iyice öğrenmiş bulunuyoruz. Ülke ekonomisi kontrol altında. Özelleştirmelerden ülkemiz ve milletimiz asla zarar etmemiştir. Hem milli gelire hem de istihdama ciddi anlamda katkısı olacak şekilde verime dönüşmektedir. Bütçe dengeleri bizim önemli hedefimizdir. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz.
2006 başarımız herkesin malumudur. Gelecekte daha iyi sonuçlar alacağız" dedi.

Türkiye'de faiz politikasının yanlış uygulandığını belirten Unakıtan, "Merkez Bankası'nın bu yaklaşımları ile bu iş zor yürüyor, biraz daha keskin ve radikal olunmalı. Enflasyondan korkmaya gerek yok, bu işi biz biliyoruz" diye konuştu. Vergiler konusunda yeni düşüncelerinin olduğunu, özellikle KOBİ'ler için özel uygulamalar yapacaklarını kaydeden Bakan Unakıtan, "Vergileri düşüreceğiz ama tam olarak herkesin ödemesini sağlayacağız. Bunlar bizim planlarımız. Millet de bize güvenmiş ve daha büyük bir yetki vermiştir. Gereğini yerine getireceğiz. Hesaplara haciz konusunda ileri, kastı aşan bir kısım uygulamalar olmuşa benziyor. Bankalar nezdinde meseleyi çözeriz. Ancak 530 milyon YTL üzerinde tahsilat yapıldı, bunu da unutmamak lazım" şeklinde konuştu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler